Home Δήμος Δελφών «Τι θα κάνετε με τις άδειες της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες;»
Δήμος Δελφών - 29 Μαΐου, 2017

«Τι θα κάνετε με τις άδειες της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες;»

Από την έντυπη έκδοση της Ώρας της Φωκίδας

 «Η εταιρεία μαζί με μια άδεια που έχει εγκριθεί φέρνει ακόμα μία η οποία έχει απορριφθεί από το 2013, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την δεδομένη χρονική στιγμή παρασέρνοντας τις υπηρεσίες σε νέα απόφαση ευνοϊκή ίσως για άδεια που δεν υφίσταται», επισημαίνουν οι τρεις σύμβουλοι της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο κ. Τάκης Μέγκος, κ. Γιώτα Κασούτσα και κ. Νίκος Σταντζούρης.Με επίσημο έγγραφο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ.Παναγιωτόπουλο ρωτούν ευθέως αν το θέμα της γνωμοδότησης για τις δυο άδειες θα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. 

 
Αναλυτικά στο κείμενό τους υποστηρίζουν τα εξής:
Ερώτηση προς τον Κο. Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22/5/2017 αναφορικά με: 
Αίτηση της ΕΛΜΙΝ ΑΕ «για την ανανέωση ή όχι της Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων», που αφορά την λειτουργία της σκάλας φόρτωσης των πλοίων στην θέση Σπηλιά (παλιά σκάλα φόρτωσης του Σκαλιστήρη) απέναντι από την Ιτέα.
Κε Δήμαρχε 
    Όπως γνωρίζετε στις 12/5/2017 εξέπνευσε η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης για την κατάθεση απόψεων και γνωμοδοτήσεων στην αίτηση της ΕΛΜΙΝ ΑΕ «για την ανανέωση ή όχι της Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων», που αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην Καλοσκοπή στην περιοχή της Σκασμάδας και την σκάλα φόρτωσης των πλοίων στην θέση Σπηλιά (παλιά σκάλα φόρτωσης του Σκαλιστήρη) απέναντι από την Ιτέα.
     Τι σκοπεύετε να κάνετε σχετικά με το εάν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών εκφράσει άποψη για τις συγκεκριμένες άδειες; Θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θα εκφράσουν άποψη τα Τοπικά Συμβούλια;
     Σας ενημερώνουμε πως η άδεια που αφορά την περιοχή της Σκασμάδας λήγει και για τον λόγο αυτό επανυποβάλλεται αίτημα για την ανανέωσή της.
     Η άδεια όμως που ζητάει να ανανεωθεί η εταιρεία και αφορά την Σκάλα φόρτωσης στην Σπηλιά έχει απορριφθεί. Δεν είναι σε ισχύ. 
     Με λίγα λόγια η εταιρεία μαζί με μια άδεια που έχει εγκριθεί φέρνει ακόμα μία η οποία έχει απορριφθεί από το 2013, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την δεδομένη χρονική στιγμή παρασέρνοντας τις υπηρεσίες σε νέα απόφαση ευνοϊκή ίσως για άδεια που δεν υφίσταται!!!
     Για τον λόγο αυτό σας ζητάμε να πάρετε θέση και να συζητήσουμε άμεσα το θέμα αυτό.
     Σε τέτοιου είδους τακτικές που ακολουθούνται από την συγκεκριμένη εταιρεία αναφερόμαστε και στην Δήλωση- Καταγγελία που καταθέσαμε στην αρχή της συνεδρίασής μας.  
Οι δημοτικοί σύμβουλοι 
 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης είχαν προβεί και σε καταγγελία για το θέμα στην οποία αναφέρονταν στη προ ημερών συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων του δήμου Δελφών με τον κ. Πολυχρονόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, όπου τόνιζαν ότι «σκοπός της εταιρείας που επιδίωξε και πέτυχε την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, ήταν η δημιουργία και η παραγωγή μιας εικόνας αποδοχής, συναίνεσης και κατανόησης από την τοπική κοινωνία για την ίδια».
Αναλυτικά σημείωναν τα ακόλουθα:
 
ΔΗΛΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 
 
Της Δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ στην τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου στις 22-5-2017, αναφορικά με την συνάντηση των Δημοτικών παρατάξεων στα γραφεία της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. στο 51ο χλμ του Ε.Δ. Άμφισσας- Λαμίας στις 11/5/2017 
 
