Home Πολιτικά - Φωκίδα Στο σκαμνί Μαντζώρος, Λύτρας, Τσακίρης και δύο υπάλληλοι του Δήμου
Πολιτικά - Φωκίδα - 19 Νοεμβρίου, 2013

Στο σκαμνί Μαντζώρος, Λύτρας, Τσακίρης και δύο υπάλληλοι του Δήμου

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των τριών εκ των πέντε κατηγορουμένων κ.κ.  Θ. Τσακίρη, Γ. Λύτρα (αντιδήμαρχοι του πρώην Δήμου Ιτέας) και Σ. Μαντζώρου (αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δήμου Δελφών) διακόπηκε για την επόμενη εβδομάδα, η δίκη για την μήνυση που είχε υποβάλλει κάτοικος της Τριταίας, για την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού στην Κοινότητα.

Να σημειώσουμε πως οι πέντε κατηγορούμενοι προέκυψαν κατά τη διάρκειά της σύνταξης της δικογραφίας, όπου ζητήθηκαν να προσκομιστούν ότι αναλύσεις είχαν γίνει στο πόσιμο νερό της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας από το 2002 έως το 2012 που υποβλήθηκε η μήνυση. Εντούτοις, λόγω της σχετικής σύμβασης που είχε υπογραφεί από τον πρώην Δήμο Ιτέας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο είχε ανατεθεί να πραγματοποιεί δειγματοληψίες ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, προέκυψαν κατηγορίες για την κακή ποιότητα του νερού και την ύπαρξη βακτηρίων, στους αντιδημάρχους του πρώην Δήμου Ιτέας κ.κ. Θύμιο Τσακίρη και Γιάννη Λύτρα, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δελφών κ. Στάθη Μαντζώρο και στους υπαλλήλους του Δήμου κ. Μουτσέλη και κ. Τσιπούρα.

Ωστόσο λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας και της λήξης του ωραρίου της γραμματέως του Δικαστηρίου, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 9:30 με τις απολογίες των δύο υπαλλήλων και την έκδοση της απόφασης της έδρας.

 

Θύμιος Τσακίρης: «Δεν είχα καμία αρμοδιότητα για τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου»

 

Κατά την απολογία του ο πρώην αντιδήμαρχος Ιτέας, κ. Θύμιος Τσακίρης επεσήμανε πως η αρμοδιότητα του αφορούσε ναι μεν την ύδρευση, ξεκαθάρισε όμως ότι ασχολούταν κυρίως με τις βλάβες που προέκυπταν και γενικότερα τις εξωτερικές εργασίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την αλληλογραφία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού, διαχειρίζονταν αποκλειστικά ο τότε Δήμαρχος κ. Αριστείδης Παπαλάιος, καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σαρανταένας, στον οποίο είχε ανατεθεί άτυπα ο έλεγχος του νερού και των αποτελεσμάτων που έφταναν από το Πανεπιστήμιο στο Δήμο. Στην ερώτηση της κα Προέδρου του Δικαστηρίου για το αν είχε πέσει στην αντίληψή του κάποιο πρόβλημα σχετικά με το δίκτυο του νερού στην Τριταία, ο κ. Τσακίρης τόνισε πως αν είχε προκύψει το οτιδήποτε θα το είχε μάθει, από τη στιγμή που και ο ίδιος κατάγεται από συγκεκριμένη Κοινότητα. Ωστόσο η κα Πρόεδρος δεν πείστηκε από την απάντηση του, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολύ μικρή περιοχή και πως συνήθως στα χωριά οποιοδήποτε πρόβλημα ειδικά όταν αφορά την δημόσια υγεία, συζητιέται έντονα.

