Home Δήμος Δελφών Το πλινθόκτιστο, η ιστορία της Άμφισσας και τα γαϊδούρια
Δήμος Δελφών - 27 Μαΐου, 2013

Το πλινθόκτιστο, η ιστορία της Άμφισσας και τα γαϊδούρια

 Έντονη αντιπαράθεση Δρακάκη – Φουσέκη για την οικία Πανουργιά
Το πλινθόκτιστο, η ιστορία της Άμφισσας και τα γαϊδούρια
Γ.Δρακάκης: «Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του έργου αυτού για την πόλη της Άμφισσας;»
Ν.Φουσέκης: «Αυτό το κτίριο περικλείει στους τοίχους του όλη την ιστορία αυτής της πόλης».

Την χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα του έργου για την αποκατάσταση της οικίας Πανουργιά αμφισβήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Δρακάκης, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Δημάρχου κ. Νίκου Φουσέκη.
Στην εισήγηση του ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δήμου τόνισε ότι «η οικία Πανουργιά εκτιμάται ότι έχει κτισθεί τον 18ο αιώνα και αποτελεί δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Έχει κτιστεί σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.052,94τ.μ επί των οδών Αθανασοπούλου και Κεχαγιά στην Άμφισσα και αποτελείται από δύο όγκους συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., την κύρια διώροφη οικοδομή (ισόγειο, μεσοπάτωμα, όροφος) και την προσθήκη κατ΄ επέκταση στον όροφο και φέρουν κοινή τετράριχτη στέγη. Οι παρεμβάσεις για την επανάχρησή της γίνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν την νέα χρήση και την απαιτούμενη λειτουργικότητα ως κέντρο ιστορικής ενημέρωσης, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού στατικών και σεισμικών φορτίων και με την ικανότητα αντοχής που προβλέπονται στους νέους κανονισμούς, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κτίσματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη των σύγχρονων αναγκών στο παραδοσιακό κέλυφος με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, με χρήση ίδιων υλικών που προέρχονται από την περιοχή, ώστε το κτίσμα να εναρμονίζεται πλήρως στο φυσικό του περιβάλλον και να εμπεριέχει όσο είναι εφικτό την σοφία και την αλήθεια της αρχικής κατασκευής του. Το κτίριο θα εξυπηρετεί την επίσκεψη ατόμων με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή νέας κλίμακας με ενσωματωμένη ειδική πλατφόρμα και με την κατασκευή αναβατορίου κατακόρυφης κίνησης.
Επίσης θα αναπλασθεί ο περιβάλλοντας χώρος και η περίφραξή του με βελτίωση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή».
Επιπλέον επεσήμανε ότι το έργο προϋπολογίζεται στις 812.000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται πολύ μικρότερο, λόγω της έκπτωσης του αναδόχου.
Ο Σύμβουλος της μειοψηφίας υποστήριξε ότι το έργο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής που περιλαμβάνει αναπλάσης. Κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι απένταξε το έργο του περιφερειακού δρόμου της Άμφισσας προς νοσοκομείο για να εντάξει άλλα. «Δεν νομίζετε κ. Δήμαρχε ότι 800.000 ε είναι πολλά χρήματα για ένα πλινθόκτιστο κτίριο», αναρωτήθηκε.
