Home Πολιτικά - Φωκίδα Σύμφωνα με δήλωση της Βουλευτού κ. Ασπασίας Μανδρέκα δίνεται: Πολιτική λύση για τα χρέη του δήμου στην ΕΥΔΑΠ
Πολιτικά - Φωκίδα - 19 Σεπτεμβρίου, 2013

Σύμφωνα με δήλωση της Βουλευτού κ. Ασπασίας Μανδρέκα δίνεται: Πολιτική λύση για τα χρέη του δήμου στην ΕΥΔΑΠ

Η πολυπόθητη πολιτική λύση, την οποία διεκδικούσε ο δήμος Δελφών από το 2011, όταν έχασε τελεσίδικα την υπόθεση και η ΕΥΔΑΠ κίνησε διαδικασία κατάσχεσης για χρέη περίπου 29,5 εκ ευρώ, δόθηκε τελικά πριν λίγες μέρες με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα.

 

Ειδικότερα, η Βουλευτής εξήγησε ότι τα παλιά χρέη, προ του 2012 δεν θα επιβαρύνουν το δήμο, ενώ τα καινούργια θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και εν συνεχεία θα παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ του δήμου. «Η Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να λυθεί ο βρόγχος που πνίγει το Δήμο Δελφών», τόνισε η βουλευτής.

Το ζήτημα με την ΕΥΔΑΠ που διεκδικούσε σχεδόν 30 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 17 περίπου ήταν τόκοι, δυσκόλευε πολύ το δήμο, καθώς η εταιρεία είχε κινήσει διαδικασία κατάσχεσης, ενώ προ μηνών η υπεύθυνη δημοσίων Σχέσεων κ. Όλγα Τσιμιδάκη είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω η ΕΥΔΑΠ στις επιδιώξεις της και θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντά της.

Αναλυτικά η κ. Μανδρεκα στη δήλωσή της στην εφημερίδα μας ανέφερε τα εξής:

«Με μεγάλη ικανοποίηση σάς ανακοινώνω ότι η σημερινή Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος μας από χρέη προς την ΕΥΔΑΠ. Η κατάσταση αυτή που αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» του Δήμου Δελφών αφού οφείλει σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις στην ΕΥΔΑΠ το ποσό των 30 εκ ευρώ περίπου δύναται να λυθεί με τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο για τον Δήμο μας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη, 11-9-2013, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ιωάννης Μιχελάκης, κατέθεσε την υπ’ αριθμ. 802 και ειδικό αριθμό 171 σχετική Τροπολογία επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία ψηφίστηκε από τη βουλή των Ελλήνων», τόνισε η κ. Μανδρέκα. 

Εξήγησε δε, ότι «στο άρθρο 1 της ανωτέρω Τροπολογίας προβλέπεται ότι υποχρεώσεις των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού καθώς και των Νομικών Προσώπων αυτών, που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προς τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ Α.Ε και ΕΥΑΘ Α.Ε, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31η-7-2013, εξοφλούνται για λογαριασμό των οικείων φορέων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με μεταφορά πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αφαιρουμένων τυχόν προστίμων, προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλων επιβαρύνσεων. Για, δε, τα ποσά που θα καταβάλλει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν το χρονικό διάστημα από 1η-1-2012 έως 31-7-2013, παρακρατούνται από τους αποδιδόμενους μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, των προβλεπομένων στα άρθρα 259 και 260 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει, κατά τα έτη 2014 – 2020, από τους ΟΤΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το χρονικό διάστημα 1-1-2012 έως 31-7-2013.  Με την εξόφληση των οφειλών αυτών αποσβένυται το σύνολο των απαιτήσεων των ανωτέρω εταιρειών, που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις».

»Ας θυμίσουμε, όμως, συνοπτικά, και το ιστορικό της υπόθεσης. Το έτος 1970 ιδρύθηκε Νομικό Πρόσωπο – Σύνδεσμος Κατασκευαστικός, δηλαδή με σκοπό την Κατασκευή Έργων του Δικτύου για την ύδρευση των τότε Κοινοτήτων Ιτέας, Κίρρας, Γαλαξειδίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Ευθυμίας, Αγίου Κωνσταντίνου, Βουνιχώρας, Πεντεορίων, και Σερνικακίου.