Η κα Πρόεδρος ρώτησε επίσης σε περίπτωση που διαπιστώνονταν κάποιο πρόβλημα, σε ποιες ενέργειες έπρεπε να προβεί για την αποκατάσταση του και αν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τους πολίτες για την ακαταλληλότητα του νερού. Ο κ. Τσακίρης, απάντησε πως όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα με το νερό, έκαναν απολυμάνσεις και βελτιωτικές εργασίες στο δίκτυο, ενώ σε ότι αφορά την ενημέρωση των πολιτών τόνισε ότι ήταν αρμοδιότητα του Δημάρχου. «Εγώ είχα αρμοδιότητα μόνο στις βλάβες. Σε ότι αφορά τη σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τις σχετικές αναλύσεις και την αλληλογραφία, τον χειρισμό έκανε ο κ. Παπαλάιος και ο κ. Σαρανταένας. Από εκεί και πέρα ήταν στην διακριτική τους ευχέρεια αν θα μας ενημέρωναν ή όχι. Προσωπικά το διάστημα που ήμουν αντιδήμαρχος, δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι. Από την πλευρά της η κα Αντιεισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο, από τη στιγμή που είχε υπογραφεί σύμβαση με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, αν ενδιαφέρθηκε  να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα που έφταναν στο Δήμο. Στην απάντησή του ο κ. Τσακίρης τόνισε, πως αν υπήρχε πρόβλημα στις μετρήσεις και το νερό ήταν ακατάλληλο τόσο ο κ. Παπαλάιος, όσο και ο κ. Σαρανταένας θα ενημέρωναν για το πρόβλημα. Τέλος ερωτήθηκε για το αν ως αντιδήμαρχος, έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα του νερού.  Ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως κάθε έξι μήνες γίνονταν απολύμανση προληπτικά και ότι αυτή η διαδικασία γίνονταν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του τότε Δήμου Ιτέας.

 

Γιάννης Λύτρας: «Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου κάποιο πρόβλημα με την ποιότητα του νερού»

 

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιτέας κ. Γιάννης Λύτρας, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τσακίρη, κατά την απολογία του επεσήμανε πως είχε κι εκείνος την αρμοδιότητα της ύδρευσης, αλλά μόνο τον τομέα των βλαβών και της συντήρησης, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή με τις αναλύσεις και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μάλιστα και ο κ. Λύτρας, ανέφερε πως είχαν ανατεθεί από το Δήμαρχο κ. Αριστείδη Παπαλάιο στον κ. Νίκο Σαρανταένα και οι αναλύσεις του θαλασσινού νερού προκειμένου να ενταχθεί ο Δήμος στις Γαλάζιες Σημαίες, αλλά και του πόσιμου νερού και άρα εκείνος διαχειρίζονταν όλη την αλληλογραφία με το Πανεπιστήμιο. Στην ερώτηση της Προέδρου του Δικαστηρίου, τι έκανε ο δήμαρχος όταν πήρε τις αναλύσεις που έλεγαν ότι το νερό της Τριταίας έχει κάποιο βακτήριο, ο κ. Λύτρας ανέφερε πως μάλλον τις διαβίβασε στο κ. Σαρανταένα, ότι δεν είχε πέσει στη δική του αντίληψη ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το νερό, και πως αν ήταν κάτι σοβαρό σίγουρα θα είχε ενημερωθεί και η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση. Ο κ. Λύτρας ανέφερε ακόμα πως σε περίπτωση που ενημερώνονταν ότι υπήρχαν βακτήρια στο νερό, θα έδινε αμέσως εντολή να γίνει καθαρισμός και χλωρίωση. Στην ερώτηση της Προέδρου αν όφειλε ως αντιδήμαρχος να βγάλει σχετική ανακοίνωση για την κακή ποιότητα του νερού, ο κ. Λύτρας ανέφερε πως αν ήταν κάτι σοβαρό, σίγουρα θα ενημερώνονταν οι πολίτες και ότι αφού δεν έγινε τέτοια υπόδειξη από το Πανεπιστήμιο, το πρόβλημα δεν θα ήταν σοβαρό. Η κα Αντιεισαγγελέας ωστόσο αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να είναι οι αντιδήμαρχοι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να κάνουν τον απαραίτητο καθαρισμό και από την άλλη μεριά οι μετρήσεις να δείχνουν βακτήρια και κακή ποιότητα νερού. Απευθυνόμενη στον κ. Λύτρα, ρώτησε επίσης για ποιο λόγο δεν καλέστηκαν ως μάρτυρες οι κ.κ. Παπαλάιος και Σαρανταένας από την στιγμή που όπως ο ίδιος επικαλέστηκε ότι είχαν εκείνοι την συγκεκριμένη ευθύνη. Τόνισε δε, πως από τα έγγραφα προκύπτει ότι ήταν εκείνος αρμόδιος και ότι στα δικαστήρια δεν μπορούν να σταθούν και να αποδειχθούν οι προφορικές συμφωνίες. Κλείνοντας ο κ. Λύτρας ανέφερε πως κανείς πολίτης δεν του παραπονέθηκε ποτέ για την ποιότητα του νερού και πως δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του το οποιοδήποτε πρόβλημα, για καμία από τις Κοινότητες του πρώην δήμου Ιτέας.

