Home Πολιτικά - Φωκίδα Στο πλευρό των εργαζομένων στις στοές το Σωματείο χειριστών στους Ευρωπαικούς Βωξίτες
Πολιτικά - Φωκίδα - 15 Ιουνίου, 2016

Στο πλευρό των εργαζομένων στις στοές το Σωματείο χειριστών στους Ευρωπαικούς Βωξίτες

 Την αμέριστη συμπαστασή τους στους εργαζόμενους στις στοές , όπως εκφράζονται μέσα από το σωματείο ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ. εκφράζει με ανακοινωσή του το Σωματείο Χειριστών στους Ευρωπαικούς Βωξίτες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση η νέα διοίκηση “κατά ποσοστό 90% να έχουν καταργήσει τα πρώτα μηχανήματα για την ασφάλεια όπως τον «ξεσκαρωτή» “ και επιπλέον  έχει καταργηθει “σε ποσοστό 70% το ειδικό μηχάνημα «πλατφόρμα» που το χρησιμοποιούν οι γομωτές για να γεμίζουν με εκρηκτικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
 
 
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στους συναδέλφους μας στην υπόγεια εκμετάλλευση των μεταλλείων της εταιρείας “ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ” στη Φωκίδα.
Γνωρίζουμε ότι εχουν τις γνώσεις και την πείρα για να μπορούν να δουλεύουν με ταχύτητα παραγωγικότητα και ασφάλεια. Η εταιρεία είναι πάνω από 80 χρόνια στην αγορά και ο κόσμος της Φωκίδας πάντα γνώριζε τη δουλειά στα μεταλλεία.
Σήμερα όμως είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για το τι πραγματικά συμβαίνει στη δουλειά των συναδέλφων εδώ και έναν περίπου χρόνο που άλλαξε η διοίκηση της εταιρείας και  έχουν μεγάλο πρόβλημα με την ασφάλεια στην υπόγεια εκμετάλλευση.
Μεταξύ των άλλων η νέα εταιρεία έχει προβεί σε απολύσεις έμπειρου προσωπικού το οποίο έχει αντικαταστήσει με νέο ανειδίκευτο κάτι το οποίο στην δουλειά μας παίζει κύριο ρόλο.
Έχουν πολύ κακές εργασιακές σχέσεις εκφοβισμούς, απειλές και άλλα προβλήματα που ποτέ δεν είχανε αντιμετωπίσει ως τώρα στην περιοχή μας.
Η ποιότητα ζωής τους έχει αλλάξει ολοκληρωτικά τόσο σε αυτούς όσο και στις οικογένειες τους που ζουν καθημερινά μαζί τους τον κίνδυνο.
Το κυριότερο όμως πρόβλημα που βιώνουν καθημερινά είναι η ασφάλεια στην υπόγεια εκμετάλλευση. Από τότε που άλλαξε η διοίκηση της εταιρείας προσπάθησαν και το κατάφεραν κατά ποσοστό 90% να έχουν καταργήσει τα πρώτα μηχανήματα για την ασφάλεια όπως τον «ξεσκαρωτή» που είναι ένα ειδικό μηχάνημα που αποκολλά τους πέτρινους όγκους μέσα στις στοές όπως και το μηχάνημα που χρησιμοποιείτε για την κοχλίωση των ταβανιών. Επίσης έχει καταργήσει σε ποσοστό 70% το ειδικό μηχάνημα «πλατφόρμα» που το χρησιμοποιούν οι γομωτές για να γεμίζουν με εκρηκτικά.
Μετά από όλα αυτά τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους δεν μπορούσαν να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και αφού η νέα διοίκηση δεν συζητούσε καν τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς κάλεσαν την αρμόδια υπηρεσία του Κράτους, Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος.
Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 4 έλεγχοι. Την πρώτη φορά βρήκε πολλές παραβάσεις στα μέτρα ασφάλειας που τηρεί η εταιρεία και παρ’ όλες τις συστάσεις συνέχισε να εργάζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Τη δεύτερη φορά που πήγε η επιθεώρηση έβαλε πάλι νέα μετρά ασφαλείας και πάλι είδαν ότι ο τρόπος εργασίας δεν είχε αλλάξει.
Την τρίτη φορά που πήγε πάλι ο έλεγχος στις 01/03/2016 (για 2 μόνο μέρες ενώ τις πρώτες φορές έμεναν 5 μέρες για έλεγχο) βρήκαν πάλι στοά «αξεσκάρωτη» με μεγάλες κλίσεις και το πανί αερισμού 50 μέτρα πίσω από το μπροστινό μέρος της στοάς με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που εργάζονται μπροστά στο κοίτασμα να μην έχουν καλό αερισμό. Τα πορίσματα από την τρίτη επιθεώρηση δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.
Την τέταρτη φορά που πήγαν για έλεγχο πάλι μόνο για 2 μέρες μέσω εισαγγελικής παρέμβασης και κατά τον έλεγχο στη στοά «κρυσταλίδι» -που βρίσκετε κάτω από το χωριό Βάριανη δίπλα στη Γραβιά, παρουσία μελών των Σωματείων και της διοίκησης όπως ο Μεταλλευτικός νόμος ορίζει- αποκρύφτηκαν τα πραγματικά σημεία που δουλεύουν οι συνάδελφοί μας βάζοντας στην είσοδο της στοάς μπάζα. Οι εκπρόσωποι των σωματείων όμως γνώριζαν τα πραγματικά σημεία και υπέδειξαν στους επιθεωρητές παρουσία και της διευθύντριάς του κας Ελευθέριου τα πραγματικά σημεία δουλειάς.
Όταν λοιπόν κυριολεκτικά πέρασαν πάνω από τα μπάζα και μπήκαμε μέσα στη στοά όλοι είδαν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί εξόρυξης όπως ο νόμος ορίζει για την παραγωγική διαδικασία δηλαδή, ξεσκάρωμα με ειδικό μηχάνημα όπως ακριβώς προβλέπουν οι τεχνικές μελέτες για την άδεια λειτουργίας της στοάς. Διαστάσεις στοάς 5×4,5 μέτρα, έλεγχος πάχους βωξίτη που αφήνεις στο ταβάνι πάνω από 3 μέτρα κοχλιώσεις οροφής κτλ. Όλα αυτά τα έχει καταργήσει η νέα διοίκηση.
Με τη φράση «δύσκολοι καιροί που να βρεις αλλού δουλειά» που ακούγεται πολύ τελευταία δεν σημαίνει ότι πρέπει οι συναδελφοί μας να μπαίνουν για δουλειά χωρίς να ξέρουμε αν θα ξαναγυρίσουν στις οικογένειες τους.Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να δουλεύουν με ασφάλεια.Ζητάμε από σας την  άμεση κινητοποίηση σας σαν κάτοικοι της Φωκίδας με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο και να μας βοηθήσετε στον αγώνα που κάνουμε εδώ και τόσο καιρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…