Home Κοινωνικοί φορείς Τα «λάθη», τα σκοτεινά σχέδια και ο «απρόβλεπτος» παράγοντας
Κοινωνικοί φορείς - 7 Ιουλίου, 2017

Τα «λάθη», τα σκοτεινά σχέδια και ο «απρόβλεπτος» παράγοντας

 Με νέα ανακοίνωσή της η IMERYS ενημερώνει για τις εξελίξεις που αφορούν το μεγάλο ζήτημα της εξαγοράς της KERNEOS, σημειώνοντας ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε, ενώ η ΕΛΜΙΝ Βωξίτες βρίσκεται στο παρά ένα μιας απόφασης που μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες ανατροπές. 

 
Ως το τέλος Ιουλίου
 
Η εταιρεία τονίζει ότι έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γαλλίας και αναμένει πια την αντίστοιχη επιτροπή της Νοτίου Αφρικής, ενώ υπενθυμίζει πως η ολοκλήρωση της εξαγοράς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.
Στο κείμενο που επιχειρήσαμε να μεταφράσουμε αναφέρονται τα ακόλουθα (Ζητάμε εκ των προτέρων συγγνώμη αν η μετάφραση δεν είναι πιστή, αλλά τα γαλλικά μας που είναι αρκετά καλά δεν φτάνουν στο σημείο ορολογίας):
Η Imerys ανακοινώνει ότι στις 20 Ιουν έλαβε έγκριση άνευ όρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο απόκτησης της Kerneos. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν ήδη δώσει ευνοϊκή γνώμη σε αυτό το έργο.
Η ολοκλήρωση της εν λόγω εξαγοράς υπόκειται πλέον μόνο στην απόκτηση τελικής έγκριση της αντίστοιχης επιτροπής της Νοτίου Αφρικής. Όπως ανακοινώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
Για όσους γνωρίζουν τη γλώσσα δημοσιεύουμε και το πρωτότυπο κείμενο:
Imerys annonce avoir reçu le 20 juin l’approbation sans réserves de la Commission Européenne sur le projet d’acquisition de Kerneos. Les organes représentatifs du personnel concernés ont déjà donné un avis favorable sur ce projet. La réalisation de cette acquisition reste désormais soumise à la seule obtention d’une dernière autorisation réglementaire en Afrique du Sud. Comme annoncé le 11 décembre dernier, la clôture de l’opération devrait intervenir d’ici la fin du mois de juillet.
 
Το μεγάλο «λάθος»
 
Παράλληλα, η ΕΛΜΙΝ Βωξίτες την ώρα που τελεί υπό αναμονή για εξαγορά από την IMERYS ως μέρος της KERNEOS, βρίσκεται στη δίνη της δικής της περιπέτειας, μιας περιπέτειας που ανάλογα με την έκβασή της μπορεί να έχει ασύλληπτες συνέπειες και να οδηγηθεί στη μεγάλη ανατροπή. Μιλάμε φυσικά για την ένδικη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με το Αλουμίνιο της Ελλάδας, όπου ο κ. Μυτιληναίος κατήγγειλε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της εταιρείας με αφορμή την άρνηση του τότε Διευθύνοντος συμβούλου κ. Πολυχρονόπουλου να διαπραγματευτεί την τιμή προμήθειας του βωξίτη, πέρα από το ποσό που αυτός αρχικά όρισε και στο οποίο τελικά έκλεισε η προσωρινή συμφωνία. 
Ο μεγάλος σύμμαχος του κ. Μυτιληναίου στην απόφαση που αναμένεται είναι ένα «λάθος» από την πλευρά της KERNEOS και της ΕΛΜΙΝ, καθώς όταν έγινε η αρχική εξαγορά και η συγχώνευση των εταιρειών ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαϊκοί Βωξίτες δεν φρόντισαν να λάβουν την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ουσιαστικά θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαμόρφωσης μονοπωλιακών συνθηκών στην αγορά μετά τη συγχώνευση των δυο εταιρειών, αλλά ούτε και δημιουργούνται συνθήκες δεσπόζουσας θέσης. 
Εδώ θα βάλουμε μια παρένθεση για να εξηγήσουμε τι σημαίνει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και πότε αποδεικνύεται:
Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια επιχείρηση που βρίσκεται σε θέση ισχύος σε μια συγκεκριμένη αγορά μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό. Το να βρίσκεται μια επιχείρηση σε θέση ισχύος δεν βλάπτει από μόνο του τον ανταγωνισμό, αλλά αν εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, τότε μιλάμε για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.
Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση:
χρεώνει παράλογα υψηλές τιμές
αποσπά πελάτες από μικρούς ανταγωνιστές της εφαρμόζοντας τεχνητά χαμηλές τιμές τις οποίες δεν μπορούν αυτοί να ανταγωνιστούν
δημιουργεί εμπόδια στους ανταγωνιστές της στη συγκεκριμένη ή σε άλλη σχετική αγορά, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν που συνδέεται τεχνητά με άλλο δημοφιλέστερο, μεγάλης ζήτησης προϊόν
αρνείται να προμηθεύει ορισμένους πελάτες ή προσφέρει ειδικές εκπτώσεις σε πελάτες που αγοράζουν όλες ή τις περισσότερες προμήθειές τους από τη συγκεκριμένη επιχείρηση
εξαρτά την πώληση συγκεκριμένου προϊόντος από την πώληση ενός άλλου προϊόντος
 
