Home Πολιτικά - Φωκίδα Τοποθετήθηκε τιμητική πλακέτα στη μνήμη του
Πολιτικά - Φωκίδα - 31 Ιουλίου, 2018

Τοποθετήθηκε τιμητική πλακέτα στη μνήμη του

Με μεγάλη προσέλευση μελών και φίλων του ΚΚΕ , της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ευπάλιο με επιτυχία η εκδήλωση προς τιμή   του  Συνταγματάρχη του ΔΣΕ, Νίκου Τριανταφύλλου.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ τοποθέτησαν τιμητική πλάκα  του Νίκου  Τριανταφύλλου  στο προαυλιο του δημοτικού σχολείου παρά την άρνηση από τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδας  να δώσει άδεια .

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την  τοποθέτηση της πλάκας τα μέλη της Δημοτικής Αρχής Δωρίδας ενημέρωσαν τα στελέχη του ΚΚΕ , αλλά και την τοπική αστυνομία, ότι θα τους αφήσουν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση αλλά αμέσως μετά

 θα πρέπει να αφαιρεθεί η τιμητική πλακέτα επειδή δεν έχει άδεια τοποθέτησης, κάτι που ενδεχομένως να οξύνει τα πνευματα εαν και όποτε επιχειρηθεί. 

 

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στους  εορτασμούς  των 100χρονων του ΚΚΕ και πραγματοποιήθκε στον τόπο που  γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Νίκος Τριανταφύλλου.

 

Περιελάμβανε την παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης βιογραφίας της Κ.Ο. Φωκίδας του ΚΚΕ «Νίκος Τριανταφύλλου –Συνταγματάρχης του ΔΣΕ- Ένας φλογερός επαναστάτης» από τη Σύγχρονη Εποχή, καθώς και τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας προς τιμή του Νίκου Τριανταφύλλου στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου Ευπαλίου, κοντά στο πατρικό του σπίτι.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Ένωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου-Δωρίδας, η ανθυπολοχαγός της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Κατίνα Μανιτάρα και η μαχήτρια του ΔΣΕ Σοφία Τρίψα, συναγωνίστριες του Ν. Τριανταφύλλου, η ανιψιά του Διαμαντή Ελένη Αλεξάνδρου, ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετζώνης, ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δωρίδας Γιάννης Λάιος και πλήθος κόσμου από το Ευπάλιο και τα γύρω χωριά.

 

Ξεκίνησε με ομιλία από τον  πρόεδρο της Ένωσης Φίλων  Μνήμης Διαμαντή

 

Η συγκέντρωση  ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Ένωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή, Αλέκο Γώγο. Στην ομιλία της, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευπαλίου Άντα Καραχασάνη, έδωσε ένα περίγραμμα της ζωής και της δράσης του Νίκου Τριανταφύλλου. Από τη γέννησή του το 1917 και τα παιδικά του χρόνια στο Ευπάλιο, την πορεία των σπουδών του, το έργο του σα δάσκαλος και την εκπολιτιστική δραστηριότητα στα χωριά του Ευπαλίου, τη μύηση στο μαρξισμό-λενινισμό, την οργάνωσή του στο ΚΚΕ και τη δράση του στο ΕΑΜικό κίνημα, την κομματική δουλειά την περίοδο της «Λευκής Τρομοκρατίας», τη συμμετοχή του στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ ως αξιωματικός. Όπως τόνισε: Ο Νίκος Τριανταφύλλου αποτέλεσε μια ηγετική φυσιογνωμία της Κ.Ο. Στερεάς του ΚΚΕ και του ΔΣΕ. Η στάση ζωής που ακολούθησε, η αφοσίωσή του στα ιδανικά του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, η ολόψυχη συμμετοχή του και η προσφορά του, μέσα από του ΚΚΕ και το επαναστατικό κίνημα, στο λαό, τον κατέταξαν ανάμεσα στους ήρωες του Κόμματος και του λαού μας, που η ζωή τους παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές.

 

Κ. Μπάτσικας:“Ξεχωριστός και προικισμένος αγωνιστής ο  Τριανταφύλλου”

 

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το μέλος της Κ.Ε. και γραμματέας της Ε.Π. ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας του ΚΚΕ, Κώστας Μπάτσικας.

Σε αυτή σημείωσε :

 

Η αναφορά στη ζωή και τη δράση του Νίκου Τριανταφύλλου δε μπορεί να αποδώσει ολοκληρωμένα την εικόνα του κομμουνιστή επαναστάτη, λαϊκού ηγέτη και καθοδηγητή, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποδώσει τους παράγοντες που διαμορφώνουν και αναδεικνύουν τους λαϊκούς ηγέτες αφοσιωμένους στην υπόθεση του λαού με δίψα και πάθος για τη ζωή. Που την αγάπη τους για αυτή την αποδεικνύουν φτάνοντας ακόμη και στην υπέρτατη θυσία.

Η 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, όλος ο πλούτος των εκδόσεων που αναφέρονται στη δράση ξεχωριστών και προικισμένων αγωνιστών όπως ο Νίκος Τριανταφύλλου, βοηθά να κατανοηθεί και να συνειδητοποιηθεί ο σκοπός του αγώνα του ΚΚΕ, που διαμορφώνει την ακλόνητη αφοσίωση των μαχητών, μελών και στελεχών του σε όλη τη διάρκεια της πολυκύμαντης εκατοντάχρονης ιστορίας του. Η μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, βοηθά να ανακαλύψει ο λαός τη δύναμη του, τα ταλέντα που μπορεί να αναδείξει, τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου όταν μάχεται για ανώτερα ιδανικά. Να γνωρίσει τι σημαίνει ηρωισμός και αυταπάρνηση και μάχη με τον θάνατο. Να γνωρίσει τον αληθινό πατριωτισμό, αλλά και την αδιαλλαξία και τη βαρβαρότητα του ταξικού αντίπαλου και ιδιαίτερα όταν νιώθει κίνδυνο για την εξουσία του.

