Home Δήμος Δελφών Το ιστορικό κτίριο της οικίας Πανουργια θα μετατραπεί σε κέντρο ενημέρωσης
Δήμος Δελφών - 30 Ιουλίου, 2013

Το ιστορικό κτίριο της οικίας Πανουργια θα μετατραπεί σε κέντρο ενημέρωσης

 Εντάχθηκε από το Δήμο Δελφών προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013», το έργο µε τίτλο: «Αποκατάσταση οικίας Πανουργιά και µετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενηµέρωσης»

 
Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013», ύστερα από την αρ. πρωτ. 4044/26-07-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ4Ζ7ΛΗ-ΣΣ6) απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας το έργο µε τίτλο: «Αποκατάσταση οικίας Πανουργιά και µετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενηµέρωσης». Το έργο έχει δικαιούχο τον ∆ήµο ∆ελφών και προϋπολογισµό 811.999,81 €. Πρόκειται για έργο που εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Αστικών Αναπλάσεων της πόλης της Αμφίσσης, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000,00 € που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται στο σύνολό του το τρέχον χρονικό διάστημα. 
Η οικία Πανουργιά μετά την ανακατασκευή, τον εξοπλισμό και την επανάχρησή της προορίζεται να αποτελέσει το κέντρο ιστορικής ενημέρωσης του ευρύτερου συνολικού σχεδίου που εκπονείται από το Δήμο Δελφών, με τίτλο: «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΄21».
Η οικία Πανουργιά έχει κτισθεί τον 18ο αιώνα. Υπήρξε κατοικία της οικογένειας των Οπλαρχηγών και Ελευθερωτών της πόλης, Πανουργιά Πανουργιά και Νάκου Πανουργιά καθώς και των απογόνων τους έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής της πόλης της Αμφίσσης και ένα από τα ιστορικότερα κτίριά της. Αγοράστηκε από τους τελευταίους ιδιοκτήτες του το 2005 από τον τότε Δήμο Αμφίσσης επί Δημαρχίας κ. Νικολάου Φουσέκη προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί. Περιέχεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.052,94τ.μ και αποτελείται από δύο όγκους συνολικού εμβαδού  320 τ.μ., την κύρια διώροφη οικοδομή (ισόγειο, μεσοπάτωμα, όροφος) και την προσθήκη κατ΄ επέκταση στον όροφο και φέρουν κοινή τετράριχτη στέγη. 
Οι παρεμβάσεις για την επανάχρησή της θα γίνουν με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν την νέα χρήση και την απαιτούμενη λειτουργικότητα ως κέντρο ιστορικής ενημέρωσης, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού στατικών και σεισμικών φορτίων και με την ικανότητα αντοχής που προβλέπονται στους νέους κανονισμούς, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κτίσματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη των σύγχρονων υλικών στο παραδοσιακό κέλυφος με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού έτσι ώστε το κτίσμα να εναρμονίζεται πλήρως στο φυσικό του περιβάλλον και να εμπεριέχει όσο είναι εφικτό την σοφία και την αλήθεια της αρχικής κατασκευής του. Το κτίριο  θα εξυπηρετεί την επίσκεψη ατόμων με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή νέας κλίμακας με ενσωματωμένη ειδική πλατφόρμα και με την κατασκευή αναβατορίου κατακόρυφης κίνησης. Επίσης θα αναπλασθεί ο περιβάλλοντας χώρος και η περίφραξή του με βελτίωση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή.
 
Ο Δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Δημ. Φουσέκης δήλωσε σχετικά:
“Πρωτίστως θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου μας για την ωρίμανση και ένταξη και του συγκεκριμένου έργου όπως και την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας για την άριστη συνεργασία μας, που επέφερε άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα για την πόλη της Αμφίσσης, το Δήμο μας αλλά και την Στερεά Ελλάδα γενικότερα. Καμία χρηματοδότηση που διεκδικούμε δεν πηγαίνει χαμένη.
Πέραν της σημασίας του έργου για την αστική μεταμόρφωση της Αμφίσσης θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η σημερινή ένταξη αφορά ένα εμβληματικό για την Ρούμελη έργο αφού αποδίδει τιμή στους Ελευθερωτές της Αμφίσσης Πανουργιά και Νάκο Πανουργιά και ηγέτες του Εθνοαπελευθρερωτικού Αγώνα της επανάστασης του 1821 στην Ρούμελη. Η παρούσα ένταξη δε, συμπίπτει χρονικά με τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα στην πόλη της Δεσφίνας, της άλλης αυτής μεγάλης μορφής της επανάστασης. Αυτοί λοιπόν οι ιστορικοί μουσειακοί χώροι, μαζί με τα ήδη λειτουργούντα μουσεία «Το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου» στο Γαλαξείδι και «Το Ιστορικό Μουσείο του Αθανασίου Διάκου» στον Αθανάσιο Διάκο, και τον ιστορικό χώρο του «Χανιού της Γραβιάς», δημιουργούν το Βασικό πλέγμα του ευρύτερου ιστορικού σχεδιασμού για το Δήμο μας με τίτλο: «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΄21» που ήδη υλοποιούμε.  Οι ενέργειές μας αυτές ως σκοπό έχουν αφενός να δημιουργήσουν επισκέψιμους χώρους προστιθέμενης -ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά-αξίας για το Δήμο μας, αναδεικνύοντας παράλληλα ιστορικές μορφές του τόπου μας που αδίκησε η πένα του ιστορικού και χρέος μας είναι να τους αποκαταστήσουμε και η ιστορία να τους αποδώσει το κομμάτι που πραγματικά τους αναλογεί”.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Off τα τηλέφωνα του Κ.Υ. Ιτέας

Λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Ιτέας είναι αδύνατη η επικοινωνία. …