Home Πολιτικά - Φωκίδα “το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, προωθεί δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και απλούστευσης των διαδικασιών”
Πολιτικά - Φωκίδα - 16 Φεβρουαρίου, 2021

“το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, προωθεί δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και απλούστευσης των διαδικασιών”

O Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, απάντησε με την υπ’ αριθ. πρωτ. 361/20/12.02.2021 επιστολή του σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, αναφορικά με την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στη Δικαιοσύνη, στην οποία (ερώτηση) τονίστηκε ότι τόσο οι επαγγελματίες όσο και το διοικητικό προσωπικό του χώρου είναι απαραίτητο να εξοπλίζονται με τεχνικές γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο το δικαϊκό σύστημα.

 Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, προωθεί δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και απλούστευσης των διαδικασιών, στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και στην υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας από γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και στην ουσιαστική προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του κράτους δικαίου μέσα από υψηλής ποιότητας ρυθμίσεις, κανόνες, λειτουργίες και διοικητικές διαδικασίες (όπως ηλεκτρονική επίδοση και κοινοποίηση αστικών, ποινικών και διοικητικών εγγράφων, Πλήρη Αποϋλοποίηση Ενσήμων, κατάργηση-ενοποίηση πιστοποιητικών Δικαστηρίων, Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαστικών Αποφάσεων, Άυλο Συναινετικό Διαζύγιο, Ενοποίηση Διαθηκών – Ηλεκτρονικό έκδοση Κληρονομητηρίου, Ηλεκτρονική Κατάθεση Μήνυσης – Παρακολούθηση Ροής Μήνυσης, Ένταξη του συνόλου των διαδικασιών στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, Ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης/λήψης αντιγράφου ποινικού μητρώου από πολίτες χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία σε Εισαγγελικό Κατάστημα για την ταυτοποίηση και ενεργοποίηση λογαριασμού χρήστη στη διαδικτυακή πύλη του έργου).

Αναφορικά  με  την  επιμόρφωση  δικαστικών  λειτουργών  και  δικαστικών υπαλλήλων στις  νέες  τεχνολογίες, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι μέρος των προαναφερόμενων ψηφιακών δράσεων αποτελεί η εκπαίδευση των εσωτερικών χρηστών (λειτουργών και υπαλλήλων) στη χρήση των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο η εισαγωγή μαθήματος με τίτλο «Ειδικά θέματα εφηρμοσμένης πληροφορικής» στο πρόγραμμα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, όσο και η πρόβλεψη της μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών υπάλλήλων στον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, του οποίου η δημόσια διαβούλευση περατώθηκε με επιτυχία, καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

                                         

Πολιτικό γραφείο Ιωάννη Δ. Μπούγα

                                                                                 Γεν. Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ.       Βουλευτή Φωκίδας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…