Home Εικόνες Αρχικής Συνταξιούχοι ΙΚΑ: 16 ώρες δουλεία, στα 74 η σύνταξη και όποιος αντέξει!
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 5 Αυγούστου, 2023

Συνταξιούχοι ΙΚΑ: 16 ώρες δουλεία, στα 74 η σύνταξη και όποιος αντέξει!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση της «δημοκρατίας», της «ελευθερίας», των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο 21ος αιώνας είναι ο εργασιακός μεσαίωνας και η επι γης κόλαση για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μας γυρνάνε πολλές δεκαετίες πίσω. Στις γαλέρες της δουλοκτητικής κοινωνίας, στις καλύβες του μπάρμπα Θωμά των σκλάβων του αμερικάνικου Νότου, στα τσιφλίκια της Τουρκοκρατίας και της προπολεμικής περιόδου.

Τι άλλο μπορεί να είναι η 16ωρη εργασία την ημέρα που προβλέπει νομοσχέδιο, που είναι ήδη έτοιμο, και ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια του  υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη με βάση το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»!

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας σήμερα το πρωί (Παρασκευή 4/8) σε τηλεοπτικό σταθμό. Μάλιστα, απορημένη η παρουσιάστρια ρώτησε αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα άρα 16 ώρες την ημέρα και ο υπουργός ευθαρσώς απάντησε «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Για τη δήθεν «εθελοντική» 16ωρη εργασία την ημέρα σε διαφορετικούς εργοδότες ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε Οδηγία της ΕΕ την οποία το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει, σχολιάζοντας ότι είναι «πάρα πολύ ωραίο» να μπορεί να επιλέξει ένας εργαζόμενος 16ωρη εργασία! 

   Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις, για τον άλλο κόσμο, πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

Φυσικά, κανείς δεν επιθυμεί να εργάζεται 16 ώρες την ημέρα και να του απομένουν μόλις 8 ώρες για ξεκούραση, ψυχαγωγία και ενασχόληση με την οικογένειά του. Η ανέχεια είναι αυτή που εξαναγκάζει εργαζόμενους να κάνουν δύο και τρεις δουλειές και να εργάζονται ήλιο με ήλιο! Είναι προφανές ότι η 16ωρη ημερήσια εργασία σημαίνει διπλάσια καταπόνηση του εργαζόμενου.

   Τα δώρα της ΕΕ του κεφαλαίου και των τραπεζιτών προς τα αφεντικά τους είναι προαποφασισμένα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «λευκή βίβλο» για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Τα κόμματα της «Ευρωπαϊκής προοπτικής» όλα αυτά τα χρόνια μας πούλαγαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, περι ευημερίας, ευρωπαϊκής προοπτικής κλπ κλπ για να κρύψουν τον απαίσιο και αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ των μονοπωλίων.

Και δε φτάνουν τα 74 χρόνια για σύνταξη και η 16ωρη δουλειά θα έχουμε και απόλυση χωρίς αποζημίωση που προβλέπει το νομοσχέδιο! Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, «θεσπίζουμε την περίοδο του δόκιμου εργαζόμενου» και πρόσθεσε πως για έναν εργαζόμενο «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

Για εμάς τους συνταξιούχους η κυβέρνηση θέλει να δουλεύουμε όσο μας κρατούν τα πόδια!  Ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι θέλουμε «να ενθαρρύνουμε τους συνταξιούχους να εργαστούν νόμιμα και όχι παράνομα». Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει κατάργηση του πέναλτι και θέσπιση μιας εισφοράς υπέρ του ΕΦΚΑ περίπου 10% του επιπλέον εισοδήματος. Δικαιολόγησε αυτή την κυβερνητική επιλογή επικαλούμενος τις ανάγκες της αγοράς για εργαζόμενους και ότι ο συνταξιούχος θα πρέπει «να παραμένει ενεργός»!

Οι άθλιες συντάξεις είναι αυτές που εξαναγκάζουν συνταξιούχους να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που η κυβέρνηση έφτασε πια έως και τα 74 έτη!

Αντί για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων για να ζουν εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλειάς αξιοπρεπώς, η κυβέρνηση προωθεί τη λογική της περισσότερης εκμετάλλευσης και καταπόνησης. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…