Home Π.Ε. Φωκίδας Συρρικνώθηκε το εισόδημα και δεν εξαιρούμαστε από το Στόχο 1 του νέου ΕΣΠΑ, αλλά… Και πάμφτωχοι και loser
Π.Ε. Φωκίδας - 27 Οκτωβρίου, 2020

Συρρικνώθηκε το εισόδημα και δεν εξαιρούμαστε από το Στόχο 1 του νέου ΕΣΠΑ, αλλά… Και πάμφτωχοι και loser

 Συρρικνώθηκε το εισόδημα και δεν εξαιρούμαστε από το Στόχο 1 του νέου ΕΣΠΑ, αλλά…

Και πάμφτωχοι και loser

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στη Στερεά Ελλάδα πρόκειται να κατευθυνθούν 323 εκ ευρώ από 8.700.000.000 ε ή λιγότερο από το 50% του μέσου όρου.

-Την δυναμική διεκδίκηση της αύξησης του ποσού στα 500 εκ ευρώ, συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης κ.Φάνης Σπανός και οι δήμαρχοι της Στερεάς.

 

Αν και όλοι περίμεναν το νέο ΕΣΠΑ ως σανίδα σωτηρίας για τη συμμετοχή της στα έργα υποδομών του Στόχου 1, τελικά αποφαίνεται πολλαπλά χαμένη, αφού βρέθηκε να «διεκδικεί» ποσό λιγότερο από το 50% του μέσου όρου που θα κατευθυνθεί μέσω ΕΣΠΑ σε όλες τις Περιφέρειες, ενώ παράλληλα δεν εξαιρείται αυτού αφού συρρικνώθηκε δραματικά το κατά κεφαλήν εισόδημα.

 

Αγωνιά η αυτοδιοίκηση

 

Η αγωνία των αυτοδιοικητικών είναι έκδηλη και αποτυπώθηκε στην εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ κ. Νίκου Σουλιώτη. «Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ελπίδα για την περιοχή μας, καθώς διορθώνεται η στρέβλωση του Στόχου 1 και αίρεται η εξαίρεσή μας», τόνισε. Μάλιστα, πρώτος ο πρόεδρος της ΠΕΔ και ακολούθως όλοι οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στο βραχνά του νόμου 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων. «Ο 4412/2016 ζει και βασιλεύει παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

Επίσης αναφέρθηκε στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και Αντώνης Τρίτσης που απευθύνονται στην αυτοδιοίκηση και επιτρέπουν τη δημιουργία χρήσιμων υποδομών, ενώ τόνισε και την αδυναμία της περιφέρειας να χρηματοδοτήσει μικρά έργα, όπως αγροτική οδοποιία που είναι και η μεγάλη πληγή των δήμων. Ακόμη αναφέρθηλε στην άριστη συνεργασία δήμων και Περιφέρειας. «Η συνεργασία Δήμων και περιφέρειας εδραιώθηκε από τον Κώστα Μπακογιάννη και το Λουκά Υπερήφανο και φυσικά συνεχίζεται και σήμερα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης.

 

«Συμπαίκτες στα μεγάλο παιχνίδι της αυτοδιοίκησης» αποκάλεσε τους Δημάρχους ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. «Έχουμε πολλές και σημαντικές προκλήσεις. Συνεργαζόμενοι με τον τρόπο που συνεργαζόμαστε ως σήμερα, θα καταφέρουμε να είμαστε ωφέλιμοι. Υπάρχει σοβαρό θέμα με τον 4412/2016. Ανήκω σε αυτούς που δίνουν μάχη για ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Συμμετέχω στην επιτροπή και είναι έτοιμο το σχέδιο, το οποίο προβλέπει ένα μικρό ποσό απευθείας ανάθεσης, ενώ αισθητή είναι η βελτίωση για τις μελέτες. Διορθώνονται πολλά ακόμη. Μάλιστα, έγινε δεκτή μια δική μου εισήγηση που ορίζει οι προγραμματικές συμβάσεις εγκεκριμένων έργων να πηγαίνουν μόνο στην Οικονομική Επιτροπή, όπως και η επίσπευση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων. Δυστυχώς όμως έχει πάει πολύ πιο πίσω η ψηφοφορία του νόμου», τόνισε.

Αναφέρθηκε στο Ν+3 που θα ισχύσει για το τρέχον ΕΣΠΑ, με τριετή παράταση λόγω καθυστερήσεων, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας. «Η Στερεά είναι στην κορυφή της απορρόφησης και αυτό είναι στοιχείο ευθύνης για να συνεχίσουμε», είπε αναφορικά με το τρέχον πρόγραμμα. Μίλησε για τις δυο ΟΧΕ, το ΦΥΤΩΝ και του Πολιτισμού, οι οποίες είναι σε ικανοποιητικό στάδιο εκτέλεσης. «Για τις Δράσεις Βιώσιμης Οικιστικής Ανάπτυξης έχουμε επτά ενεργές προσκλήσεις. Είναι για έγκριση των τευχών δημοπράτησης το φυσικό αέριο. Πλατιά πρόσκληση για COVID που αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Δίνουμε μάχη να πάρουμε μια υπερδέσμευση για να καλύψουμε ανάγκες των πληγησών επιχειρήσεών μας.  Στηρίζουμε την υγεία μέσω του ΠΕΠ, τόσο για το επικουρικό προσωπικό, όσο και σε ανάγκες εξοπλισμού», ανέφερε. Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, τοποθετήθηκε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Επιτροπής κ. Κώστας Λέμας, ο οποίος και ανακοίνωσε την έγκριση της υπερδέσμευσης.