   Κε Πρόεδρε
   Την Πέμπτη στις 11/5/2017 στις 11 το πρωί, μετά από πρόσκληση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, συναντήθηκαν στελέχη της εταιρείας με τον Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων του Δήμου Δελφών, εκτός από τους «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»  
   Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκε ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» κος Ταγκαλής και «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΦΩΣ» κος Δρακάκης και εκπρόσωπος της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ».
Καταγγέλλουμε επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο την συνάντηση αυτή, δηλώνοντας πως η απόφαση των παρατάξεων και της Δημοτικής Αρχής που συμμετείχαν δεν απηχούν για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο το αίσθημα της τοπικής κοινωνίας, ούτε δηλώνουν πως οι  δημότες του Δήμου μας αποδέχονται τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η διοίκηση της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Δεν επικυρώνουν τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να αποκτήσει σχετικές άδειες με την λειτουργία της και την εξόρυξη του Βωξίτη και τον τρόπο που επιλέγει να οικοδομήσει τις πολιτικές της σχέσεις.
Σκοπός της εταιρείας που επιδίωξε και πέτυχε την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, ήταν η δημιουργία και η παραγωγή μιας εικόνας αποδοχής, συναίνεσης και κατανόησης από την τοπική κοινωνία για την ίδια.
Ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχει κάτι τέτοιο ήταν η επιδίωξή της να συνευρεθεί με τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ. Δηλαδή με την Δημοτική Αρχή και τις Δημοτικές παρατάξεις, Ανεξάρτητα για τους λόγους που ο καθένας θέλησε να συμμετέχει στην συνάντηση αυτή, Ανεξάρτητα με το εάν συμφωνεί με τον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία η όχι.
Γνωρίζει άριστα η ίδια η εταιρεία πως οι διαφωνίες δεν έχουν μεγάλη σημασία, ενώ τεράστια σημασία έχει η εικόνα, μία φωτογραφία.
Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει η συνάντηση δεν ήταν τυχαία. 
   Την ίδια μέρα στις 10:30 το πρωί στα Δικαστήρια στην Άμφισσα εκδικάζονταν τα Ασφαλιστικά Μέτρα του σωματείου των Εργαζομένων της εταιρείας, κατά του σωματείου των εγκάθετων που προσπαθεί η Διοίκηση της Εταιρείας να στήσει.
    Την άλλη μέρα στις 12/5/2017 εξέπνευσε η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης για την κατάθεση απόψεων και γνωμοδοτήσεων στην αίτηση της ΕΛΜΙΝ ΑΕ «για την ανανέωση ή όχι της Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων», που αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην Καλοσκοπή και την σκάλα φόρτωσης των πλοίων στην θέση Σπηλιά (παλιά σκάλα φόρτωσης του Σκαλιστήρη) απέναντι από την Ιτέα.
    Η διοίκηση της εταιρείας δεν έχασε καμία ευκαιρία και την ίδια μέρα ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως συναντήθηκε με τις παρατάξεις του Δήμου και πως είχε την στήριξή τους.
Λέγοντας μάλιστα ψέματα πως στην συνάντηση προσήλθαν όλες οι παρατάξεις.
Κε Πρόεδρε μεγάλη ευθύνη για την συνάντηση αυτή φέρει προσωπικά ο κος Δήμαρχος. Όταν πριν ένα χρόνο στις 11/6/2016 είχαμε συναντήσει τότε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στα ίδια γραφεία, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος πως περιμένουμε η εταιρεία να προσέλθει στον Δήμο και να γίνει συζήτηση για το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που είχε προκύψει από τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων της. Αίτημα το οποίο είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις 6/6/2017.
Φυσικά τέτοια συνάντησε δεν έγινε ποτέ και ο λόγος γίνεται φανερός μετά την αποδοχή από τον Δήμο διάφορων μελετών προσφορά της εταιρείας για έργα του Δήμου και άλλες εξυπηρετήσεις.
Συνημμένα κε Πρόεδρε σας καταθέτουμε και ένα κείμενο θέσεων που τότε είχε προταθεί από τον επικεφαλή της παράταξής μας προς τους υπόλοιπους επικεφαλείς να το συνυπογράψουμε πριν την συνάντηση εκείνη (σχετικό 1)
Ενδεικτικός τέλος ήταν και ο τρόπος που κλήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, τηλεφωνικά από μέρους της εταιρείας, μετά και την συναίνεση του Δημάρχου όπως μας είπαν. Χωρίς κάποια ενημέρωση για ποιο λόγο θα γινόταν η συνάντηση και τι αντικείμενο συζήτησης θα αφορούσε. 
Ο λόγος που γίνεται η καταγγελία μας αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να καταγραφεί επίσημα πως υπάρχει αντίθετη εικόνα από αυτή που θα μεταφέρει η εταιρεία, όταν θα απευθύνεται σε Υπουργεία και άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια, ή η Δικαιοσύνη κλπ.   
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…