Home Δήμος Δελφών Στόχος η μείωση του κόστους λέει ο δήμαρχος κ.Π.Ταγκαλής Νέα μελέτη για την πλατεία Ησαΐα
Δήμος Δελφών - 2 Νοεμβρίου, 2019

Στόχος η μείωση του κόστους λέει ο δήμαρχος κ.Π.Ταγκαλής Νέα μελέτη για την πλατεία Ησαΐα

 Στόχος η μείωση του κόστους λέει ο δήμαρχος κ.Π.Ταγκαλής

Νέα μελέτη για την πλατεία Ησαΐα

 

Η μεγάλη χρηματική διαφορά που προέκυπτε από την εξασφαλισμένη πίστωση ύψους 250.000 ευρώ από το Πράσινο ταμείο ήταν αυτή που οδήγησε στην αλλαγή της μελέτης για την πλατεία Ησαΐα, όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος κ. Π.Ταγκαλής.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος εξήγησε ότι «η προηγούμενη μελέτη ύψους 812.000 ευρώ εκτίνασσε το κόστος και κυρίως τη συμμετοχή του δήμου. Ακόμη και με την έκπτωση θα έφτανε πάνω από 450.000 ε παράγοντας μια διαφορά τουλάχιστον 200.000 ευρώ που ο δήμος μας δεν θα ήταν εύκολο να καλύψει και θεωρώ ότι στην κατάσταση που είμαστε δεν χρειάζεται να κάνουμε τόσο μεγάλα ανοίγματα, όπου μπορούμε να τα αποφύγουμε», υποστήριξε ο Δήμαρχος.

Με τη νέα μελέτη του έργου με τίτλο « ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΣΑΙΑ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ » προϋπολογισμού 576.000,00 € στοχεύουν στην τελική συμβασιοποίησή του με ποσό περί της 320.000 ε που θα σημάνει μια λογική διαφορά της τάξης των 70.000 ε περίπου, την οποία και μπορεί να καταβάλει ο δήμος πολύ πιο άνετα, όπως εξηγεί ο κ. Ταγκαλής.

Το έργο που προβλέπει και αυτή η μελέτη αφορά στην βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Ησαΐα στην Δ.Κ. Άμφισσας του Δήμου Δελφών και προτείνονται παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα/ήσσονος σημασίας με σκοπό την επισκευή – εξωραϊσμό της, διατηρώντας ωστόσο τα περισσότερα υπάρχοντα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Ειδικότερα οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έγκεινται στα εξής:

· Αποξήλωση των πλακοστρώσεων της πλατείας και των πεζοδρομίων της και ανακατασκευή τους με πλάκες από ψυχρά υλικά (βιοκλιματικές) διαστάσεων 40Χ40 εκ., σε γήινες αποχρώσεις, τοποθετημένες με τρόπο ώστε να αποδίδεται το αρχιτεκτονικό σχέδιο της μελέτης. Στα πεζοδρόμια θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα πέτρινα κράσπεδα, θα διαμορφωθούν ράμπες ΑΜΕΑ, διαδρομές και προσβάσεις ΑΜΕΑ προς την πλατεία με τις κατάλληλες πλάκες από ψυχρά υλικά.

· Οι χώροι πρασίνου θα διατηρηθούν στις υπάρχουσες θέσεις και με τα υπάρχοντα σχήματα. Ειδικότερα θα καθαιρεθούν οι λιθοδομές των παρτεριών και στη θέση τους θα τοποθετηθούν μαρμάρινα κράσπεδα πάχους 10 εκ. και εμφανούς ύψους 15 εκ., που θα καταλήγουν σε «κουρμπαριστή» πάνω επιφάνεια. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφωθούν νέα παρτέρια στην περιοχή του μνημείου του Επισκόπου Ησαΐα.

· Το σιντριβάνι παραμένει ως έχει, επισκευάζεται και εξωραΐζεται.

· Το μνημείο του Επισκόπου Ησαΐα παραμένει ως έχει και περιμετρικά αυτού δημιουργείται ζώνη πρασίνου.

· Τα καθιστικά (παγκάκια) αποξηλώνονται και τοποθετούνται νέα με βάσεις από πέτρα και καθίσματα από ξύλινα στοιχεία από ανθεκτική τροπική ξυλεία Merandi.

· Τα φωτιστικά σώματα αποξηλώνονται και τοποθετούνται νέα παραδοσιακού τύπου στις προβλεπόμενες θέσεις της μελέτης φωτισμού, με φωτιστικά τύπου Led. Επίσης θα τοποθετηθούν, στις προβλεπόμενες θέσεις της μελέτης φωτισμού, φωτιστικά σώματα τύπου spotlights για την σημειακή ενίσχυση του φωτισμού και προβολείς σημειακού φωτισμού για την ανάδειξη του Μνημείου του Επισκόπου Ησαΐα.

· Η φύτευση που υπάρχει σήμερα διατηρείται, εκτός από τα «άρρωστα» φυτά και εμπλουτίζεται με καλλωπιστικά φυτά, θάμνους και δέντρα. Η επιλογή του φυτικού υλικού που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί, έγινε με βάση τα κλιματικά στοιχεία της περιοχής της μελέτης. Πρόκειται για είδη ανθεκτικά, (άλλα αυτόχθονα και άλλα ξένα), που προσαρμόζονται εύκολα στο μικροκλίμα της περιοχής και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για την καλή τους ανάπτυξη, δίνουν όμως παράλληλα και το 13 επιθυμητό αποτέλεσμα, με τις εναλλαγές των χρωμάτων του φυλλώματος και των λουλουδιών, σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως φλαμουριές, σφένδαμοι, φωτίνια, μανόλιες, τούγιες, λεβάντα, αγγελική νάνα. Επίσης προτείνεται στα παρτέρια του συντριβανιού η δημιουργία ζωνών με εποχιακά λουλούδια σε έντονα και ποικίλα χρώματα.

· Κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και άρδευσης των παρτεριών, σύμφωνα με την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…