Η τοποθέτηση του κ. Δρακάκη προκάλεσε τη μήνη του κ. Φουσέκη που τον κατηγόρησε για «ημιτελή ενημέρωση» η οποία όπως είπε, «καθιστά ατελής της τοποθετήσεις σου». Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων χρηματοδοτεί μόνο έργα αναπλάσεων εντός πόλεων, εξυπηρετώντας αποκλειστικά έργα που περιγράφει ο τίτλος του προγράμματος. «Δεν ξέρω πως το λέτε αυτό, αλλά κανένα έργο περιφερειακού δρόμου δεν ήταν ενταγμένο, αλλά και γενικότερα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Άμφισσα είχε προτείνει τίτλους έργων. Δεν υπήρχε ένταξη. Όπως είχε προταθεί και η επικάλυψη του υλαίθου στο υπόλοιπο, το οποίο επίσης, όσο και να το παλεύαμε δεν θα μπορούσαμε να το εντάξουμε με το παρόν νομικό καθεστώς. Τότε που γινόντουσαν αυτά τα έργα ήταν άλλες εποχές και άλλη νομοθεσία. Τώρα τέτοια έργα δεν έχουν καμιά τύχη. Το έργο αυτό ωρίμασε με ίδια μέσα του δήμου και είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα να προετοιμάζεις ένα έργο που ελέγχεται από αρχαιολογικές υπηρεσίες. Μιλήσατε κ. Δρακάκη για ένα πλινθόκτιστο κτίριο. Αυτό το κτίριο θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι περιλαμβάνει όλη την ιστορία της Άμφισσσας. Ο πρώην δήμος Άμφισσας αγόρασε το κτίριο από τους τελευταίους ιδιοκτήτες του για να το σώσει ουσιαστικά και πρέπει να το προχωρήσουμε για να διαμορφωθεί ως κέντρο ενημέρωσης, γιατί είναι βασικός πυλώνας για την υλοποίηση του προγράμματος «Δρόμοι του ‘21», τόνισε ο κ. Φουσέκης.
Εξίσου οργίλη ήταν και η αντίδραση του κ. Δρακάκη που κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι έχει μοναδικό ταλέντο να παρουσιάζει το άσπρο – μαύρο. «Βγείτε στο δρόμο και ρωτήστε τον κόσμο της Άμφισσας αν θέλουν υποδομές και δρόμους ή τέτοια έργα, να δούμε τι θα σας πούνε. Εδώ χρειάζεται γάιδαρος για να κυκλοφορήσεις μέσα στους δρόμους και ρίχνετε 800.000 ε σε ένα κτίριο. Αφού κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, θα το ρωτήσω διαφορετικά. Πείτε μας, ποια είναι η προστιθέμενη αξία του έργου αυτού για την Άμφισσα; Την έχετε υπολογίσει; Το κάνατε ποτέ αυτό;», κατέληξε ο Σύμβουλος.
Τέλος ο ανιδήμαρχος Άμφισσας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής απάντησε ότι όλη η προετοιμασία του έργου έγινε με την ομόφωνη γνώμη των τοπικών φορέων και όλων των εμπλεκομένων. Το έργο είχε απόλυτη κοινωνική συναίνεση, είπε, ενώ σφόδρα ενοχλημένος για τις φράσεις του κ. Δρακάκη ότι χρειάζονται γαϊδούρια για να κυκλοφορήσεις στους δρόμους, ο κ. Ταγκαλής σχολίασε ότι «θεωρώ το λιγότερο απαξιωτικούς τους χαρακτηρισμούς σας για την πόλη της Άμφισσας και δε θέλω να επεκταθώ περαιτέρω», κατέληξε.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Απόστολος Καραχάλιος τόνισε ότι για λόγους συνέπειας και συνέχειας η παράταξή του δεν θα ψηφίσει το έργο, επειδή δεν είχε ψηφίσει το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Η παράταξη του κ. Καραχάλιου διαφώνησε και με την Τροποποίηση επιχειρησιακού
σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Αναπλάσεων Άμφισσας και υποβολή τεχνικού δελτίου για την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση οικίας Πανουργιά και μετατροπή της σε κέντρο ιστορικής ενημέρωσης», καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, πέραν του γεγονότος ότι είχαν εξ αρχής διαφωνήσει με το πρόγραμμα και είχαν προτείνει άλλες παρεμβάσεις, αποδεικνύεται και ότι δεν είναι επιτυχημένος ο σχεδιασμός του. «Ήδη ζητείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού με αφαίρεση του έργου του ποδηλατόδρομου και ποσού 250.000 ε. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει φαίνεται ότι δεν είναι επιτυχής. Δεν μας πείθετε ότι δεν θα έρθετε αύριο και θα ζητάτε επιπλέον χρημοατοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου. Συνέχεια φέρνετε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού», είπε. Έθεσε δε ερωτήματα, όπως από πού θα καλυφθούν τυχόν επιπλέον δαπάνες, αν προκύψουν, πως θα καλυφθεί ο εξοπλισμός του και με ποιόν τρόπο θα καλύπτονται τα έξοδα συντήρησής του.
