Home Πολιτισμός Το φετινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών -Αφιέρωμα στον Ουιλιαμ Σαίξπηρ
Πολιτισμός - 16 Ιουνίου, 2016

Το φετινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών -Αφιέρωμα στον Ουιλιαμ Σαίξπηρ

 Να δημιουργηθεί  τα επόμενα χρόνια ένα παγκόσμιας εμβέλειας  Κέντρο Πρακτικής Εκπαίδευσης Αρχαίου Δράματος  είναι στις επιθυμίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού .

Την επιθυμία εξέφρασε την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στη Φρυνίχου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέντευξης τύπου για τις φετινές εκδηλώσεις 
 
Ήδη μια πρόγευση του τι σχεδιάζεται να συμβεί εκεί, δίνει το Θερινό Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, που διεξάγεται στον χώρo από τις 11 Ιουνίου, με εισηγήτρια την Λυδία Κονιόρδου και θέμα την “Αντιγόνη”. Οι εργασίες του θα κορυφωθούν με μια παρουσίαση που θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουνίου. Συμμετέχουν σε αυτό σπουδαστές του Εθνικού θεάτρου, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τα θέατρα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Decentralized UTE Academy.
To Θέατρο κατέχει και φέτος σημαντική θέση στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου. Με αφορμή τηνσυμπλήρωση των πεντακοσίων χρόνων από τον θάνατο του Σαίξπηρ, ο Σωτήρης Χατζάκης πρόκειται να στήσει ένα θεατρικό εργαστήριο πάνω στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (Συνεδριακό Κέντρο και φυσικός χώρος, 29/6-1/7). ΟΝίκος Διαμαντής, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιάσει μια θεατρική εγκατάσταση με τίτλο,«Αδιέξοδος έρωτας, Οφηλία». Η ηρωίδα του Σαίξπηρ προσεγγίζεται μέσα από τρεις διαφορετικές μεθόδους (Στανισλάφσκι, Μπρεχτ, Αρτώ) σε τρεις διαφορετικούς χώρους, σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ημέρας (στην Εκκλησία του Αη Γιώργη, τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών και το Κέντρο Δελφών, 2/7)
 
\Όσον αφορά στα εικαστικά, η φετινή έκθεση με τίτλο “Δελφοί. Εικαστικές Αντανακλάσεις”, έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού με ένα σύνολο έργων που δημιουργήθηκαν, ειδικά για τους Δελφούς, «από ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες», όπως επεσήμανε η Πρόεδρος του Κέντρου, Ελένη Αρβελέρ . Το σύνολο των παρουσιαζόμενων 35 έργων  καλύπτει όλα τα εικαστικά είδη, από επίτοιχα ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά και φωτογραφικές απεικονίσεις. Η επιμέλεια ανήκει στην κριτικό τέχνης, Έφη Ανδρεάδη, και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται έργα από καλλιτέχνες όπως οι: Νίκος Αλεξίου, Βλάσης Κανιάρης, Τakis, Chryssa, Μayo, Stamos, Νίκος Ναυρίδης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Γαϊτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Λαζόγκας 
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα
 
1-3 Ιουλίου 2016
 
Παρασκευή, 1 Ιουλίου
Αίθουσα Εκθέσεων Θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ
20.00 Εγκαίνια έκθεσης
«Δελφοί, Εικαστικές Αντανακλάσεις». Έργα από τις Συλλογές του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
 
Το σκεπτικό αυτής της επιλογής  συνίσταται  στο να γνωρίσει το κοινό ένα σύνολο έργων που δημιουργήθηκαν, ειδικά για τους Δελφούς, από ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες. Το σύνολο από 35 έργα καλλιτεχνών, καλύπτει όλα τα εικαστικά είδη από επίτοιχα ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά και φωτογραφικές απεικονίσεις.
 
Επιμέλεια έκθεσης: Έφη Ανδρεάδη, κριτικός τέχνης
 
Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ
21.30 ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ
σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη
Συνεδριακό Κέντρο και φυσικός χώρος
 
Τετάρτη 29 Ιουνίου-Παρασκευή 1 Ιουλίου
 
Θεατρικό Εργαστήριο
Στο πλαίσιο του αφιερώματος οργανώνεται από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου  θεατρικό εργαστήριο με θέμα ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ σε διδασκαλία του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη.
 
Σάββατο 2 Ιουλίου:
Θεατρική εγκατάσταση ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΡΩΤΑΣ, OΦΗΛΙΑ σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή
σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Θα συμμετάσχουν σπουδαστές από το θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στόχος είναι να προσεγγισθεί το πρόσωπο της Οφηλίας μέσα από τρεις διαφορετικές μεθόδους, του Στανισλάφσκι, του Μπρέχτ και του Αρτώ.
Η παρουσίαση θα γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία:
1. ΠΡΩΙ: Αύλειος χώρος της εκκλησίας του Αη Γιώργη  , Ελαιώνας ( κάτω από την Θόλο και τον ναό της Προναίας)
2. ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Ρωμαϊκή Αγορά Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών.
3. ΒΡΑΔΥ: Πάρκο Γλυπτικής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στο μονοπάτι που οδηγεί από το  Συνεδριακό Κέντρο στον Ξενώνα.
 
