Home Δήμος Δελφών Τον Ιούλιο υπολογίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ ο Δήμος Δελφών
Δήμος Δελφών - 11 Δεκεμβρίου, 2016

Τον Ιούλιο υπολογίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ ο Δήμος Δελφών

 Τον Ιούλιο υπολογίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ ο Δήμος Δελφών και εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών από το Σταθμό Μεταφόρτωσης που βρίσκεται στη θέση Βαρτός στο Κέντρο Διαλογής Λαμίας από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Μάλιστα, στην εισήγηση η Διεύθυνση Περιβάλλοντος εκφράζει την πρόθεσή της να επανακκινήσει την ανακύκλωση. «Ως πρώτο και άμεσο στόχο του ο Δήμος Δελφών θέτει την επανεκκίνηση και αύξηση της ανακύκλωσης, την ολοκλήρωση των ήδη ενταγμένων και υπό κατασκευή έργων και την αναβάθμισή τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το νέο ΕΣΔΑ, το ΠΕ.Σ.Δ.Α και το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου αλλά και να υπάρξει η αξιοποίηση των απορριμμάτων ως πόρος υπέρ των πολιτών», τονίζει.

Ωστόσο το πρόγραμμα ανακύκλωσης έχει διακοπεί εδώ και πολλούς μήνες, καθώς η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Ανδρεοπούλου επικαλείται έλλειψη προσωπικού, το σημαντικό όμως είναι ότι οι δημότες έχουν σταματήσει σχεδόν συνολικά να κάνουν διαλογή στην πηγή και δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εύκολο να ξεκινήσει ο δήμος από την αρχή την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτή την κατεύθυνση.     

Αναφορικά με το χρόνο λειτουργίας του ΧΥΤΥ και της μονάδας κομποστοποίησης Ν. Φωκίδας, εκτιμάται ότι από την 1η Ιουλίου 2017 τα απορρίμματα τόσο του Δήμου Δελφών όσο και του Δήμου Δωρίδας θα οδηγούνται στον χώρο του ΧΥΤΥ στην θέση Βαρτός.

Την λειτουργία του ΧΥΤΥ και της μονάδας κομποστοποίησης θα έχει ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος είναι καθολικός διάδοχος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Φωκίδας (Σ.Δ.Α.Ν.Φ.) και αυτό έχει αποφασιστεί προ αρκετών ετών.

Στην εισήγηση αναφέρεται η υφιστάμενη κατάσταση και τονίζεται ότι ο Δήμος Δελφών έχει αναπτύξει το σύστημα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασιών (μπλε κάδους) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και με 2 απορριμματοφόρα μεταφέρει τα προς ανακύκλωση υλικά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Λαμίας.

«Από την μέχρι σήμερα λειτουργία της ανακύκλωσης έχουν καταγραφεί σειρά προβλημάτων που αφορούν κυρίως την απόσταση μεταφοράς των προς ανακύκλωση υλικών μέχρι το ΚΔΑΥ Λαμίας, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην αποκομιδή, λόγω της μετάβασης των απορριμματοφόρων στο ΚΔΑΥ Λαμίας και βεβαίως της αύξησης του κόστους», όπως ρητά αναφέρεται.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να ενισχυθεί η ανακύκλωση, προτείνεται η ανάθεση από τον Δήμο Δελφών στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε της μεταφοράς των προς ανακύκλωση υλικών από την θέση Βαρτός, όπου λειτουργεί ήδη ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι το ΚΔΑΥ Λαμίας.  

Η ανάθεση θα γίνει σε εφαρμογή του άρθρου 24 του Ν. 3613/2007 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και θα αφορά το διάστημα από 20 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι 30 Ιουνίου 2017.

Θα είναι άνευ τιμήματος, αφού σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε θα απευθυνθεί αίτημα για χρηματοδότηση της μεταφοράς από την ΕΕΑΑ», όπως τονίζεται.

Για το σχεδιασμό του δήμου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρεται ότι από την 1η Ιουλίου 2017 η μεταφορά των προς ανακύκλωση υλικών θα γίνει από τον ΣΜΑ στην θέση Βαρτός με τον εξοπλισμό (τράκτορας & press containers), ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα για την μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός του Δήμου και του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε για την Φωκίδα και σε σχέση με τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις περιλαμβάνει τα παρακάτω :

-Αναβάθμιση της μονάδας κομποστοποίησης σε (ΜΕΑ) Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (προδιαλεγμένων & σύμμεικτων)

Η ΜΕΑ θα περιλαμβάνει την μηχανική διαλογή και θα διαθέτει 3 γραμμές διαχωρισμού των απορριμμάτων (3 διακριτών ρευμάτων).

Καφέ κάδος για το οργανικό

Μπλε κάδος για τα ανακυκλώσιμα

Πράσινος κάδος για το υπόλειμμα

Στην γραμμή του μπλε κάδου θα διαχωρίζονται και επιπλέον ρεύματα (κάδοι άλλων υλικών όπως χαρτόνι, πλαστικό κ.α)

Η μονάδα μηχανικής διαλογής θα λειτουργεί στην συγκεκριμένη περίπτωση και ως ΚΔΑΥ.

-Μονάδα αναερόβιας – αερόβιας επεξεργασίας των οργανικών απορριμμάτων και της λυματολάσπης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και compost 

Με την αναερόβια διαδικασία το παραγόμενο βιοαέριο θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και στην συνέχεια θα δίνεται στην ΔΕΔΔΗΕ έναντι τιμήματος.

Στην αναερόβια θα οδηγούνται και τα βιοστερεά (λυματολάσπη) από τις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων, δίνοντας μέσα από αυτήν την συνέργεια διέξοδο σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος για την επεξεργασία και την διαχείριση αυτής της κατηγορίας των στερεών αποβλήτων.

Από την παραπάνω διαδικασία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι θα προκύπτουν τα παρακάτω έσοδα :

-Έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία θα ανακτώνται από την διαλογή στην ΜΕΑ

-Έσοδα από την επιδότηση των ανακυκλώσιμων υλικών από την ΕΕΑΑ

-Έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας

-Σημαντική επίσης είναι η ωφέλεια για τον Δήμο από την συνδιαχείριση της λυματολάσπης με τα απορρίμματα, αφού δεν θα απαιτηθούν επενδύσεις για μονάδες ξήρανσης και κόστος λειτουργίας τους, χωρίς κανένα όφελος.

Με τις προαναφερόμενες ενέργειες ο Δήμος Δελφών θέτει ως πρώτο και άμεσο στόχο την επανεκκίνηση και αύξηση της ανακύκλωσης, την ολοκλήρωση των ήδη ενταγμένων και υπό κατασκευή έργων και την αναβάθμισή τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το νέο ΕΣΔΑ, το ΠΕ.Σ.Δ.Α και το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου αλλά και να υπάρξει η αξιοποίηση των απορριμμάτων ως πόρος υπέρ των πολιτών.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…