Το έτος 1978 ιδρύθηκε και νέο Νομικό Πρόσωπο – Σύνδεσμος για την Κατασκευή, Διοίκηση και Διαχείριση του Διυλιστηρίου Άμφισσας, στον οποίο συμμετείχε και ο πρώτος Σύνδεσμος. Στη συνέχεια για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων και αφού ο πρώτος Σύνδεσμος είχε ολοκληρώσει όλα τα έργα σε δίκτυα, φρεάτια, αντλιοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις αυτός διαλύθηκε το έτος 1990 με απόφαση του τότε Νομάρχη, ενώ παρέμεινε ο Σύνδεσμος του Διυλιστηρίου με όλα τα παραπάνω μέλη.

»Η ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια χρέωνε τον Σύνδεσμο Διυλιστηρίου με δικαιώματα επί της ανεπεξέργαστης ποσότητας ύδατος, (τη, δε, επεξεργασία του ύδατος έκανε ο Σύνδεσμος με δαπάνες του). Όμως, όλες οι Διοικήσεις του Συνδέσμου του Διυλιστηρίου δεν αναγνώριζαν οποιαδήποτε χρέωση δεδομένου ότι είχαν την άποψη, διαχρονικά, και λάμβαναν αντίστοιχες αποφάσεις να μην καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό στην ΕΥΔΑΠ για το ανεπεξέργαστο νερό καθόσον θεωρούσαν ότι το νερό είναι αγαθό που ανήκει στη Φωκίδα. Επίσης, όλοι οι Νομάρχες μας ήταν υπέρ αυτής της άποψης, όπως ο κ. Καραχάλιος, ο αείμνηστος Ανδρίτσος και ο κ. Φουσέκης, Μάλιστα επί θητείας του κ. Καραχάλιου είχε πραγματοποιηθεί σχετικό συλλαλητήριο στο Μόρνο με αίτημα να μη αποδοθούν δικαιώματα στην ΕΥΔΑΠ ως ανταποδοτική ευχέρεια λόγω της υδροδότησης όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής από το Μόρνο», υποστήριξε.

Υπενθύμισε δε, πως «όπως είναι γνωστό η ΕΥΔΑΠ στρεφόμενη κατά του Συνδέσμου Διυλιστηρίου άσκησε αγωγή ζητώντας να της αποδοθούν τα κατά τους ισχυρισμούς της οφειλόμενα σε αυτή. Ο δικαστικός αγώνας χάθηκε και σε δεύτερο βαθμό και έτσι βρεθήκαμε στην κατάσταση ο Δήμος Δελφών ως διάδοχος του Ν.Π του Συνδέσμου του Διυλιστηρίου να οφείλει προς την ΕΥΔΑΠ για το σύνολο όλων των ετών το ιλιγγιώδες ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.

»Όπως προαναφέρθηκε και δεδομένου ότι η ανωτέρω οφειλή είχε βεβαιωθεί και δικαστικά η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί ήταν η πολιτική λύση. Αυτή επιδιώχθηκε διαχρονικά από όλους τους τοπικούς άρχοντες χωρίς όμως μέχρι σήμερα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

»Η επιδίωξη αυτή συνεχίστηκε και από εμένα από την πρώτη στιγμή που εξελέγην τόσο προς την προηγούμενη ηγεσία όσο και την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία έδωσε αυτή τη λύση για το Δήμο Δελφών όσο και για άλλους φορείς που είχαν οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οφειλή του Δήμου Δελφών σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων στην ΕΥΔΑΠ ξεπερνά το ποσοστό του 50%.

 Σήμερα με την αναφερόμενη στην αρχή Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Δελφών με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσει την οφειλή προς την ΕΥΔΑΠ να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις και να απεμπλακεί από τις οφειλές μέχρι και την 1-1-2012. Για τις οφειλές, δε, από 1-2-1012 έως και 31-7-2013 οι σχετικές χρεώσεις θα παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ», κατέληξε η Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα.      

