Home Εικόνες Αρχικής Το δόγμα του σοκ και η κάλπη

Το δόγμα του σοκ και η κάλπη

Το ρίσκο, το πρέπον και το ωφέλιμο

Το δόγμα του σοκ και η κάλπη

-Πως οι εξαγγελίες των μεγάλων έργων και το άνοιγμα της συζήτησης για τα αντισταθμιστικά από το Βουλευτή Ι.Μπούγα μπορεί να γίνουν υπερ-όπλα στα χέρια ενός ικανού αντιπάλου του.

-Ο χρονικός προσδιορισμός προκήρυξης των έργων δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και προπάντων δικαιολογίες!

 

Το «δόγμα του σοκ» επιχειρεί να εφαρμόσει ο βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας στην εκλογική του περιφέρεια με στόχο να επαναφέρει κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας στο πολιτικό σκηνικό.

 

Τα κορυφαία έργα

 

Από την αρχή της υποψηφιότητάς του ο σημερινός Βουλευτής γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παλέψει την κατασκευή του διαγώνιου άξονα. Σήμερα έχει καταφέρει κάτι που από μόνο του είναι σημαντικό. Έχει πράξη ένταξης το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οδεύει για το ΕΣΠΑ! Πολλές φορές όμως έχουμε δει ενταγμένα έργα να μην απορροφούν και να απεντάσσονται. Οπότε, από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εγγυηθεί την εκτέλεση του έργου, η δημοπράτηση του οποίου προσδιορίστηκε χρονικά τους πρώτους μήνες του 2022!

Ο παραλίμνιος αγωγός είναι ένα έργο με το οποίο ο κ. Μπούγας συνδέεται από τα παλιά. Το έργο μελετήθηκε με χρήματα του ΠΑΝΦΩΚΙΣ όταν οι δήμοι ήταν ακόμη καποδιστριακοί. Το γνώριζε, το ήθελε και το είχε παλέψει στο παρελθόν. Σήμερα, έχει μια δεύτερη ευκαιρία το έργο. Αυτό όμως προϋποθέτει να γίνει η προκήρυξή του, να ανακηρυχθεί ανάδοχος και να εγκατασταθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές, πρόωρες ή μη. Η δημοπράτηση και αυτού του έργου προσδιορίστηκε χρονικά τους πρώτους μήνες του 2022!

Το φράγμα στο Χάρμισκο είναι άλλο ένα σοβαρό έργο που προχωράει απρόσκοπτα προς υλοποίηση. Μάλιστα, αυτό δε χρειάζεται καν πολιτική βοήθεια, αφού από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι καλά σχεδιασμένο και δε χρειάζεται σπρώξιμο! Ήδη έχει προκηρυχθεί και η μελέτη του δικτύου!

Έναν πολύ δύσκολο ρόλο έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα κάνει αυτό που απέφυγαν όλες οι άλλες. Θα παραλάβει -με μεγάλο ρίσκο για τους ίδιους- το έργο άρδευσης στο Μόρνο! Θα κάνει αυτό που απέφυγαν οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου από το 1990 μέχρι τώρα! Και αυτή η πράξη έχει προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του 2022.

 

Μεγάλο το ρίσκο

 

Τα έργα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς τόσο κατά την ωρίμανσή τους, όσο και κατά την εκτέλεση τεχνικοί παράγοντες και πολιτικός επιβλέπων οφείλουν να τα παρακολουθούν αδιάκοπα!

Ο προσδιορισμός τους συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2022 μεταφράζεται στο απόλυτο νούμερο έως 31 Μαρτίου! Στην ημερομηνία αυτή ολοκληρώνεται η προθεσμία που έθεσαν μόνοι τους. Αν λοιπόν μπούμε στον Απρίλιο και δεν έχουν προκηρυχθεί, τότε προφανώς θα γίνουν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των πολιτικών αντιπάλων του βουλευτή, όπου και θα επιχειρήσουν να τον καταστήσουν αναξιόπιστο.

Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο, αν τελικά δεν προκηρυχθούν τα έργα και κυρίως ο διαγώνιος, αλλά προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές. Εκεί ο Βουλευτής θα καταλάβει πως θα έχει κάνει ένα ολέθριο σφάλμα! Το κακό θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν δεν προκηρυχθούν τα έργα, ούτε πάμε σε εκλογές, αφού θα υπάρχει απεριόριστος χρόνος για γκρίνια και κριτική!

 

«Δίκοπο μαχαίρι» τα αντισταθμιστικά

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και μετά τις απανωτές εξαγγελίες, ο Βουλευτής Φωκίδας θεώρησε ότι μπορεί να ανοίξει το θέμα των αντισταθμιστικών. Η αδικία για την ορεινή Φωκίδα είναι καταφανής και αυταπόδεικτη και αυτό ακριβώς επιχείρησε να αναδείξει ο κ. Μπούγας. Κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση, πολύ σοβαρά και συγκροτημένα, η οποία αφορά το σύνολο του νομού μας. Όταν όμως ανοίγει σοβαρά αυτό το θέμα, εισάγεται σε επιτροπή της Βουλής, η οποία θα υποβάλλει εισήγηση, θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα αυτή να γίνει αποδεκτή και σύντομα να αποτελέσει νόμο του ελληνικού κράτους. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει μια εξαίρεση για την όμορφη Φωκίδα, αλλά να καλύψει οριζόντια όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν επιπτώσεις από παρόμοια προβλήματα.

Η κίνηση αυτή του Βουλευτή είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

 

Μη συγκρίσιμο το μέγεθος

 

Παρόλα αυτά, αν τα καταφέρει ο κ. Μπούγας και όντως προκηρυχθούν τα έργα και κυρίως ο διαγώνιος, τότε θα βάλει τόσο ψηλά τον πήχη που δεν θα μπορεί να τον περάσει κανένας από τους επόμενους διαδόχους του, οι οποίοι θα μπαίνουν στη σύγκριση και θα είναι χαμένοι εκ των προτέρων. Θα δημιουργήσει ένα πολιτικό προηγούμενο που κανείς δεν θα μπορέσει να το φτάσει. Όλα αυτά με την προϋπόθεση να τα καταφέρει και μάλιστα εντός τις προθεσμίας που οι ίδιοι θέτουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…