Home Εικόνες Αρχικής Συγκεκριμένες οι αιτίες Βασικές ελλείψεις στην αγορά
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 23 Απριλίου, 2022

Συγκεκριμένες οι αιτίες Βασικές ελλείψεις στην αγορά

Συγκεκριμένες οι αιτίες

Βασικές ελλείψεις στην αγορά

-Σπληνάντερα, κοκορέτσια, ακόμη και αρνιά θα «λείψουν» από το πασχαλινό τραπέζι. –Δυσεύρετα τα κατσίκια, λόγω… τιμής!

 

Ιδιαίτερο από κάθε άποψη είναι το φετινό Πάσχα, με πολλές και σοβαρές ελλείψεις στην αγορά, δυστυχώς και την τοπική, ειδικά για τους …ξεχασιάρηδες της τελευταίας στιγμής. 

Σπληνάντερα, κοκορέτσια και κατσίκια είναι ακριβοθώρητα, κυρίως για όσους ξέμειναν να παραγγείλουν την τελευταία στιγμή, με τους κρεοπώλες να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να εντοπιστούν οι εκλεκτοί πασχαλινοί μεζέδες και τους καταναλωτές να μένουν με την όρεξη. Αρκετοί επαγγελματίες δε, ανάγουν το πρόβλημα στην αδυναμία λειτουργίας καθημερινά των σφαγείων. 

Ωστόσο, ο διευθυντής των σφαγείων Λιδωρικίου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα , καθώς η ζήτηση καλύπτεται. «Εμείς εφόσον δεν έχουμε μεγάλη ζήτηση σφάζουμε κάθε Τρίτη. Όποιος θέλει έρχεται και δε χρειάζεται καν ραντεβού», μας λέει  ο κ. Παναγιώτης Παπουτσόπουλος. 

Μάλιστα, τη Μεγάλη Εβδομάδα λειτούργησαν Τρίτη, Τετάρτη και θα είναι ανοικτά και τις επόμενες δυο μέρες. Σημειώνει ωστόσο, ότι τις δυο προηγούμενες μέρες η κίνηση ήταν πολύ χαλαρή. «Από τη Φωκίδα έσφαξαν συνολικά 4 η 5 κρεοπωλεία. Κάποιοι πηγαίνουν σε γειτονικές περιοχές να σφάξουν ενώ κάποιοι άλλοι το κάνουν «στην ελιά», λέει για όσους σφάζουν παράνομα στο ύπαιθρο, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή. Υπάρχουν και εκείνοι που ψώνισαν από εμπόρους!

Ο κ. Παπουτσόπουλος αποδίδει την έλλειψη στην αγορά στις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προηγούμενων ετών. Εξηγεί, πως όταν οι παραγωγοί πουλούσαν με 4,5 ευρώ το κιλό δεν τους συνέφερε να ασκούν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. 

Ακόμη ένας λόγος είναι η πολύ ακριβή τιμή, καθώς αν αγοράσουν από έμπορο, θα τους φτάσει 11 ευρώ το κιλό, ενώ όσο και να το πουλήσουν το όποιο «κέρδος» θα απορροφηθεί από τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα λειτουργικά ενός καταστήματος. Εξάλλου, η τιμή που φτάνει το προϊόν στον καταναλωτή δεν έχει καμιά σχέση με την τιμή που πουλάει ο παραγωγός και αυτό ανάγκασε πολλούς επαγγελματίες να σφάξουν τα ζώα τους τα προηγούμενα χρόνια. 

Το θετικό είναι πως στη Φωκίδα είναι σταθερή η παραγωγή αμνοεριφίων και ελαφρώς αυξητική τα τελευταία χρόνια ενώ τα αμνοερίφια του Λιδωρικίου είναι και πάρα πολύ καλής ποιότητας, όπως μας λέει ο Διευθυντής των σφαγείων Λιδωρικίου κ. κ. Παναγιώτης Παπουτσόπουλος.

 

Λίγες οι εισαγωγές

 

«Χαμηλή πτήση» καταγράφουν φέτος και οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τις αγορές του εξωτερικού όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν εισαχθεί σχεδόν 132 χιλιάδες αμνοερίφια. Αντίθετα, φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή 15 Απριλίου, είχαν έρθει στη χώρα μας μόλις 65 χιλιάδες αμνοερίφια.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Με το τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι να είναι αυξημένο τη φετινή περίοδο κατά 9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν στην προμήθεια του πασχαλινού οβελία.

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν και σε μια έρευνα αγοράς, προτού αγοράσουν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Η τιμή πώλησης στο αρνί και στο κατσίκι εξαρτάται από το που το έχει προμηθευτεί ο κρεοπώλης. Όποιος έχει προμηθευτεί κρέατα από δύο μεσάζοντες, επόμενο είναι πως θα πρέπει να πωλήσει επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό το αρνί για να έχει κέρδος. Αν ο καταναλωτής γνωρίζει όμως ότι ο κρεοπώλης δεν έχει μεσάζοντα και τα προμηθεύεται ο ίδιος, μπορεί να βρει με 11 ευρώ το κιλό το αρνί. Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει την τελική τιμή του αμνοεριφίου είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο καταναλωτής να το προμηθευτεί, ολόκληρο ή μισό.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η τιμή που πουλάει ο παραγωγός βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στα 7,5 με 8 ευρώ το κιλό για το αρνί η οποία θεωρείται ότι είναι μια τιμή πάρα πολύ σημαντική για τον παραγωγό. Για την ακρίβεια είναι πρωτόγνωρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…