Συνεδριακό Κέντρο
Κυριακή 3 Ιουλίου
 
-Παρουσίαση της θεατρικής εγκατάστασης ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΡΩΤΑΣ  OΦΗΛΙΑ από τον σκηνοθέτη  Νίκο Διαμαντή
-Θεωρητική διάλεξη: Ξένια Γεωργοπούλου, Θεατρολόγος με ειδίκευση και δημοσιεύσεις στο έργο του Σαίξπηρ
-Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας  με συμμετοχή  Ελλήνων σκηνοθετών . Την εποπτεία και τον συντονισμό έχει καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης  του Πανεπιστημίου Πατρών,  Δημήτρης Τσατσούλης.
Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι σκηνοθέτες: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος,   Νικαίτη Κοντούρη,    Κωνσταντίνος Ρήγος , Θωμάς Μοσχόπουλος, Άντζελα Μπρούσκου, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Θάνος Παπακωνσταντίνου Ιόλη Ανδρεάδη, Αναστασία Ρεβή κ.α.
 
ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:
 
1. Πρόγραμμα Εργαστηρίων  Αρχαίου Δράματος σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο
 
11-22 Ιουνίου 2016, με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών από Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες
Θέμα:  ΑΝΤΙΓΟΝΗ
To  Eθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνουν διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου 2016. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί υπό τη διεύθυνση της σκηνοθέτριας και ηθοποιού Λυδίας Κονιόρδου και το θέμα του είναι η Αντιγόνη.
Η εκπαιδευτική διαδικασία που θα επιμεληθεί η Λυδία Κονιόρδου με τη συνεργασία της Μαριάννας Καβαλλιεράτου στην κινησιολογία θα συμπληρωθεί από παρεμβάσεις της θεωρητικού Ελένης Βαροπούλουκαι του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού.  Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης διάλεξη του διευθυντή του Κέντρου Δελφών καθηγητή Παύλου Καλλιγά.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της νέας παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ την Πέμπτη 7 Ιουλίου.
 
2.  Έκθεση Φωτογραφίας ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΕΡΕΙΠΙΑ
Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης
 
Οκτώβριος 2016
 
Παρουσίαση φωτογραφιών των συμμετεχόντων στο σεμινάριο φωτογραφίας ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΕΡΕΙΠΙΑ που διοργανώθηκε στους Δελφούς 21-23 Μαΐου 2016
 
3. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους Παλιούς Δελφούς
 
Δεκέμβριος 2016
 
Συνεργατική εκδήλωση με τη συμμετοχή των κατοίκων των Δελφών
Η έκθεση θα επικεντρωθεί θεματικά στη ζωή των κατοίκων των Δελφών με στιγμιότυπα από το παλαιό Καστρί, τη Μεγάλη Ανασκαφή και τη μεταφορά του παλαιού χωριού στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα, τις καθημερινές ασχολίες, ήθη & έθιμα κλπ.  ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από  επισκέψεις διάφορων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον Αρχαιολογικό χώρο και τους Δελφούς.
Στην έκθεση συμβάλει και  η Γαλλική Σχολή Αθηνών με σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο της.
Καλλιτεχνική επιμέλεια, ψηφιοποίηση υλικού: Θάλεια Κυμπάρη, φωτογράφος
 
4. ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ/ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ  με τη συλλογή των έργων τέχνης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.Τα έργα αποκτήθηκαν από καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε μεγάλες  διοργανώσεις, αγορές  και δωρεές.
 
Η έκδοση του λευκώματος  πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος
Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη
 
5. ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΜΕ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ από τη Βιβλιοθήκη Σικελιανού στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
 
Φθινόπωρο 2016
Σε συνεργασία με την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΡΥΝΙΧΟΣ
 
Ιούλιος 2016
 
13/07 Αισχύλου ΟΡΕΣΤΕΙΑ-Σκην. Γιάννης Χουβαρδάς
16/07 ΣΥΡΑΝΟ-Σκην. Γιάννης Κακλέας
21/07: ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ- The Russian Moscow Ballet (26 χορευτές)
24/07: Σοφοκλή ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Σκην. Γιάννης Μουμουλίδης με τον Νικήτα Τσακίρογλου
 
Αύγουστος 2016
 
02/08: Αισχύλου ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ-ΚΘΒΕ- Σκην. Τζέζαρις Γκραουζίνις
04/08: Αριστοφάνη ΠΛΟΥΤΟΣ-Σκην. Γιώργος Κιμούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Αφαίρεση tattoo : Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποφασίσετε!

Η τέχνη του τατουάζ έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η πρώτη εμφάνιση…