Home Πολιτισμός ΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΥΚΟΙΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ
Πολιτισμός - 5 Ιουλίου, 2015

ΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΥΚΟΙΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

 Τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν τους ασθενείς με άνοια. Ακόμη μπορούν να αυξήσουν την μνήμη, να μειώσουν το άγχος και να αυξήσουν την κοινωνικότητα ανάμεσα στους ασθενείς με άνοια.

Είτε έχεις άνοια είτε όχι χρειάζεται να ακούς. Δεν είναι φυσιολογικό να μην ακούει κάποιος. Η ακοή είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους στις σχέσεις μας. Αυτός που δεν μπορεί να ακούσει δεν μπορεί και να μιλήσει.
Αν και πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι η άνοια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την νόσο Alzheimer, η αύξηση της ικανότητας κάποιου να ακούει θα μειώσει αισθητά τόσο την μοναξιά του όσο και την σύγχυση του.
Όλοι έχουμε στο οικογενειακό η φιλικό μας περιβάλλον κάποιον ηλικιωμένο που δεν ακούει καλά. Αν παρατηρήσουμε την καθημερινότητα του θα δούμε ότι η ζωή του επέρχεται σε ένα καθεστώς όλο και μεγαλύτερης απομόνωσης.
Για αρχή απομακρύνεται από περιβάλλον με θορύβους γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθεί.( βλέπε καφενείο, εκκλησία ).Στην πορεία απομονώνεται όλο και περισσότερο μια που η αδυναμία του να επικοινωνήσει ακόμη και μέσω τηλεφώνου τον κάνει να κλειστεί ακόμη πιο πολύ στον εαυτό του.
Στην Αμερικάνικη Ήπειρο δεν είναι τυχαίο ότι το πρότυπο κέντρο Ακοής του Σικάγο ειδικεύεται στην θεραπεία της άνοιας, μια που κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από την δεκαετία του 80 βρίσκουν άρρηκτους συσχετισμούς βαρηκοΐας και άνοιας.
Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι η βαρηκοΐα σαν ασθένεια έρχεται μόλις τέταρτη σε συχνότητα, κατανοούμε όλοι  το πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να εξασφαλίσουμε έστω και με τεχνητά μέσα την ακοή στον ασθενή.
Ο έλεγχος απώλειας ακοής είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται από οποιονδήποτε ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό. Ο ιατρός πραγματοποιώντας εξειδικευμένες εξετάσεις(ακουόγραμμα, τυμπανόγραμμα) μπορεί να διαγνώσει τόσο ποιοτικά  όσο και ποσοτικά το πρόβλημα  .
Στην περίπτωση όπου πιστοποιηθεί το πρόβλημα ο ασθενής πρέπει να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση της ακοής του. Ο ποιο απλός και ενδεδειγμένος τρόπος είναι με την χρήση του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας. Ένας πιστοποιημένος ακοοπροθετιστής θα εφαρμόσει το κατάλληλο ακουστικό βοήθημα και μέσα από μια εμπεριστατωμένη διαδικασία δοκιμής θα καταλήξει στην καλύτερη και οικονομικότερη λύση δίνοντας έτσι μια για πάντα τέλος στην χαμένη κοινωνικότητα του ασθενή. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ένα ακουστικό εκτός από το αυτονόητο, δηλαδή  την καλή ακοή προσφέρει και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό. Κρατάει την υπάρχουσα βαρηκοΐα σε σταθερά επίπεδα η τουλάχιστον μειώνει αισθητά την ταχύτητα απώλειας ακοής.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού για το εκάστοτε ακουστικό πρόβλημα  μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένους ακοοπροθετιστές δηλαδή αυτούς που επωμίζονται την σωστή εφαρμογή, ρύθμιση αλλά και συντήρηση του ακουστικού βοηθήματος και  που είναι οι καθ είδη αρμόδιοι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ασθενούς και όχι από διάφορες αμφιβόλου ποιότητας διαδικασίες που περισσότερο οξύνουν παρά λύνουν το πρόβλημα.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ακοή σας επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook  ( www.facebook.com/kentroakoisfokidas19) η επικοινωνήστε μαζί μας στο 2265301013
Με ένα τηλέφωνο ΔΩΡΕΑΝ κατ’ οικον επίσκεψη και δίνουμε λύση στο πρόβλημα σας
Ο Στάθης Καραγκούνης είναι ειδικός ακοοπροθετιστής εκπρόσωπος του Κέντρου Ακοής Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…