 

Στάθης Μαντζώρος: «Στα τρία χρόνια μόνο ένα δείγμα δεν ήταν καλό και διορθώσαμε αμέσως το πρόβλημα»

 

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Στάθης Μαντζώρος, ο οποίος κάθισε στο σκαμνί για βακτήρια που βρέθηκαν στο νερό της Ιτέας το Δεκέμβρη του 2011 πραγματοποίησε στην απολογία του ένα μικρό ιστορικό για τις ενέργειες που έχει κάνει για την βελτίωση της ποιότητας του νερού από την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενημερώθηκε εγγράφως στις 22 Δεκεμβρίου 2011 από την Αντιδήμαρχο κ. Γιώτα Λαΐνη, πως από στις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών βρέθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας ενώ ζητήθηκε ο περαιτέρω έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία και η αποκατάσταση του προβλήματος. «Αμέσως σήμανα συναγερμό. Να ξεκαθαρίσω πως πάντα τα δείγματα που λαμβάνονται πριν τη δεξαμενή έχουν βακτήρια, αλλά το νερό για να φτάσει στο δίκτυο και στους κατοίκους περνά από επεξεργασία και χλωριώνεται. Όταν πληροφορηθήκαμε όμως για τις συγκεκριμένες αναλύσεις, αντικαταστήσαμε τον απαρχαιωμένο χλωριωτή στο συγκεκριμένο σημείο με νέο και σύγχρονο, πήραμε δείγμα από την παράπλευρη γεώτρηση το οποίο βγήκε καθαρό, και αλλάξαμε όλες τις παλιές σωληνώσεις. Αυτή τη διαδικασία την ακολουθούμε πάντα όταν εντοπίζεται  κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση της κα Προέδρου για το αν αυτές οι ενέργειες βοήθησαν στο να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Μαντζώρος υποστήριξε πως σαφώς αποκαταστάθηκε και ότι αυτό φάνηκε από όλες τις επόμενες μετρήσεις οι οποίες βγήκαν καθαρές. «Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουμε κάτι περίεργο πάντα την ίδια διαδικασία ακολουθούμε. Το νερό της Ιτέας, αλλά και όλου του Δήμου Δελφών δεν είναι ακατάλληλο. Η μοναδική εξέταση στην θητεία μας που βρέθηκαν βακτήρια ήταν στα τέλη του 2011 και το ότι φτάσαμε σε σημείο να μην αντιμετωπίζουμε πλέον προβλήματα με το πόσιμο νερό οφείλεται στην υπερπροσπάθεια που έχουμε κάνει ώστε να εξασφαλίσουμε καλή ποιότητα σε 28.000 κατοίκους. Είναι αδύνατον να βάζαμε σε κίνδυνο τα ίδια μας τα παιδιά, τις οικογένειές μας και τους φίλους μας», τόνισε.

