Home Δήμος Δελφών Τοπική Γιορτή η 24η Μαρτίου, η επέτειος κήρυξης κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη
Δήμος Δελφών - 29 Οκτωβρίου, 2020

Τοπική Γιορτή η 24η Μαρτίου, η επέτειος κήρυξης κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη

Την απόφαση να καθιερωθεί  ως  δημόσια τοπική γιορτή η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη (24 Μαρτίου 1821), στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος πήρε ο δήμος Δελφών και αναμένεται να επισημοποιηθεί από απόφαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων, στο δρόμο ανάμεσα στους Δελφούς και το Χρισσό, βορειοδυτικά του Χρισσού και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων ενώ η θέα από εκεί φθάνει μέχρι και τα βουνά της Πελοποννήσου. Στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε ορμητήριο και τροφοδότης των επαναστατών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και αποκαλείτε από τον Ιωάννη Φιλήμονα και άλλους ιστορικούς ως η “Αγία Λαύρα της Ρούμελης”.
Από εκεί ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, με τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα και τον οπλαρχηγό Γερο – Πανουργιά, όταν στις 24 Μαρτίου του 1821, μαζί με τους Προεστούς των Σαλώνων, μέσα στο Ναό της Μονής, ορκίστηκαν και ύψωσαν την Σημαία της Επανάστασης.
Στον Βωμό της Πίστεως και της Ελευθερίας τριάντα από τους εκατό περίπου Μοναχούς της Μονής έπεσαν, ηρωικός μαχόμενοι, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ησαΐα, εναντίον των Τούρκων, στα υψώματα Χαλκωμάτα, στην μάχη της Αλαμάνας, τον Απρίλιο του 1821.
Ακόμη, διάφορα έγγραφά της Μονής, σχετικά με την περίοδο 1821 – 1827, μας δίνουν σημαντικότατες πληροφορίες, όπως ότι στις 3 Αυγούστου του 1825 πολιορκείται από τους Τούρκους, και η έλλειψη πολεμοφοδίων, τροφών και νερού ανάγκασε τους αγωνιστές, να εγκαταλείψουν την Μονή, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι του Κιουταχή να την καταλάβουν και να την καταστρέψουν, μάλιστα ξεθεμελίωσαν τον παλαιό Ναό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…