 

 

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

«Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Άρθρο …

1. Υποχρεώσεις των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού καθώς και των Νομικών Προσώπων αυτών, που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προς τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31/7/2013, εξοφλούνται για λογαριασμό των οικείων φορέων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με μεταφορά πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αφαιρουμένων τυχόν προστίμων, προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλων επιβαρύνσεων. Τα ποσά που θα καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως 31.7.2013, παρακρατούνται από τους αποδιδόμενους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, των προβλεπόμενων στα άρθρα 259 και 260 του ν.3852/2010, όπως ισχύει, κατά τα έτη 2014-2025, από τους ΟΤΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το χρονικό διάστημα 1.1.2012 έως 31.7.2013.

2.α. Τα ποσά καθορίζονται κατ’ έτος και φορέα με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ. Τυχόν διαφορές που προκύπτουν θεωρούνται ως προκαταβολές έναντι μελλοντικής κατανάλωσης νερού από τους οικείους φορείς και προσδιορίζονται με απόφαση του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, η οποία εκδίδεται ύστερα από σχετική συμφωνία των ανωτέρω εταιρειών, που διατυπώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανωτέρω απόφασης.

   β.Με την ίδια απόφαση ρυθμίζεται η διαδικασία απαιτούμενων τροποποιήσεων της λογιστικής απεικόνισης των μεγεθών των προϋπολογισμών και ισολογισμών των φορέων, τα δικαιολογητικά πληρωμής της σχετικής δαπάνης καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

3.Τυχόν πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλες επιβαρύνσεις που έχουν καταβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και αφορούν στην ανωτέρω περίοδο, δεν αναζητούνται. Με την εξόφληση των οφειλών αυτών αποσβένεται το σύνολο των απαιτήσεων των ανωτέρω εταιρειών, που αφορούν στις ανωτέρω ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.  

4.Τα ποσά που εξοφλούνται βάσει της παρ.1 του παρόντος άρθρου εξαιρούνται της παρακράτησης που προβλέπεται στην παράγραφο 4 α του άρθρου 281Α του Ν 3852/2010, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2013

 

   Ο Υπουργός                  Ο Υπουργός              Ο Υπουργός Παιδείας &                                    

  Οικονομικών                 Εσωτερικών                     Θρησκευμάτων 

 

Ιωάννης Στουρνάρας         Ιωάννης Μιχελάκης       Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

 

Στο άρθρο 2 της Προσθήκης – Τροπολογίας με γενικό αριθμό 802 και ειδικό αριθμό 171 στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  :  «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» επέρχονται οι κάτωθι νομοτεχνικές βελτιώσεις :

1) Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 η φράση «κατά τα έτη 2014-2025» αντικαθίσταται ως εξής : «κατά τα έτη 2015-2020».

2) Η παράγραφος 4 αναδιατυπώνεται ως εξής :

4α) «Τα ποσά που εξοφλούνται βάσει της παρ.1 του παρόντος άρθρου εξαιρούνται της παρακράτησης που προβλέπεται στην παράγραφο 4 α του άρθρου 281Α του Ν 3852/2010, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».

4β) «Υφιστάμενες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τον λογαριασμό εφάπαξ του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ (αρθ. 26 παρ. 1β ν.2939/2001) καταβάλλονται σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού (Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  Ειδ. Φορέας 35-990 ΚΑΕ 9299). Οι ανωτέρω οφειλές, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από λογαριασμούς υδροληψίας του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και των φορέων της παραγράφου 1 προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ, που υφίστανται κατά τη δημοσίευση του παρόντος, εξοφλούνται κατά παρέκκλιση των περί παραγραφής διατάξεων».

 

Αθήνα, 9  Σεπτεμβρίου 2013

 

Ο Υπουργός

Εσωτερικών

Ιωάννης Μιχελάκης

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Off τα τηλέφωνα του Κ.Υ. Ιτέας

Λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Ιτέας είναι αδύνατη η επικοινωνία. …