Home Δήμος Δελφών Τρομερή εμπλοκή με το πάρκινγκ των Δελφών Ή θα μείνει εκτός ή θα εκτοπίσει άλλα έργα
Δήμος Δελφών - 24 Μαρτίου, 2021

Τρομερή εμπλοκή με το πάρκινγκ των Δελφών Ή θα μείνει εκτός ή θα εκτοπίσει άλλα έργα

 Τρομερή εμπλοκή με το πάρκινγκ των Δελφών

Ή θα μείνει εκτός ή θα εκτοπίσει άλλα έργα

-Στα χέρια του περιφερειάρχη κ.Φάνη Σπανού μετακινείται ο «γόρδιος δεσμός»!

-Γιατί είναι από δύσκολη έως και αδύνατη η εκτέλεση του έργου, που από νωρίς στοχοποιήθηκε από τις νέες αρχές!

 

Ρεπορτάζ: Γιώτα Γιαννούλη

 

 

Όνειρο ήταν και όνειρο θα μείνει για τους Δελφιώτες, αλλά και τα εκατομμύρια των επισκεπτών τους το πάρκινγκ των Δελφών, όπως όλα δείχνουν μετά τον πολλαπλασιασμό του προϋπολογισμού!

 

Η αμφισβήτηση του έργου

 

Το πάρκινγκ είναι το μοναδικό σημαντικό έργο που επιχειρήθηκε στους Δελφούς την τελευταία 20ετία. Αποτελεί δέσμευση του πρώην Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη στους κατοίκους της περιοχής, καθώς αντιμετωπίζουν δυο σοβαρά προβλήματα. Το ένα είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης και το άλλο ο πολεοδομικός περιορισμός του οικισμού!

Ο κ. Μπακογιάννης αντιλαμβανόμενος ότι ένα πάρκινγκ μπορεί να εισάγει τους επισκέπτες στο χωριό και να τους δώσει την πολυτέλεια περιήγησης κατανόησε άμεσα την αναγκαιότητά του. Η περιφέρεια σε συνεργασία με το δήμο που προετοίμασε τη μελέτη, φρόντισαν να προχωρήσουν και να πάρουν εγκρίσεις από το ΚΑΣ, ενώ κατάφεραν να εξασφαλίσουν και τις πιστώσεις. Το έργο είχε τα δυο πολυτιμότερα «εισιτήρια» για να πάει παρακάτω: έγκριση από το ΚΑΣ και τα χρήματα σε αναμονή. Πόσα χρήματα όμως; 1,5 εκ ευρώ, καθώς τόσο είχε κοστολογηθεί από τον μελετητή κ. Χατζημανωλάκη που ετοίμασε την προμελέτη. Δικά του ήταν τα αρχιτεκτονικά που θεωρήθηκαν ως συνεπή με το Δελφικό Τοπίο και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου!

Η αποχώρηση των προηγούμενων στελεχών σε δήμο και περιφέρεια έφερε και αλλαγή προτεραιοτήτων!

Από την πλευρά του ο νέος Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής  βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση κατασχέσεων, αλλά και με τη διαπίστωση ότι το έργο έχει προμελέτες και όχι οριστικές μελέτες που θα επιτρέψουν τη δημοπράτησή του.

Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Δελμούζου το έργο αμφισβητήθηκε ενώ το συνέδεσε με το έργο πρώην στελέχους της διοίκησης Μπακογιάννη και συνυποψήφιάς του. «Δεν πρόκειται να γίνει το έργο αυτηνής» έλεγε ακόμη και δημόσια. Υποστήριζε μάλιστα ότι το έργο ήταν λάθος και αχρείαστο. Αυτοί του οι ισχυρισμοί στάθηκαν αφορμή να διαπληκτιστεί δημόσια με τον κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο, πρώην αντιδήμαρχο που είχε προχωρήσει το έργο, κατά την κοπή πίττας το 2020 του συλλόγου Γυναικών Δελφών!  Μετά από εκείνο τον άγριο καυγά άλλαξε η τακτική. Το έργο θεωρήθηκε χρήσιμο και ο δήμος αποφάσισε να ολοκληρώσει τις μελέτες!

 

Η προμελέτη, ο πολλαπλασιασμός και τα έρμα που ψοφάνε!

 

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που οι κατασκευαστικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και ο τελικός προϋπολογισμός του έργου εκτοξεύτηκε στα ύψη. Τελικά το «ταξίμετρο» έδειξε ταρίφα 3,3 εκατομμύρια ευρώ και η «καυτή πατάτα» μετακινείται στα χέρια του Φάνη Σπανού, ο οποίος πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας! Στην πραγματικότητα ή θα αναγκαστεί να βρει τα χρήματα ή θα γίνει ο «κακός» της υπόθεσης. Ο άνθρωπος που απένταξε το έργο! Τρίτη λύση υπάρχει; Προφανώς και όχι! Τα γνωστά, πως «το έργο είναι ασύμφορο», να «βρεθεί άλλο οικόπεδο» και τα παρόμοια είναι εκ του πονηρού και αποτελούν φθηνές δικαιολογίες!

Το ερώτημα πλέον, είναι που θα τα βρει ο Σπανός. Άλλωστε ακόμη, από όσο ξέρουμε τουλάχιστον, δεν έχει εφεύρει καμιά μηχανή που αντί για αυγά να κλωσάει ευρώ! Ζήτημα είναι και το πόσα πρέπει να βρει; Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση δεν είναι αυτονόητη. Αν και ο προϋπολογισμός είναι 3,3 εκ ευρώ, αν και έργο είναι ήδη ενταγμένο με 1,5 εκ ευρώ, στην πραγματικότητα δεν θα ψάξει άλλα 2 εκ ο Περιφερειάρχης, αλλά 6.600.000 ευρώ! Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και πολύ δύσκολο να βρεθεί! Πως θα εξοικονομήσει αυτό το ποσό; Έχει δυο επιλογές. Η μια είναι τα αδιάθετα που δεν έχει ή για την ακρίβεια έχει ψίχουλα. Η άλλη –πάρτε βαθιά ανάσα θα σας χρειαστεί- είναι να απεντάξει έργα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας ύψους 6,6 εκ ευρώ για να εντάξει το πάρκιγκ των Δελφών –εκπνοή τώρα και ελπίζω να είστε καλά!

Για όσους παρακολουθούν τα θέματα της περιφέρειας και τα προγράμματα, η ένταξη του έργου φαντάζει εφάμιλλο με τα θαύματα του Ιησού. Ωστόσο, μην απελπίζεστε και τίποτε δεν αποκλείεται. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στη Σαρακοστή και πλησιάζουμε την εβδομάδα των Παθών!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…