Home Δήμος Δελφών Στο Γεωπονικό το 1ο και το Ειδικό Σχολείο
Δήμος Δελφών - 29 Ιουλίου, 2020

Στο Γεωπονικό το 1ο και το Ειδικό Σχολείο

 Με δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών

Στο Γεωπονικό το 1ο και το Ειδικό Σχολείο

-Οι χώροι δεσμεύονται για δυο ακαδημαϊκά έτη, μέχρι να ολοκληρωθεί η προσθήκη του κτιρίου στη Γιδογιάννου.

-Η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από τη συνεδρίαση εκφράζοντας την άποψη ότι η παραχώρηση σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας κλεισίματος των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άμφισσα.

 

Για δυο ακαδημαϊκά έτη το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο Άμφισσας θα φιλοξενηθούν στο ένα από τα κτίρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, καθώς ο δήμος Δελφών ενέκρινε μνημόνιο συνεργασίας από κοινού με την πρυτανεία, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο της προσθήκης στο σχολικό συγκρότημα της Γιδογιάννου, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση που απείχε μίλησε για έναρξη της πορείας κλεισίματος του τμήματος!

Συγκεκριμένα, η στέγαση των δυο σχολείων στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου γίνεται πράξη μετά από πρόταση του αντιδημάρχου Άμφισσας κ. Νίκου Λουπάκου, καθώς δεν υπήρχε άλλο κτίριο στην πόλη που να μπορεί να φιλοξενήσει τους λιλιπούτειους μαθητές.

Το  κτίριο παραχωρείται δωρεάν και στο προαύλιο θα τοποθετηθεί διαχωριστικό ώστε να αποφεύγεται η επαφή των ανηλίκων με τους ενήλικες φοιτητές του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι χώροι που παραχωρούνται είναι οι εξής:

Παραχωρούνται κατά αποκλειστική χρήση συνολικά το ισόγειο του κτιρίου Ά που αποτελείται από τους παρακάτω χώρους:

-Χωλλ -είσοδος

-Θυρωρείο

-Μηχανοστάσιο

-WC γυναικών κυλικείου

-WC ΑΜΕΑ

-WC αντρών κυλικείου

-FOYER κυλικείου

-Κυλικείο

-Αποθήκη κυλικείου

-Rack- Server

-Αποθήκη

-Ηλεκτρικοί πίνακες

-Αντλιοστάσιο πυρόσβεσης

-Δεξαμενή νερού πυρόσβεσης

-Ηλεκτροπαράγωγο ζεύγος

-PILOTIS

-Κλιμακοστάσιο Κ01

-Κλιμακοστάσιο Κ02

-Παραχωρούνται κατά αποκλειστική χρήση συνολικά ο 1ος όροφος του κτιρίου Ά που αποτελείται από τους παρακάτω χώρους:

-Εργαστήριο 28 ατόμων

-Εργαστήριο 24 ατόμων

-Εργαστήριο 22 ατόμων

-Αίθουσα διδασκαλίας 35 ατόμων

-Εργαστήριο 24 ατόμων

-Εργαστήριο 24 ατόμων

-Διάδρομος

-Γραφείο 1

-WC

-Γραφείο 2

-Γραφείο 3

-WC

-Γραφείο 4

-Γραφείο 5

-WC

-Γραφείο 6

-Διάδρομος

-Γραφείο 7

-Γραφείο 8

-Γραφείο 9

-Γραφείο 10

-Χωλλ

-Διάδρομος

-Αποθήκη

-Χώρος ειδών Καθαρισμού

-WC γυναικών

-WC αντρών

-WC

-WC

-Κλιμακοστάσιο Κ01

-Κλιμακοστάσιο Κ02

Παραχωρείται κατά αποκλειστική χρήση τμήμα του περιβάλλοντος χώρου (Βορειοανατολικό πάρκινγκ) για χρήση προαύλιου χώρου των σχολείων, στο οποίο θα κατασκευαστεί προσωρινή περίφραξη για λόγους ασφαλείας τω μαθητών. Τα έξοδα θα επιβαρύνουν τη σχολική επιτροπή.

Ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα χρήσης από κοινού με το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αμφιθεάτρου (Κτίριο Γ’) και του Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης, για εκδηλώσεις των ανωτέρω σχολείων, οι οποίες θα γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως και αδείας και όταν το Πανεπιστήμιο δεν έχει προγραμματίσει τη χρήση τους.

Ο Δήμος Δελφών αναλαμβάνει την εφαρμογή της μελέτης πυρασφάλειας του κτηρίου καθώς και οποιαδήποτε δαπάνη συντήρησης, επισκευής ή αποκατάστασης πιθανής ζημιάς και καταβολή οποιαδήποτε δαπάνης αφορώσας την στέγαση και χρήση των ανωτέρω δύο σχολείων του Δήμου. 

Τέλος η  Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δελφών υποχρεούται να αναλάβει το κόστος της μεταφοράς και αποθήκευσης του εξοπλισμού του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, που είναι αποθηκευμένα στις αίθουσες του κτιρίου Α’, μετά από καταμέτρηση, σε χώρο που θα υποδειχθεί από το δήμο Δελφών.

