Home Δήμος Δωρίδας Τρεις σεισμογράφοι σε σχολεία της Δωρίδας
Δήμος Δωρίδας - Εικόνες Αρχικής - 2 Δεκεμβρίου, 2021

Τρεις σεισμογράφοι σε σχολεία της Δωρίδας

Τρεις σεισμογράφους αποκτά η Δωρίδα, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα σχολεία Γυμνάσιο – Λύκειο Ερατεινής, Δημοτικό Γλυφάδας και Γυμνάσιο και Λύκειο Ευπαλίου και θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τη σεισμική δρατηριότητα.

Μάλιστα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γλυμίτσας συνέβαλε ώστε να λυθεί γίνει πράξη η αντισεισμική θωράκιση της περιοχής με την καταγραφή των δονήσεων και τη συνεχόμενη παρακολούθηση. Ο Δρ Νικόλαος Μελής, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον αντιδήμαρχο, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ κ. Γλυμίτσα (Αντιδήμαρχε για θέματα Παιδείας Δήμου Δωρίδας),

Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια και υποστήριξή σας και φυσικά την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδας, ώστε μέσα σε πολύ μικρό και
σύντομο χρονικό διάστημα, να εγκατασταθούν οι τρεις σεισμογράφοι, σε πρώτη φάση, στα τρία σχολεία: Λυκ-Γυμνάσιο Ερατεινής, Δημοτικό Γλυφάδας και Γυμν-Λύκειο Ευπαλίου.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους Διευθυντές/ντριες των σχολείων και τους/τις υπεύθ. Πρωτ. και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας για την υποστήριξη.
Οι σεισμογράφοι εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “TURNkey” του πλαισίου Η-2020 και όπως είχε από την αρχή συμφωνηθεί με την υποστηρικτική επιστολή του Δημάρχου Δωρίδας στο πρόγραμμα αυτό.
Οι σεισμογράφοι μέσω του δικτύου σχολείων είναι συνδεδεμένοι σε πραγματικό χρόνο και παρακολουθούνται στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, όπως και το Εθνικό μας δίκτυο.
Η λειτουργία τους θα υποστηρίζεται από το πλαίσιο του προγράμματος του οποίου είμαι Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς Γεωδυναμικού. Οτιδήποτε
πρόβλημα προκύψει, θα παρακαλούσα να απευθύνεστε σε μένα.
Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να αναφέρω ότι εκτός από την ωφέλεια της
λειτουργίας των συγκεκριμένων σεισμογράφων χαμηλού κόστους με την
καταγραφή σεισμικότητας, δίδεται επιπλέον η δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τουλάχιστον με όσους το επιθυμούν και έχουν χρόνο (να τονίσω ότι κάποιοι ήδη έχουν παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια στο παρελθόν), πάντα εθελοντικά να έχουν μια επικοινωνία μαζί μας με θέμα αρχικά την
“Εισαγωγή της Σεισμολογίας στο Σχολείο”.
Πάντα κατά καιρούς σχολεία από όλη την Ελλάδα μας καλούν για ομιλίες και
συνεργασία σε εργασίες των μαθητών τους. Στην προκειμένη περίπτωση εθελοντικά θα έχουμε την ευκαιρία επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς, για θέματα εκλαΐκευσης της Σεισμολογίας στο Σχολείο και την Κοινωνία.
Στη σεισμογενή πατρίδα μας (πρώτη στην Ευρώπη) και σε περιοχή που είναι ένα φυσικό εργαστήριο σεισμών θα πρέπει να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις.
Τέλος να αναφέρω ότι στο ίδιο πλαίσιο – πρόγραμμα έχουμε συνδέσει και σχολεία από την Αχαΐα (πόλεις Πάτρα, Αίγιο, Καλάβρυτα και περιοχή Δήμου Ερυμάνθου).
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας μέσω πλέον της χρήσιμης τεχνολογίας (τηλε-επικοινωνία) που λόγω covid-19 έχει πλέον αποδείξει την χρησιμότητά της και όλοι γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε.
Θα υπάρξουν για κάθε περιοχή κάποιες ομιλίες ενημέρωσης αλλά και τηλε-διασκέψεις για την επικοινωνία και την χρησιμότητα του όλου πλαισίου λειτουργίας.
Θέλουμε και μετά το πέρας του προγράμματος να υπάρχει συνέχεια στην λειτουργία τους, ενημέρωση του Δήμου και του κοινού και συναντήσεις όπως θα κρίνουμε και θα χρειαστούμε.
Θα είμαστε πάντα σε επικοινωνία και ανοικτοί πάντα σε ιδέες και
προσκλήσεις επικοινωνίας. Ήδη υπάρχουν από εκπαιδευτικούς και σχολεία αρκετές.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους!

Με εκτίμηση,
Δρ Νικόλαος Μελής
Διευθυντής Ερευνών
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…