Home Δήμος Δελφών Το πολιτικό πρόσωπο του δήμου Δελφών Σε σιδηρούν προσωπείο
Δήμος Δελφών - 13 Οκτωβρίου, 2020

Το πολιτικό πρόσωπο του δήμου Δελφών Σε σιδηρούν προσωπείο

 Το πολιτικό πρόσωπο του δήμου Δελφών

Σε σιδηρούν προσωπείο

-Στην ίδια κατάσταση πέντε χρόνια η Παθολογική, καθώς τώρα έχει επιδεινωθεί χάνοντας το μοναδικό παθολόγο που είχε, αλλά αυτό μάλλον δεν απασχολεί τη Δημοτική Αρχή. -Στέγη και διατροφή εξασφαλίζει ο δήμος Δωρίδας στους γιατρούς για να στελεχώσουν το Κέντρο Υγείας. Πως τα καταφέρνει;

-Ετοιμάζουν Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας λόγω κορονοϊού, η οποία απαιτεί και σημαντική αύξηση γιατρών και κυρίως παθολόγων!

 

Δεν ανήκει και στους πιο πολιτικοποιημένους δήμους ο Δήμος Δελφών, ούτε και έχει δείξει ενδιαφέρον για σοβαρά πολιτικά θέματα της περιοχής. Μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί ποτέ να ασχοληθεί με θέμα πέρα από τις αρμοδιότητές του, έστω και ενισχυτικά. Όχι τουλάχιστον με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.

 

«Ρωτήστε τον Βουλευτή»

 

Ακόμη και το νοσοκομείο, το έκανε πάσα στο Βουλευτή ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα με αφορμή την κατάθεση ερωτήσεων για τις κοινωνικές δομές και παροχές ελέω κορονοϊού, η ατάκα του Δημάρχου προς τον κ. Στάθη Λεοντίου ήταν εξόχως άστοχη, άκομψη και δεν τον τιμά. «Αναφορικά με την κατάσταση του νοσοκομείου και των δομών υγείας να ρωτήσετε το Βουλευτή. Δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς μας» του είπε. Κοινώς ο δήμαρχος παραδέχθηκε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο, ότι δεν ενδιαφέρεται ο δήμος για τις δομές υγείας ενός άκρως προβληματικού, απομονωμένου και φτωχού νομού. Αυτή η στάση δεν είναι σωστό να υιοθετείται από πολιτικά πρόσωπα, πολύ δε περισσότερο να διατυπώνεται και δημόσια!

 

Ποια είναι η προσφορά του Δήμου;

 

Σε όλες τις περιοχές με το ξέσπασμα της πανδημίας οι δημοτικές αρχές συνεννοήθηκαν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις κλινικές όπου και πρόσφεραν εργασίες, έργα, υλικά και προσωπικό όπου χρειάστηκε. Εμείς εδώ τι κάναμε; Μια μελέτη για κάποια μέτρα σωλήνα που θέλουν να περάσουν, αφού βέβαια παρακάλεσε η Διοίκηση το δήμο να τους διευκολύνει. Προσέφεραν και 5000 μάσκες, αλλά και ξήλωσαν για να δώσουν δυο κοντέινερ τα οποία τελικά δεν πήρε το νοσοκομείο. Τακτική δε του Δημάρχου είναι «να ζητήσει πρώτα το νοσοκομείο και αν μπορούμε να βοηθήσουμε». Γιατί, μα για ένα πολύ απλό λόγο. Γιατί να προσθέσουν άλλο ένα μπελά στο κεφάλι τους, όταν μπορούν να τον αποφύγουν. Αν αυτοί ρωτήσουν τι χρειάζεται, θα είναι σα να παρακαλάνε να τους αγγαρέψει το νοσοκομείο! Φυσικά όλο αυτό ντύνεται και με το πολιτικό αφήγημα – καραμέλα που λέγεται «καπέλωμα» και προσπαθούν να πείσουν ότι δεν θέλουν να χώνουν τη μύτη τους εκεί που δεν έχουν αρμοδιότητα.

 

Που είναι τα κίνητρα στους γιατρούς; Ο Γ.Καπεντζώνης πως τα δίνει;

 

Η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου είναι 6,5 χρόνια στα ίδια χάλια. Κανένας Παθολόγος. Μια γιατρός από το ΙΚΑ συνταγογραφεί και εξυπηρετεί τα επείγοντα, ενώ ο κ. Καραμέρης είναι «δανεικός» από το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου.

Πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι την ώρα που ισχύει η εντοπιότητα, από τις δυο θέσεις μόνιμων παθολόγων, ενός «διευθυντή» και ενός «επιμελητή β», η δεύτερη βγήκε άγονη. Ούτε μόνιμη θέση στη Φωκίδα, δυο ωρίτσες από την Αθήνα, με επιπλέον μόρια και πριμοδότηση μισθού δε θέλουν οι γιατροί. Αυτό και μόνο φτάνει για να κατανοήσουμε όλοι μας που είναι ο νομός μας και σε αυτό έχουν ευθύνη όλοι όσοι τον διοίκησαν, αλλά και όλοι μας ως κοινωνία.

Επιπλέον, η θέση μόνιμου παθολόγου «επιμελητή β» που είχε εγκριθεί από την Άνοιξη, για την οποία μας διαβεβαίωναν όλοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Υποτίθεται ότι υπήρξε διαδικαστική εμπλοκή η οποία μέχρι να λήξει θα το μετανιώσει ο γιατρός και δε θα αποδεχθεί τη θέση!