Τι θα σημάνει μια αρνητική για την εταιρεία απόφαση 
 
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται εντός του Ιουλίου και συμπίπτει περίπου με το χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει η IMERYS  για την εξαγορά της KERNEOS. Τι θα σημάνει όμως πρακτικά μια απόφαση που θα ορίζει ότι έχει συντελεστεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και πως αυτή θα μπορεί να ξεπεραστεί; Αν η απόφαση είναι σε αυτή την κατεύθυνση θα σημάνει ότι αμφισβητείται στην ουσία η εξαγορά των Ευρωπαϊκών Βωξιτών από την KERNEOS και η συγχώνευσή τους με την ΕΛΜΙΝ. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν μένει να δούμε αν κάποιος από τους πρώην ή και νύν μετόχους των δυο εταιρειών θα επιχειρήσει να την προσβάλλει και να την ακυρώσει ή θα βρεθεί μια άλλη πιο κομψή λύση. Μια τέτοια λύση θα ήταν η δημιουργία μιας άλλης εταιρείας, γεγονός που δικαιολογεί την αποχώρηση πλήθους επιστημονικού δυναμικού από την εταιρεία. Στο ενδεχόμενο πάντως, που κάποιος επιχειρήσει να προσβάλλει την αρχική συγχώνευση, τότε η ΕΛΜΙΝ Βωξίτες μπορεί κάλλιστα να χωριστεί ξανά σε ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαϊκούς Βωξίτες και το πρόβλημα θα έχει λυθεί οριστικά. Άλλωστε, η κατηγορία της κατάχρησης πάτησε στο γεγονός όχι μόνο ότι οι δυο εταιρείες έχουν το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και την ίδια διοίκηση, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο είναι κοινό.
Ποιος όμως είναι ο ρόλος της IMERYS στα παραπάνω σενάρια; Η εμπλοκή ενός παγκόσμιου κολοσσού δεν είναι εύκολο να προσπεραστεί και να αφήσει να εξελιχθούν σενάρια που μπορεί να πλήξουν τη φήμη και την καλή της εικόνα. Οι πιθανότητες να ρισκάρει την εικόνα της και να οδηγηθεί σε δυσφήμιση για μια μπερδεμένη αγορά μάλλον δεν είναι με το μέρος αυτών που κάνουν άλλα σενάρια και έχουν δεύτερες σκέψεις. Αν και εφόσον η οριστική εξαγορά έχει ολοκληρωθεί πριν την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πάντα αν αυτή η απόφαση είναι αρνητική για την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες το ενδεχόμενο να δούμε ριζικές ανατροπές με την εκτεταμένη εξαγορά ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων, θα είναι κάτι παραπάνω από ορατό.
Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά και εξαρτώνται από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και από το ρόλο της IMERYS.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…