Home Πολιτισμός ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ
Πολιτισμός - 17 Δεκεμβρίου, 2015

ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ

 Γράφει η Κτηνίατρος

Κλεονίκη Τόλα -Γιαννέτσου
για την Ώρα της Φωκίδας

Όλοι φοβόμαστε το γιατρό και ο σκύλος μας τον κτηνίατρό του! Η ανάγκη μας για καλή υγεία προϋποθέτει συνεργασία, εμπιστοσύνη και άμεση επαφή με το γιατρό του μικρού μας φίλου όταν “κάτι δεν πάει καλά” ή όταν θα πρέπει να “προλάβουμε” το κακό.
   Η πρόληψη των ασθενειών που συνήθως απειλούν το σκύλο μας βασίζεται κυρίως στους εμβολιασμούς, τις τακτικές αποπαρασιτώσεις και τη σωστή διατροφή. Το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι ατομικό για κάθε ζώο και έχει να κάνει με την ηλικία του, τη φυσική του κατάσταση και άλλους παράγοντες. Είναι λάθος να εμβολιάζεται από τον ιδιοκτήτη του διότι εκτός από το τυπικό ζήτημα της κατοχύρωσης και νομότυπης εφαρμογής των εμβολίων (κλινική εξέταση και σφραγίδα από κτηνίατρο) υπάρχει και το ουσιαστικό ζήτημα του σωστού και ενδεδειγμένου εμβολιασμού.
   Η χορήγηση αντιπαρασιτικών φαρμάκων, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται κάτι απλό και αθώο, μπορεί να κρύβει κινδύνους ακαταλληλότητας φαρμάκου, δοσολογίας και παρενεργειών. Υπάρχει βέβαια και το σοβαρότερο ζήτημα της ασθένειας του σκύλου μας. Η εμπειρία μου έδειξε ότι συνήθως υπάρχει καθυστέρηση μέχρι να αποφασιστεί να πάει το ζώο στον κτηνίατρο. Πολλές φορές γίνονται “ιντερνετικές” διαγνώσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει και ακόμη χειρότερα και “θεραπείες” οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν απέδωσαν ενώ πολλές φορές μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση. Συνηθισμένη είναι και η ανταλλαγή απόψεων με άλλους ιδιοκτήτες που είχε το κατοικίδιό τους παρόμοιο πρόβλημα και έκαναν την τάδε θεραπεία. Μπορώ να κατανοήσω αυτή την αντιμετώπιση, αλλά δυσκολεύει πολύ την πορεία της υγείας του ζώου, ενώ θα πρέπει και ο ιδιοκτήτης να κατανοήσει τις συνέπειες των ενέργειών του.
   Είναι η εποχή που το οικονομικό κόστος είναι σημαντικό κριτήριο ακόμη και στα θέματα υγείας. Μπορώ να σας βεβαιώσω όμως ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, είναι ο οικονομικότερος τρόπος εξασφάλισης καλής υγείας.   
   Και να μην ξεχνάμε: Τα κατοικίδιά μας νοιώθουν, πονάνε, φοβούνται, στενοχωριούνται, χαίρονται, έχουν ανάγκες και κυρίως εξαρτώνται από εμάς!!! Ας δίνουμε λοιπόν πάντα την ανάλογη προσοχή και φροντίδα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…