Home Κοινωνικοί φορείς ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Κοινωνικοί φορείς - 21 Ιουνίου, 2018

ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

 Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
 
Τι είναι η τελογενής αλωπεκία;
Η αλωπεκία είναι ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για την τριχόπτωση. Είναι φυσιολογικό ο κάθε άνθρωπος να χάνει καθημερινά από 30 έως 150 τρίχες την ημέρα από το τριχωτό της κεφαλής του. Αυτός ο αριθμός των τριχών που χάνεται είναι μέρος του κύκλου ζωής των τριχών. Οι τρίχες μεγαλώνουν αυτόματα ξανά, οπότε ο συνολικός αριθμός τους στο τριχωτό της κεφαλής παραμένει σταθερός. Η τελογενής αλωπεκία εμφανίζεται όταν υπάρχει μία  αξιόλογη αύξηση του ρυθμού με τον οποίο πέφτουν οι τρίχες. Μία αυξημένη αναλογία τριχών μεταπίπτουν από το στάδιο ανάπτυξης (αναγενές στάδιο) στο στάδιο απόπτωσης (τελογενές στάδιο). Φυσιολογικά ένα 10% των τριχών της κεφαλής βρίσκεται πάντοτε στο τελογενές στάδιο. Ωστόσο, στην τελογενή αλωπεκία, το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 30% ή και περισσότερο. Η μεταβολή αυτή συμβαίνει ξαφνικά και συνήθως τρεις μήνες μετά από κάποιο έντονο στρες.
 
Τι προκαλεί την τελογενή αλωπεκία;
Η αυξημένη απόπτωση των τριχών οφείλεται σε διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου ζωής των τριχών.
Συνήθεις λόγοι που πυροδοτούν την τελογενή αλωπεκία είναι: η γέννηση ενός παιδιού, ένα σοβαρό τραύμα ή κάποια ασθένεια, ένα έντονα στρεσογόνο συμβάν στη ζωή ενός ατόμου (όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου), η μεγάλη απώλεια βάρους και μία εξαντλητική δίαιτα, ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα που επηρέασε το τριχωτό της κεφαλής, η έναρξη ενός νέου φαρμάκου, ή η διακοπή μίας ορμονικής θεραπείας. Σε 1/3 των περιπτώσεων με τελογενή αλωπεκία δεν ανευρίσκεται προφανής αιτία.
 
Είναι κληρονομική η τελογενής αλωπεκία;
Όχι. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα της τελογενούς αλωπεκίας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι χάνουν μαλλιά σε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι συνήθως. Αυτή η παρατήρηση γίνεται μετά το λούσιμο συνήθως. Περισσότερες τρίχες είναι εμφανείς στο σιφόνι της μπανιέρας ή στη βούρτσα ή στη χτένα. Κάποιοι άλλοι θα παρατηρήσουν αυξημένο αριθμό τριχών στο μαξιλάρι όταν ξυπνούν ή σε όλο το σπίτι. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, γνωστή ως τριχοδυνία.
 
Με τι μοιάζει η τελογενής αλωπεκία;
Η απώλεια των τριχών συνήθως συμβαίνει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Το πάχος των τριχών ελαττώνεται από τα πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των μαλλιών (=οι τρίχες δείχνουν πιο αδύνατες).
 
Πώς διαγιγνώσκεται η τελογενής αλωπεκία;
Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εξέταση από τον ειδικό Δερματολόγο και στο ακριβές ιστορικό. Οι τρίχες μπορεί να τραβηχτούν από το Δερματολόγο, ώστε να διαπιστώσει εάν αυξημένη ποσότητα τριχών θα αποπέσει με αυτή τη διαδικασία. Ιδανικά το άτομο δεν θα πρέπει να έχει λούσει τα μαλλιά του 48 ώρες πριν από αυτή τη δοκιμασία. 
 
Μπορεί η τελογενής αλωπεκία να θεραπευθεί;
Η τελογενής αλωπεκία συνήθως υποχωρεί εντελώς χωρίς καμία παρέμβαση. Δεδομένου ότι η συνήθης φυσιολογική διάρκεια του τελογενούς σταδίου του κύκλου ζωής των τριχών είναι 3-6 μήνες, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα συνήθως οι τρίχες θα αρχίσουν να αυξάνουν ξανά (δηλαδή θα μπουν στο αναγενές στάδιο). Ωστόσο, ανάλογα με το μήκος των τριχών, μπορεί να πάρει αρκετά περισσότερους μήνες μέχρις ότου ο συνολικός όγκος των μαλλιών να επανέλθει σταδιακά στο φυσιολογικό. Η τελογενής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο μέλλον, ιδίως αν επιμείνει η υποκείμενη αιτία. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον διαρκεί πάνω από 6 μήνες, ονομάζεται χρόνια τελογενής αλωπεκία.
 
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τελογενής αλωπεκία;
Συνήθως δεν απαιτείται καμία αγωγή για την τελογενή αλωπεκία, αφού οι τρίχες θα επανέλθουν εφόσον πάψει να υφίσταται η αιτία που την πυροδότησε. Η λήψη κάποιας θεραπείας δε θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.
Εξετάσεις αίματος μπορούν να γίνουν για να αποκλειστούν άλλες αιτίες απώλειας τριχών, όπως κάποια θυρεοειδοπάθεια ή η σιδηροπενική αναιμία.
 
Ποιες επιλογές υπάρχουν αν το τριχωτό της κεφαλής αρχίζει να γίνεται ορατό εξαιτίας της αραίωσης των μαλλιών;
Αυτό μπορεί να συμβεί σε βαριές περιπτώσεις τελογενούς αλωπεκίας. Είναι ιδιαίτερα ασύνηθες σε ασθενείς με τελογενή αλωπεκία η αραίωση των τριχών να είναι τόσο έντονη που να απαιτήσει τη χρήση περούκας.
 
Άλλοι τύποι τριχόπτωσης
Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες αραίωσης των τριχών (όπως η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία) οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν με παρόμοιο τρόπο με την τελογενή αλωπεκία. 
 
Ατομική φροντίδα
-Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη υποστροφή της τελογενούς αλωπεκίας. Το τσιγάρο περιέχει βαρέα μέταλλα που μπορεί να επιδεινώσουν την απώλεια των τριχών.
-Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Προτιμήστε τροφές που περιέχουν: σίδηρο, πρωτεΐνες, φρέσκα φρούτα και  λαχανικά. Συμπληρώματα διατροφής μπορεί να ληφθούν αν η δίαιτά σας είναι ελλιπής στις προαναφερθείσες τροφές.
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…