Home Πολιτικά - Φωκίδα Το Μήνυμα του ΜέΡΑ25 από την Φωκίδα και την Φθιώτιδα – Ο αγώνας συνεχίζεται για μια Ευρώπη που να μην καταστρέφει τους λαούς της
Πολιτικά - Φωκίδα - 10 Φεβρουαρίου, 2020

Το Μήνυμα του ΜέΡΑ25 από την Φωκίδα και την Φθιώτιδα – Ο αγώνας συνεχίζεται για μια Ευρώπη που να μην καταστρέφει τους λαούς της

 

«Πηγαίνουμε σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για να αφουγκραστούμε τα προβλήματα γιατί η περιφέρεια βρίσκεται σε υποανάπτυξη και ερημοποίηση. Η περιοδεία μας αυτή είναι πολύτιμη γιατί μαθαίνουμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στο πλαίσιο μιας νέας νέας Φιλικής Εταιρείας δηλαδή στο πλαίσιο μιας νέας Εθνικής Συμφιλίωσης να βρούμε κοινό τόπο, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες που η καρδιά της δημοκρατίας ακόμη πάλλεται. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 είναι σήμερα στην Βοιωτία και την Φθιώτιδα, πριν μερικές ημέρες στη Λακωνία και τη συνέχεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ.Γιάνης Βαρουφάκης στα πλαίσια διήμερης περιοδείας του σε Φωκίδα και Φθιώτιδα.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το ιστορικό και μαρτυρικό Δίστομο όπου μαζί με τον Δήμαρχο κ.Γιάννη Σταθά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Διστόμου και το Μουσείο θυμάτων Ναζισμού και εξέφρασε τη στήριξη του ΜέΡΑ25 στον αγώνα που κάνουν οι δημοτικές αρχές του Διστόμου για αποκατάσταση της δικαιοσύνης ενώ παράλληλα διαμήνυσε σε όλους τους τόνους πως ο αγώνας κατά του φασισμού δεν έχει τελειώσει.

«Είναι μεγάλη συγκίνηση να βρίσκεται κανείς σε έναν τέτοιο τόπο. Ζούμε μια περίοδο όπου ο ναζισμός αναβιώνει. Δεν είναι απλά μνήμη αυτός ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας αφορά το τι γίνεται σήμερα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, των Ελλήνων ναζιστών, οι Γερμανοί ναζί μπαίνουν στην κυβέρνηση της Θουρηγγίας με ψήφους κομμάτων υποτίθεται συνταγματικών, ο Σαλβίνι αναπαράγει τον μουσολινισμό στην Ιταλία, ο Μπολσονάρο, ο Τράμπ χτίζουν μια νέα φασιστική, εθνικιστική διεθνή.

Στη χώρα μας μετά από μια δεκαετία χρεοκοπίας, βλέπουμε τον λαό μας όλο και πιο συμπιεσμένο από την οικονομική κρίση, την ώρα που οι κυβερνώντες και η αξιωματική αντιπολίτευση γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες δήθεν ανάπτυξη που δεν υπάρχει.

Είναι δυστυχώς πολύ γόνιμο το έδαφος για να φύονται ναζιστικά ζιζάνια», είπε μεταξύ άλλων ο γραμματέας και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην πρόταση που έκανε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «εμείς ως ΜέΡΑ25 κάναμε μία συμβολική κίνηση προτείνοντας τη Μάγδα Φύσσα, μόνο και μόνο για να σηματοδοτήσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το συστημικό συνονθύλευμα της δήθεν επιστροφής σε μια δήθεν κανονικότητα».

Όπως είπε: «Θέλαμε να δηλώσουμε πως υπάρχει μια εναλλακτική Ελλάδα η οποία εδώ τιμάει τους νεκρούς του Διστόμου, τιμάει τους σημερινούς αγωνιστές εναντίον της φτώχιας, εναντίον της μετανάστευσης των παιδιών μας, εναντίον των πλειστηριασμών και των εξώσεων ανθρώπων με τα κόκκινα δάνεια που αυτή τη στιγμή καρπώνονται τα αρπαχτικά ταμεία».

«Τουλάχιστον στη δεκαετία του 40 τον εχθρό τον βλέπαμε, είχε στολή. Σήμερα μας παίρνουν τα αεροδρόμια, μας παίρνουν τα τραίνα, μας παίρνουν τα σπίτια, γίνεται ρευστοποίηση των περιουσιών των μικρομεσαίων. Είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, την ώρα που ο ναζισμός αναδύεται».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άμφισσας και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του κ.Ηλία Ξηρό για τα προβλήματα του κλάδου τους υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο υγιές συνεταιριστικό δυναμικό με τους παραγωγούς μετόχους της υπεραξίας τους, καθώς και με την δημιουργία «τράπεζας αγροτικών σπόρων» που θα επιτρέπουν την «καθαρή ελληνική αγροτική παραγωγή».  

Στο Εργατοϋπαλληλικό κέντρο της Φωκίδας τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος κ.κ. Ε.Αγγελόπουλος και Σ.Γιαννοσπύρος και ενημέρωσαν τον κ.Βαρουφάκη για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων καθώς και την άνθηση της «ενοικίασης εργαζομένων». Το ΜέΡΑ25 – όπως τους τονίσθηκε – θα είναι δίπλα τους για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα τους, αλλά και την αντιστροφή της ερημοποίησης της περιοχής.

Στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ελλάδας στην Άμφισσα οι φοιτητές και οι καθηγητές ανέμεναν τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για να του εκφράσουν την πολύ μεγάλη αγωνία τους για το μέλλον τους καθώς τόσο οι πρόχειροι και επιπόλαιοι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης -όπως είπαν – όσο και η εγκατάλειψη τους από τη σημερινή κυβέρνηση, έχουν απαξιώσει τα τμήματα που ακόμη λειτουργούν, με αποτέλεσμα να νιώθουν πλήρως εγκαταλελειμμένοι.  Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αφού άκουσε τους έντονους προβληματισμούς τους και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα τους, υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θα φέρει το θέμα στη βουλή και θα είναι δίπλα τους.

Αμέσως μετά σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Φωκίδας υποδέχθηκε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 σε μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο του κ.Β.Αυγερινό να υπογραμμίζει την έντονη ανησυχία του για την ερημοποίηση της περιοχής και τα πολλά προβλήματα τα οποία παραμένουν χωρίς λύση κα διέξοδο.  Ο κ.Βαρουφάκης συζήτησε αναλυτικά τα θέματα που του ετέθησαν και τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 θα τα φέρει στη βουλή αλλά και θα είναι σε διαρκή συζήτηση με το Επιμελητήριο. Στη συνέχεια υπήρξε και διεξοδική συζήτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με τον αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ.Γ.Δελμούζο.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ.Βαρουφάκης ήταν επίσημος προσκεκλημένος της κινηματογραφικής λέσχης Φωκίδας για να παρακολουθήσει με το κοινό της Άμφισσας την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στην Αίθουσα» και στη συνέχεια – μετά την προβολή της ταινίας – απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και απορίες του ετέθησαν από το κοινό.

Όπως τόνισε ο κ.Βαρουφάκης «δέκα χρόνια κρίσης και ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, που υπάρχει το ΜέΡΑ25, που βρισκόμαστε σε μια προσυνεδριακή εγρήγορση, είναι ότι παρά τα δέκα χρόνια κρίσης, αυτή συνεχίζεται εντεινόμενη, παρά τις θριαμβολογίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι μια κρίση που δυστυχώς είναι πανευρωπαϊκή και ακόμη δυστυχέστερα έχει χτυπήσει τη χώρα μας, πιο αλύπητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Από την Άμφισσα θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται για μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να μην καταστρέφει τους λαούς της, για μια Ελλάδα που πρέπει να σταματήσει να ασφυκτιά, σε μια Ευρώπη που εκδημοκρατίζεται».

Στο Πολύδροσο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε και συζήτησε με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, όπως και στο χωριό Σερνικάκι που τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ζεστασιά και τοπικά εδέσματα.

Στη Λαμία τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 τον υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Λαμιέων κ.Θύμιος Καραΐσκος με τον οποίο είχαν μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση και όπως τόνισε ο κ.Βαρουφάκης «η Λαμία είναι πλούσια, αλλά οι κάτοικοι είναι φτωχότεροι από ότι θα έπρεπε, όπως άλλωστε και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας». Στην συζήτηση, τους απασχόλησε το προσφυγικό καθώς έχει προγραμματιστεί η μετεγκατάσταση σε σκηνές περίπου δύο χιλιάδων προσφύγων, ο ιαματικός τουρισμός, η ανάδειξη ιστορικών μνημείων αλλά και ο εορτασμός από τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και πως μπορεί να επαναλειτουργήσει κ.α. Στη συνέχεια στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας υποδέχθηκε τον κ.Βαρουφάκη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα υποστελέχωσης, πενιχρής χρηματοδότησης κ.α. της Περιφέρειας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της «εθνικής συνεννόησης» για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «οι κομματικές ταυτότητες πρέπει να μένουν έξω από την αίθουσα των συζητήσεων και το ΜέΡΑ25 επιδιώκει να λειτουργούμε ως μια νέα Φιλική Εταιρεία για το καλό της πατρίδας μας που συνεχίζει να ερημοποιείται και να πλήττεται από την κρίση».

Στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας τόσο η Πρόεδρος του κ.Σοφία Αναστοπούλου όσο και εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων εργαζομένων ανέπτυξαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ζήτησαν την συμπαράσταση του ΜέΡΑ25 κάτι που υποσχέθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25. Και στο επιμελητήριο Φθιώτιδας στη συνέχεια όπου έγινε δεκτός από την διοίκηση του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 άκουσε από τον πρόεδρο του κ.Αθ.Κυρίτση ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται την ουσία «σε διωγμό» και πλέον βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης(εάν δεν τα έχουν ξεπεράσει οι περισσότεροι). Ο «τζίρος» τονίσθηκε είναι «σε μηδενικά επίπεδα» και ζήτησαν την συμπαράσταση του ΜέΡΑ25 εντός και εκτός βουλής. Ο κ.Βαρουφάκης αφού τους άκουσε προσεκτικά τόνισε ότι ο αγώνας και οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 είναι ακριβώς αυτός, να δοθεί βιώσιμη προοπτική στο λαό μας και να σταματήσει τώρα η κρίση που ερημοποιεί την χώρα μας.

Τέλος στο εργατικό κέντρο της Λαμίας πραγματοποιήθηκε διευρυμένη Γενική Συνέλευση των Περιφερειακών Συντονιστικών Επιτροπών Στερεάς Ελλάδας και Μελών ΜέΡΑ25 (Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία) και ακολούθησε συζήτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με τους πολίτες της Λαμίας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…