Ο Δήμος Δωρίδας είχε πρόβλημα με όλους τους αγροτικούς γιατρούς ή σχεδόν με όλους που δεν ήθελαν να πάνε στα χωριά, αλλά και με το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου. Τι έκανε λοιπόν ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και οι συνεργάτες του; Καλύπτουν στέγη και διατροφή στους γιατρούς, οι οποίοι το αποφασίζουν καθώς είναι σημαντικό να μην έχουν προσωπικά έξοδα.

Το ερώτημα φαντάζει αυτονόητο. Γιατί λοιπόν ο Γιώργος Καπεντζώνης και ο δήμος που διοικεί μπορεί και δίνει κίνητρα στους γιατρούς υποστηρίζοντας τις κινήσεις της πολιτείας που προκηρύσσει τις θέσεις και ο Παναγιώτης Ταγκαλής δεν μπορεί να το κάνει; Είναι ρητορικό φυσικά το ερώτημα και την απάντηση πρέπει να δώσει καθένας από εμάς τους δημότες ξεχωριστά και όχι ο ίδιος ο Δήμαρχος.

 

Δεν παρακολουθεί ούτε τα κρούσματα

 

Σε κάθε κρούσμα που ανακοινώθηκε για τη Φωκίδα ο κόσμος έψαχνε μέσω των Μέσων Ενημέρωσης να δει τις συμβαίνει, αν και πληροφορίες δε διαχέονται από τον ΕΟΔΥ. Για κάθε κρούσμα οι συντάκτες προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι φερέγγυες και να μην αποτυπώνουν την αντικειμενική αλήθεια.

Στη γειτονική Χαλκίδα, την Ιστιαία παλαιότερα, την Πάτρα από την αρχή της πανδημίας και πολλές άλλες περιοχές, είδαμε το δήμο να διατηρεί επαφή και καθημερινή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και να ενημερώνεται για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εδώ ισχύει το αντίθετο. Ο Δήμαρχος το μαθαίνει τελευταίος…

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είδαμε να λειτουργεί η επιτροπή Υγείας του δήμου, δεν ενημερωνόταν για τα κρούσματα, ούτε και ενημέρωνε την τοπική κοινωνία, όπως γίνεται σε πολλούς άλλους δήμους και όπως κάνει ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός.

 

Απούσα η εντεταλμένη Υγείας

 

Που είναι αλήθεια η Εντεταλμένη Σύμβουλος για την Υγεία κ. Κατερίνα Καλυβιώτη; Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαν φέρει εισήγηση να κλείσουν την ΕΥΔΑΠ η κ. Καλυβιώτη δεν ήρθε, όπως δεν έχει έρθει και σε πολλά άλλα συμβούλια. Η Επιτροπή για την Υγεία λειτουργεί; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είδαμε να λειτουργεί, δεν είδαμε να συντονίζεται και ξεκάθαρα πλέον από τη Δευτέρα ξέρουμε ότι δεν έχει καταγράψει τις ανάγκες των δομών υγείας. Αποδείχθηκε από την απάντηση του Δημάρχου στον κ. Λεοντίου.

Η κ. Καλυβιώτη και ο Δήμαρχος θα πρέπει να δουν εκ νέου τη συνεργασία τους. Να μελετήσουν αν μπορεί να συνεχιστεί, υπό ποιες προϋποθέσεις και αν υπάρχουν θέματα εκατέρωθεν θα πρέπει να τα λύσουν μόνοι τους ως ενήλικες. Δεν τους φταίει ο δήμος και δεν φταίνε οι δημότες.

 

Διαγώνιος, ελαιώνας, δελφικό τοπίο με φιλική υπενθύμιση μειοψηφίας

 

Το νοσοκομείο δεν είναι το μοναδικό πολιτικό θέμα για το οποίο ο Δήμαρχος δε θέλει να έχει την παραμικρή ανάμειξη. Ακόμη και για να βγει ένα ψήφισμα απαίτησης του δήμου για το έργο του διαγώνιου άξονα η εισήγηση ήρθε από τον κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο. Φυσικά έκτοτε και παρά τις συνεχείς πρωτοσέλιδες αναφορές μας δεν επανήλθε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κανένα ενδιαφέρον όμως δεν έχει αποτυπωθεί ούτε και για άλλα μεγάλα πολιτικά θέματα, όπως η επισκεψιμότητα του ελαιώνα και η εκπόνηση προγράμματος για σχολικές εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα κατά την περίοδο της συγκομιδής και τις ελαιοποίησης. Κανένα ενδιαφέρον κατ’ επέκταση δεν έχει διατυπωθεί από τη Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Δελφικού Τοπίο ώστε από ζώνη πίεσης και περιορισμού της τοπικής ανάπτυξης να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Προφανώς για να μπουν τα θεμέλια τέτοιων αλλαγών απαιτούν όραμα, στρατηγική, συγκροτημένη άποψη και χειρουργική ακρίβεια.

 

Πέταξε το κλειδί

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και αυτό δεν πρέπει και δε μπορεί να το αλλάξει τίποτε και κανείς.

Από τα παραπάνω όμως συνάγεται σαφώς και πέρα πάσης αμφιβολίας το συμπέρασμα ότι ο δήμος Δελφών στο πολιτικό του πρόσωπο έχει φορέσει σιδηρούν προσωπείο και έχει πετάξει τα κλειδιά. Η ενασχόληση της Δημοτικής Αρχής περιορίζεται στην παραπολιτική, τόσο όσο να του φέρνει ψήφους και να διατηρούν τα μέλη της τις πελατειακές τους σχέσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…