Αναφέρθηκε στη δεκαετία του ‘40-‘50, στην οποία έδρασε ο Νίκος Τριανταφύλλου και στην οποία το Κόμμα μας ηγήθηκε σε έναν τιτάνιο αγώνα. Ήταν οργανωτής, καθοδηγητής και αιμοδότης του λαϊκού κινήματος. Και όπως επεσήμανε:

Η αξία των συμπερασμάτων από τη δράση του Κόμματος ιδιαίτερα τη συγκλονιστική δεκαετία το ’40-’50 είναι διαχρονική και επίκαιρη. Είναι διαχρονικά και επίκαιρα γιατί ο λαός μας δοκιμάζεται από μια άγρια, ταξική αντιλαϊκή πολιτική που για λογαριασμό του κεφαλαίου εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στηρίζουν και επαυξάνουν τα άλλα αστικά κόμματα.

Η στρατηγική της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης που για λογαριασμό της αστικής τάξης προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στηρίζουν τα άλλα αστικά κόμματα, καμία σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα. Τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και στην εξωτερική πολιτική κοινός παρονομαστής είναι η διασφάλιση της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Το στόχο αυτό υπηρετεί η επιστροφή της «κανονικότητας» που επικαλείται η Κυβέρνηση. Ο στόχος όμως αυτός υπηρετείται με τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τη φοροληστεία, την υποβάθμιση της Υγείας – Πρόνοιας, του δικαιώματος στη μόρφωση και την ψυχαγωγία.

Ο στόχος αυτός υπηρετείται με εργασιακούς χώρους κάτεργα και τους εκατοντάδες καθημερινά σακατεμένους εργάτες από έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Με παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από φωτιές, πλημμύρες, αντισεισμική θωράκιση. Η κερδοφορία του κεφαλαίου, η κανονικότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης προϋποθέτει ακόμη και την θυσία της ζωής των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Μπροστά σε αυτήν τη δίψα για νέα και αυξανόμενα κέρδη η αστική τάξη, τα κόμματά της (που κυβερνούν ή εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία) διαγκωνίζονται ποιος υπηρετεί καλύτερα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ποιος καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μπορεί να έχει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τρανή απόδειξη για όλα αυτά και η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας που ουσιαστικά είναι έκφραση της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ υπηρετεί και η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας που ουσιαστικά ήταν η συστατική επιστολή για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο καταφύγιο αμερικανονατοικών βάσεων και δολοφονικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ο εφησυχασμός. Το νέο κύκλο πολεμικών αναμετρήσεων προετοιμάζει η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Η πολιτική της εθνικής ενότητας είναι εργαλείο στα χέρια της αστικής τάξης και των κομμάτων για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για να στοιχηθεί ο λαός κάτω από σημαία ξένη προς τα συμφέροντα του. Κρύβουν με ψέματα την πραγματική αλήθεια, όπως σε κάθε χώρα καπιταλιστική έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν οι πατρίδες και τα έθνη από την μια των εκμεταλλευτών και από την άλλη των εκμεταλλευόμενων. Τους λαούς τους ενώνει ο κοινός αντίπαλος που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους, αντίθετα πρέπει να ενώσουν την πάλη τους για να εξαλείψουν τις αιτίες που προκαλούν τον πόλεμο και την  προσφυγιά για να μην  ματώνουν για τα συμφέροντα των καπιταλιστών ούτε στον πόλεμο ούτε στην ειρήνη τους.

Και κατέληξε λέγοντας:

Το Κόμμα την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής τέθηκε επικεφαλής του αγώνα για την απελευθέρωση. Τα πιστοποιητικά του πραγματικού λαϊκού πατριωτισμού του ΚΚΕ είναι υπογεγραμμένα με το αίμα των καλύτερων παιδιών του. Και σήμερα αν χρειαστεί το ίδιο κάλεσμα θα απευθύνουμε στον λαό. Θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ταυτόχρονα όμως δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη και καμιά ανοχή στην όποια αστική Κυβέρνηση και στην εκμεταλλεύτρια τάξη που υπηρετεί. Όπως και σήμερα, πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, έτσι και στις συνθήκες του πολέμου, θα δώσουμε τη μάχη για να σωθεί ο λαός από τις συνέπειες. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε το έπαθλο να είναι η πραγματική λαϊκή νίκη, για την εργατική λαϊκή εξουσία που θα εξασφαλίσει την πραγματική ειρήνη για τον λαό και θα ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών. Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι σε αρμονία με την εκατοντάχρονη ηρωική ιστορία του, όπου σήκωνε πάντα το λάβαρο του διεθνισμού, της εργατικής τάξης και το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό. Σε αυτό το δρόμο θα βρει δικαίωση η θυσία του Νίκου Τριανταφύλλου.

 

Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων μέσα από την κεντρική οδό του Ευπαλίου προς την πλατεία του Δημοτικού Σχολείου όπου κι έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας της Κ.Ο. Φωκίδας, ενώ στεφάνια κατέθεσαν η Κ.Ο. Φωκίδας του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η Ένωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή και οι απόγονοι του Νίκου Τριανταφύλλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με συνεστίαση – λαϊκό γλέντι με πλούσιο πρόγραμμα από αντάρτικα, λαϊκά τραγούδια και πολύ κέφι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…