Ο Δήμαρχος ανταπάντησε ότι ο σχεδιασμός έχει τηρηθεί κατά γράμμα, με εξαίρεση τον ποδηλατόδρομο και αυτό συνέβη επειδή η οικία Πανουργιά χρειάζεται περισσότερα χρήματα από ότι υπολόγιζαν. Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα επιβάλλει να μην έχει έσοδα το έργο. «Όσα έργα εντάσσονται στην 4η προγραμματική περίοδο ζητείται υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα παράγει έσοδα για πέντε έως δέκα χρόνια, ανάλογα με το έργο, από τη στιγμή που θα παραληφθούν. Το έργο αυτό δε θα χρειαστεί τίποτε άλλο για να γίνει. Αμέσως μετά την ένταξή του όμως θα φέρουμε θέμα για τον εξοπλισμό του, ύψους 40.000 ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν από τα έσοδα της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας από τις ΑΠΕ και αν δεν φτάσουν θα βάλουμε και από τη ΣΑΤΑ του επόμενου έτους», είπε ο Δήμαρχος.
Ο επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος υποστήριξε ότι μπορεί να ακούγονται όλα πολύ ωραία, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα και στο τέλος πάντα έρχεται η καρπαζιά, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. «Δε θα σχολιάσω τις αλήθειες για τις χρηματοδοτήσεις που είπε ο Δήμαρχος και είναι αυτές που μας έφτασαν εδώ τα τελευταία 3 χρόνια. Δίνεται χρηματοδότηση ή σου ορίζουν που θα χρησιμοποιήσεις τα έσοδά σου, από τις ΑΠΕ ή όποια άλλα, για να σε βάλλουν στο χέρι, επειδή ακριβώς δε μπορείς να επενδύσεις τα έργα όπως θέλεις για να σου αποφέρουν έσοδα. Η αυτοδιοίκηση έχει γίνει πολιορκητικός κριός για να διαλύσουν τη χώρα. Μας ορίζουν ακόμη και που θα πάμε τα έσοδα των ΑΠΕ, ορίζουν την τύχη του κάθε έργου. Όλα αυτά τα προγράμματα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που είναι σήμερα η χώρα και εμείς δδεν το καταλαβαίνουμε, κάνουμε τους κουβαρντάδες με ξένα λεφτά. Λέει τώρα ο Δήμαρχος, ας κάνω αυτό το έργο, σε ένα χρόνο έχω εκλογές. Δεν καταλαβαίνουμε όμως το πώς υποθηκεύουμε τον τόπο. Ο κ. Δήμαρχος εισηγείται και μετά υλοποιεί τις αποφάσεις του συμβουλίου. Εμείς όμως που ψηφίζουμε είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι και οφείλουμε να ξέρουμε τι ψηφίζουμε», είπε.
Τέλος ο κ. Φουσέκης απαντώντας στον κ. Μέγκο έριξε ακόμη ένα «βέλος» στον κ. Δρακάκη, τονίζοντας ότι από το ν’ ακούγονται τοποθετήσεις που δεν έχουν καμιά τεχνοκρατική βάση, είναι προτιμότερο να ακούγονται πολιτικές απόψεις. «Εμείς δεν κάνουμε μόνο αναπλάσεις, υπογράφουμε ένα πολύ μεγάλο έργο όταν τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων, την αποχέτευση της Κίρρας και πολύ σύντομα θα τελειώνουμε και με την αναβάθμιση του βιολογικού της Ιτέας. Προχωράμε 24 Πολεοδομικά Σχέδια, που είναι τιτάνια προσπάθεια, από εδώ και πέρα κάθε μέρα θα υπογράφουμε συμβάσεις έργων, όσο και αν θέλουν κάποιοι να υποβαθμίσουν το έργο μας, το μόνο που θα καταφέρουν στο τέλος είναι να εκτεθούν», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…