Η χρήση του κτηρίου θα γίνει αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των διδακτικών και λοιπών σχολικών αναγκών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας και του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας, όπως προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη ομόφωνα από τους παρόντες σημειώνεται ότι η ισχύς του Μνημονίου αυτού αρχίζει με την υπογραφή του και διαρκεί έως τις 31-08-2022, ενώ κάνει ειδική μνεία σε ενδεχόμενη παράταση. «Τυχόν παράταση του πρωτοκόλλου Συνεργασίας πραγματοποιείται με κοινή έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων και αντίστοιχη απόφασή των», όπως ρητά σημειώνεται.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: «Η παραχώρηση σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας κλεισίματος των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άμφισσα»

 

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία δηλώνοντας αποχή, καθώς διαφώνησε με τον τρόπο που το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο με δια περιφοράς συνεδρίαση και χωρίς εισήγηση, έως και το απόγευμα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση αυτή αποτελεί αφετηρία για το κλείσιμο του τμήματος.

Στην εισήγησή τους αναλυτικά σημειώνουν τα εξής:

 

Ως προς την ουσία του ζητήματος, δηλαδή την μετεγκατάσταση προσωρινά των δύο

σχολείων στους χώρους του Γεωπονικού δεν διαφωνούμε. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν προβάλει αντιρρήσεις οι γονείς των μαθητών απ’ όσο γνωρίζουμε. Με την προϋπόθεση βέβαια να πληρούνται όλοι οι όροι που βάλανε και όσοι πρέπει να ισχύουν για κάθε σχολική μονάδα, όταν ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Αν και δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 10/9 που θα μπούνε μαθητές και εκπαιδευτικοί στις νέες τάξεις, αυτά θα έχουν γίνει, καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της σχολική χρονιάς είναι πολύ μικρό για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης που απαιτούνται στα κτίρια του Γεωπονικού.

Διαφωνούμε ως προς τον τρόπο και το χρόνο που μπαίνει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για απόφαση. Καταμεσής του καλοκαιριού, ένα και μόνο θέμα ως κατεπείγον, με την πρόσκληση να έρχεται Δευτέρα μεσημέρι, δίχως εισήγηση που να αναπτύσσει το θέμα και να αιτιολογεί το κατεπείγον για να ψηφιστεί την ίδια μέρα το απόγευμα στις 18:00. Ενώ και την ίδια την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Γεωπονικού τη λάβαμε μόλις 2 ώρες πριν τη συνεδρίαση. Για ένα ζήτημα όπως το νέο κτίριο του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας που είναι σε εκκρεμότητα χρόνια και με χίλιες καθυστερήσεις βγαίνει ο διαγωνισμός το επόμενο διάστημα, η μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας για όσο διαρκέσουν οι εργασίες και η απρόσκοπτη λειτουργία τους, είναι ένα ζήτημα που έπρεπε να έχει δρομολογηθεί και επιλυθεί απ’ την αρχή, απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή κιόλας. Να είναι σε γνώση και να έχει τη σύμφωνη γνώμη γονιών και εκπαιδευτικών, του Δημοτικού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε έγκαιρα. Αυτό άνετα θα μπορούσε να είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ότι δεν έγινε και έρχεται «τσάτρα-πάτρα» ένα μήνα πριν τη νέα σχολική χρονιά, σημαίνει κατά την άποψή μας προχειρότητα στη διαχείριση και αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, αδιαφορία για

την έγκαιρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, απαξίωση του Συμβουλίου και των συμβούλων με τον τρόπο που για άλλη μια φορά εισάγεται ένα τόσο σημαντικό θέμα για ψήφιση.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμβάλλουμε στη νομιμοποίηση της διαχείρισης που ασκείτε και των εκβιαστικών διλημμάτων που συνηθίζετε να φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αδυνατούμε να παρευρεθούμε στη συνεδρίαση και κατά συνέπεια «απέχουμε» της ψηφοφορίας με το σκεπτικό που αναπτύξαμε παραπάνω.

Τέλος, με αφορμή αυτή την εξέλιξη, να σημειώσουμε πως κατά την εκτίμησή μας, η

παραχώρηση προς χρήση εγκαταστάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο Δήμο Δελφών, έστω και προσωρινά για δύο χρόνια, σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας κλεισίματος των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άμφισσα. Κάτι που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της απαξίωσής τους τα προηγούμενα χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, με τη σημερινή να ετοιμάζεται να βάλει και τυπικά κάποια στιγμή λουκέτο στο ίδρυμα.

Αν θες ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα να λειτουργήσει με αξιώσεις και να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση, δεν αφήνεις τα κτίρια ασυντήρητα, τις σχολές δίχως αντικείμενο, προσωπικό και  επαρκή χρηματοδότηση. Αν πάλι θες να απεμπλακείς από κάτι που θεωρείς «βαρίδι», όπως είναι το πρώην ΤΕΙ Άμφισσας για το Γεωπονικό Αθηνών, αρχίζεις τις παραχωρήσεις για έκτακτες στην αρχή ανάγκες όπως η συγκεκριμένη, για να προχωρήσει η διαδικασία ομαλά και δίχως να προκαλέσεις την κοινωνική κατακραυγή.

Απορούμε πραγματικά πότε η δημοτική αρχή, το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που έχουν φλομώσει στα παχιά λόγια το λαό όλα αυτά τα χρόνια, θα του πούνε την αλήθεια για το μέλλον των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχεδιάζουν και υλοποιούν για την περιοχή της Άμφισσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…