 

Η μικρότερη κατά κεφαλήν επιδότηση

 

Για το ΕΣΠΑ 21-27 ο κ. Σπανός τόνισε ότι είναι αυξημένο συνολικά τόσο για τη χώρα, όσο και για τις περιφέρειες. «Έχει διαμορφωθεί μια υπηρεσιακή πρόταση για την κατανομή του ποσού 8δις 700 εκ στις 13 περιφέρειες. Η Στερεά είναι στην 3η κατηγορία με τις λιγότερο ανεπτυγμένες και έχει μεγαλύτερη κυκλωτική συμμετοχή στη δημόσια δαπάνη. Το ποσό που μας αντιστοιχεί είναι 323 εκ ευρώ. Με αυτή την πρόταση είμαστε το προτελευταίο ΠΕΠ, μας περνά το Νότιο Αιγαίο και τελευταίο με κριτήρια κατά κεφαλήν ποσού. Το ποσό διανέμεται με συντελεστές βαρύτητας, όπου και προφανώς είμαστε στο χαμηλότερο επιτρεπτό. Η Στερεά έχει στερηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την εξαίρεσή της από το Στόχο 1. Το ΠΕΠ πρέπει να έχει ένα τέτοιο ύψος που να εξασφαλίζει όρους δικαιοσύνης. Συντάξαμε έκθεση για να ανατρέψουμε τη σχεδιαζόμενη κατανομή και ήδη είμαστε σε επαφές για τη διόρθωση των αριθμών. Δεν έχω διαγνώσει πρόθεση από κανέναν να ρίξει τη Στερεά. Για να μιλάμε για δίκαιη κατανομή, θα έπρεπε να είμαστε στο μισό δις τουλάχιστον», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 

Ο Δήμαρχος Κύμης κ. Θανάσης Μπουραντάς υπενθύμησε ότι η αυτοδιοίκηση έχει φορτωθεί αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αναφέρθηκε στα προγράμματα Τρίτσης και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αλλά και το Ν 4412/2016, ο οποίος, όπως σημείωσε δεν αντικαταστάθηκε παρά τις δεσμεύσεις. «Ακριβώς εξ αιτίας του πλασματικού ΑΕΠ έπρεπε να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε και κάτι παραπάνω, ακριβώς επειδή είμαστε εκτός στόχου 1 στα προηγούμενα προγράμματα», τόνισε και πρότεινε «διαμαρτυρία σε όλα τα αρμόδια υπουργεία. Να καταλάβουν ότι δεν το δεχόμαστε. Με 190 εκ ευρώ που ήταν το ΕΣΠΑ δεν μπορείς να κάνεις καμιά σοβαρή πολιτική».

 

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Λουκάς Υπερήφανος, αρμόδιος για την επιτροπή ΕΣΠΑ τάχθηκε υπέρ των πολύ δυναμικών αντιδράσεων. «Την προηγούμενη φορά είχε ξεκινήσει πρώτη η ΠΕΔ και συνέχισε ο περιφερειάρχης πιο δυναμικά τη διεκδικηση, με αποτέλεσμα να πάρουμε μερικά εκατομμύρια επιπλέον. Να το παλέψουμε όλοι μαζί. Δε θα πάθουν κάτι αν χάσουν οι περιφέρειες 1% για να ωφεληθεί η Περιφέρεια; Να ενημερώσουμε και τους Βουλευτές. Θυμάστε με το πανεπιστήμιο που ξεκινήσαμε όλοι μαζί να το διεκδικούμε, αλλά ο υπουργός Παιδείας έταζε σε κάποιους δημάρχους πανεπιστήμια και μας σκόρπισε; Αυτή τη φορά δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο, αν πάρει κάποιος δήμαρχος ένα έργο παραπάνω. Με δυνατή φωνή μόνο μπορούμε να πετύχουμε θέματα», κατέληξε ο κ. Υπερήφανος.

 

«Έχει μεγάλη δυσκολία ο τρόπος που θα θέσουμε το θέμα στα αρμόδια όργανα και κυρίως στην ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ. Εμείς δε λέμε κόψτε από κάποιο ΠΕΠ, αλλά διεκδικούμε από τα τομεακά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης προς απάντηση της αναφοράς Υπερήφανου.

 

«Δεν είμαστε ειδική κατηγορία, δεν έχουμε ειδικές συμπεριφορές, ούτε και ειδικές ανάγκες»

 

Ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης τάχθηκε υπέρ της πολιτικής διεκδίκησης. «Απογοητεύτηκα από την ενημέρωση που άκουσα. Περιμέναμε τρεις προγραμματικές περιόδους για να καταλάβουμε τι; Παλαιότερα είχαμε ένα δείκτη αρτιότητας που μετρούσε μόνο το κατά κεφαλήν εισόδημα. Με θολό δείκτη σήμερα, είμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Και στην τρίτη κατηγορία πήγαμε, σε ρυθμούς ανάπτυξης και πήραμε λιγότερα από το 50% του μέσου όρου.

