Home 412 Την απαγόρευση υπεραλίευσης ολουθιριών
412 - 10 Φεβρουαρίου, 2020

Την απαγόρευση υπεραλίευσης ολουθιριών

 Το πρόβλημα με την υπεραλίευση ολουθιριών στις παραλίες του νομού φέρνει στην επικαιρότητα με επιστολή του  ο Πρόεδρος του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Συλλόγου Πανόρμου «Ο Ιππόκαμπος» κ    Ιωάννης Δρομάζος ζητώντας από τις λιμενικές αρχές του τόπου να   εντείνουν τον έλεγχο της εφαρμογής των άρθρων του Π.Δ. ως προς το μέγεθος, την ποσότητα και το χρόνο αλίευσης και εντέλει  να εισηγηθούν την απαγόρευση της αλίευσης τους

Αναλυτικά η επιστολή του κ Δρομάζου 
 
Εφημερίδα
Η Ώρα της Φωκίδας
 
Κε Διευθυντά, 
    Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι στις παραλίες του Νομού μας, έχομε γίνει θεατές μιας περίεργης και πρωτόγνωρης μορφής αλίευσης, της αλίευσης των ολοθουρίων (τα γνωστά αγγούρια της θάλασσας).
    Τα γνωρίζαμε σαν ένα είδος δολώματος, αλλά και παιχνίδι των παιδιών μέσα στη θάλασσα, σαν νεροπίστολα, γιατί με την πίεση της κοιλίας τους εκτόξευαν νερό από τη μία άκρη τους.
    Τώρα τα μάθαμε και ως εκλεκτό έδεσμα, ειδικά στην Κίνα και εξ’ αυτού εντατική αλίευση και εμπορία του είδους. 
    Η αλίευση γίνεται με σκάφη εξοπλισμένα με συστήματα κατάδυσης τα οποία σαρώνουν κυριολεκτικά τον πυθμένα της θάλασσας από το είδος αυτό.
    Τα ολοθούρια είναι ένα θαλάσσιο γένος που ζει στο βυθό. Τρέφονται γενικά με απόβλητα, καταπίνοντας ολόκληρη τη λάσπη του βυθού, λειτουργώντας έτσι σαν φίλτρο καθαρισμού της θάλασσας.
    Το Π.Δ. 48/20018 (Ρυθμιστικά Μέτρα για την αλιεία ειδών ολοθουρίων ΦΕΚ 90/Α/2018) για την προστασία του είδους απαγορεύει την αλίευση ολοθουρίων μικροτέρων των 180 γραμμαρίων και περισσότερων από 400 σε αριθμό ανά σκάφος και ανά ημέρα, και την αλίευσή τους γενικώς όταν κινδυνεύει η διατήρηση του πληθυσμού του γένους σε όλη την επικράτεια ή σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές (άρθρα 4 και 7).
    Ήδη στη θαλάσσια περιοχή μας και ιδιαίτερα στον όρμο της Πανόρμου, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το φαινόμενο της εξαφάνισης του είδους είναι ορατό και αν δε ληφθούν μέτρα θα έχουμε ακόμα μια εξαφάνιση είδους, μια ακόμη περιβαλλοντική υποβάθμιση. 
 Οι λιμενικές αρχές του τόπου μας πρέπει άμεσα να εντείνουν τον έλεγχο της εφαρμογής των άρθρων του Π.Δ. ως προς το μέγεθος, την ποσότητα και το χρόνο αλίευσης και να εισηγηθούν την απαγόρευση της αλίευσης των ολοθουρίων στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, λόγω του κινδύνου άμεσης εξαφάνισης του είδους, αλλά και για το ενδεχόμενο άλλων δραστηριοτήτων πέραν της αλίευσης των ολοθουρίων.
 
Πάνορμος   /02/2020
                                                                                                                           
 Με τιμή,
Ιωάννης Δρομάζος
Πρόεδρος του Ερασιτεχνικού  Αλιευτικού
 Συλλόγου Πανόρμου
«Ο Ιππόκαμπος»
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…