Ο κ. Μαντζώρος αναφέρθηκε επίσης στην καταλυτική παρουσία του Χημείου του Κράτους, αναφέροντας πως δεν είναι αμελητέο αυτό το στοιχείο και πως αποτελεί εποπτεύουσα αρχή από το 2011 έως σήμερα, ενώ τόνισε πως τα πορίσματα του αυτήν την τριετία είναι καθαρά ως προς την ποιότητα του νερού. Ανέφερε δε, πως τον Δεκέμβρη του 2011 που έφτασαν οι αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν βακτήρια στο νερό της Ιτέας, μίλησε ο ίδιος με τον αρμόδιο Καθηγητή του Πανεπιστημίου ο οποίος του ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και ότι δεν πρέπει να βγει κάποια ανακοίνωση ενημέρωσης των πολιτών από το Δήμο. «Η απόφαση να μην βγάλουμε ανακοίνωση δεν ήταν πολιτική αλλά επιστημονική. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου μας είπε ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Μας υπέδειξε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και ακολουθήσαμε τις οδηγίες του.  Μας είπε δε, πως αν εξακολουθήσει το πρόβλημα μόνο τότε θα πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες και να κλείσουμε τις βάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αντιδήμαρχος επεσήμανε ακόμα, πως είχε καθημερινή επαφή με το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο Άμφισσας, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποιο κρούσμα γαστρεντερίτιδας, και πως στη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρξε κανένα τέτοιο περιστατικό. Να σημειώσουμε ακόμα πως ο κ. Μαντζώρος κατά την απολογία του επεσήμανε πως πολλές φορές γίνονται κακές δειγματοληψίες με αποτέλεσμα να βγαίνουν οι αναλύσεις λάθος, ενώ παραδέχθηκε ότι στην Τριταία όντως υπήρχαν κάποια προβλήματα με το νερό τα οποία όμως λύθηκαν.

 

Η επιπολαιότητα της Δημοτικής Αρχής

 

Η πρώτη φάση του δικαστηρίου, πέρα από τα όποια νομικά συμπεράσματα, τα οποία είμαστε παντελώς ακατάλληλοι να κρίνουμε, βγάζει πολύ σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα. Μιλάμε φυσικά για τη δίκη στην οποία ήταν κατηγορούμενα πολιτικά πρόσωπα, γιατί το νερό είχε βρεθεί με υψηλές τιμές βακτηριδίων και κάτοικος της περιοχής υπέβαλλε μήνυση. Ο δήμος όμως, προτίμησε να τηρήσει σιγήν ιχθύος, όχι μόνο αφήνοντας τους κατοίκους σε πλήρη άγνοια για το τι πίνουν, αλλά και ρισκάροντας την εμπιστοσύνη των κατοίκων προς το δήμο και τις υπηρεσίες του.

Το πρόβλημα αφορούσε την Τριταία. Το συγκεκριμένο. Αυτό που καταγγέλθηκε. Μετά την απόφαση του κ. Μαντζώρου, να μην ενημερώσει τους δημότες για το πρόβλημα, ποιος μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν υπήρξε και σε άλλες περιοχές πρόβλημα και καλύφθηκε από ομερτά, σε μια περίεργη λογική «να μην πανικοβάλουν τους πολίτες»; Και εν τέλει, ποιος ξέρει αν υπάρχουν προβλήματα και δεν τα παίρνουν καν χαμπάρι. Δεν θα μπούμε στη λογική να αναλύσουμε σαχλαμάρες, του τύπου «μου είπε ο καθηγητής του πανεπιστημίου ότι αν κάναμε αυτό που έπρεπε για την αποκατάσταση της βλάβης, δεν έχει νόημα να ταράξουμε τους δημότες», διότι ο κ. Μαντζώρος είναι σε θέση να καταλάβει ότι κάτι τόσο σοβαρό δεν θα έπρεπε να το κρατήσει μυστικό. Αφήστε, που έχει και την εμπειρία να καταλάβει ότι αυτή του η απόφαση μπορεί να βάλει μπουρλότο στην σχέση εμπιστοσύνης Δήμου – δημοτών.

Εξυπακούεται ότι μετά την Τριταία, αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε. Η Δημοτική Αρχή απέδειξε ότι είναι ικανή να κρύβει προβλήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Επιπλέον επέδειξε απίστευτη επιπολαιότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…