Δε νομίζω ότι η ΠΕΔ ή ο Περιφερειάρχης πρέπει να βγει στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί. Είναι πολιτικά όργανα με μεγάλη βαρύτητα και πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η βαρύτητα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη. Έχετε την υποστήριξη όλων μας, αλλά εδώ απαιτείται μόνο πολιτική διαχείριση. Δεν πρέπει ούτε να το δεχτούμε, ούτε να το δεχτείτε. Αυτά τα νούμερα είναι τραγικά. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων, πάλι στην τελευταία θέση είμαστε. Θυμάστε την προηγούμενη φορά που παρακαλούσαμε το Χαρίτση για επιπλέον χρήματα από ένα ειδικό πρόγραμμα; Δεν είμαστε ειδική κατηγορία, δεν έχουμε ειδικές συμπεριφορές, ούτε και ειδικές ανάγκες. Θέλουμε αυτό που δικαιούμαστε», τόνισε ο κ. Καπεντζώνης.

 

Ο δήμαρχος Λοκρών κ. Θανάσης Ζεκεντές υποστήριξε τις άμεσες εντάξεις και δεσμεύσεις, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξάντληση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. «Θα πρέπει το 2023 να έχουν απορροφηθεί όλα τα χρήματα που είναι διαθέσιμα. Να μην υπάρξει ούτε μια πρόταση που να μη δημοπρατηθεί εντός του 2021, ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων. Άμεσα οι εντάξεις με σειρά προτεραιότητας. Όταν η εθνική οικονομία κλονίζεται δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα. Είναι «άλογο κούρσας» η Στερεά και λόγο γειτνίασης με την Αττική. Δε μπορεί πάντα να στηρίζεις τα κουτσά άλογα για να ακολουθήσουν. Κάποτε πρέπει να στηρίξεις και αυτόν που έχει τις προοπτικές. Να κάνουμε μια θεματική συζήτηση για τις ανάγκες που έχουμε την επόμενη μέρα», πρότεινε ο Δήμαρχος Λοκρών.

«Το ΕΣΠΑ υπηρετεί το στόχο της συνοχής και σύγκλησης και ενισχύει περισσότερο τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές για να ενισχυθεί η ισότητα», απάντησε ο Περιφερειάρχης.

 

«Από την περιφέρεια περιμένω να έχει καλύτερη συνεργασία με τους δήμους. Οι μικροί δήμοι που έχουν ελλιπείς υπηρεσίες να υποστηρίζονται στην εκπόνηση μελετών για μην έχουν πτώση των απορροφήσεων και να παίρνουν όλοι δίκαια ό,τι τους αναλογεί. Και οι μικροί», είπε ο δήμαρχος Διστόμου και Αραχώβης Γιάννης Σταθάς. Τάχθηκε υπέρ της πρότασης Υπερήφανου  για δυναμική αντίδραση. «Να γίνουν συντονισμένες ενέργειες και συνέργειες» είπε συγκεκριμένα.

 

Η δήμαρχος Στυλίδας κ Βιργινία Στεργίου αναφέρθηκε σε ζητήματα απορριμμάτων, ύδρευσης – άρδευσης, παράκτια ζώνη τονίζοντας ότι καίνε τους δήμους. «Χρειάζονται μελέτες. Το ερώτημα είναι ποιος χρηματοδοτεί τις μελέτες; Οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες. Δεν έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για να τις εκπονήσουν», εξήγησε.

 

Τα βιοαπόβλητα και οι προσκλήσεις που δεν πήγαν καλά

 

Ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής υποστήριξε πως η διαδικασία που έγινε στην ΠΕΔ αποτελεί σημαντική ενημέρωση και προέτρεψε να γίνονται πιο συχνά. Ειδικά για βιοαπόβλητα ανέφερε ότι είναι «έργο στην περιοχή μας που υπάρχουν προβλήματα εξ αιτίας κάποιων προσκλήσεων που δεν πήγαν καλά», είπε με νόημα (σ.σ. θα αναλύσουμε σύντομα τι εννοεί ο δήμαρχος). Επιπλέον ο κ. Ταγκαλής ζήτησε συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με την ΠΕΔ.

 

Ο κ. Χαλβατζής εκπρόσωπος του δήμου Θηβών τόνισε πως το ποσό αυτό είναι το 4% του συνολικού ποσού. «Να μελετήσουμε τα αντικειμενικά κριτήρια, μέσω των οποίων μας αδικούν. Να τα ανιχνεύσουμε για να δούμε τι πρέπει να αλλάξει», είπε.

 

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης πρότεινε να τεθεί το θέμα και στην επιτροπή Αυτοδιοίκησης της Βουλής.

 

Τέλος ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δεσμεύτηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με το υπουργείο και στα τέλη της εβδομάδας να γίνει νέα συνάντηση. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…