Home Κοινωνικοί φορείς Στον «αέρα» η λειτουργία του
Κοινωνικοί φορείς - 16 Ιανουαρίου, 2020

Στον «αέρα» η λειτουργία του

  Το μείζον ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Άμφισσας θίγουν με επιστολή τους στο Διοικητή της 5ης ΥΠΕ οι γονείς και Κηδεμόνες ΑμέΑ Φωκίδας, όπου ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Κέντρο.

Ειδικότερα, να υπενθυμίσουμε ότι μετά από πολλά χρόνια απραξίας και εμπαιγμού η κυβέρνηση πέρυσι προσέλαβε άτομα βασικών ειδικοτήτων για τη λειτουργία του κέντρου, τα οποία αφού κράτησε για αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο, τελικά διέθεσε, ενόψει και εκλογών, για τη λειτουργία του κέντρου.

Οι προσλήψεις αυτές έγιναν μέσα από κοινοτικό πρόγραμμα και οι εργαζόμενοι, γνώριζαν ότι δεν είναι δυνατόν το πρόγραμμα να παραταθεί, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας. Μάλιστα ο Βουλευτής εξηγεί ότι δεν υπήρχε οργανισμός ΚΕΦΙΑΠ και οι προσλήψεις έγιναν από το νοσοκομείο, το οποίο εν συνεχεία διέθεσε τα άτομα στη δομή. «Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο να προσληφθούν εκ νέου με κάποιο πρόγραμμα, αλλά να μπορούν οι άνθρωποι να πληρωθούν χωρίς προβλήματα. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη δομή της Άμφισσας, αλλά συνολικά 5500 ανθρώπους, ενώ είναι πολύ πιο έντονο στην Μακεδονία», εξηγεί ο κ. Μπούγας.

Ο Σύλλογος από την πλευρά του με την επιστολή του την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, τον Βουλευτή Ν.Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα και τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας κ. Ευφροσύνη Αυγερινού τονίζει πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Κέντρου για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μπορούν να απολαύσουν θεραπείες χωρίς κανένα κόστος χωρίς να μετακινούνται.

Στην επιστολή τους αναφέρουν τα κάτωθι:

 

Θ Ε Μ Α: «Ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων, απαραίτητων για την λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Άμφισσας»

 

Αξιότιμε κ. Διοικητά

Ο σύλλογός μας, εδρεύει στην Άμφισσα από το 2006 και στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας, τα οποία είναι άτομα με αναπηρία. Στον νομό μας δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκείς δομές για να προσφέρουν υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, στα άτομα που τις έχουν ανάγκη. Μία πολύ θετική κίνηση είχε γίνει πριν ένα χρόνο, όταν μέσω ενός προγράμματος του ΟΑΕΔ προκηρύχτηκαν κάποιες  ειδικότητες, για την στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας. Ήταν για την περιοχή μας, μια πολύ σημαντική και χρήσιμη δομή που κάλυπτε βασικές ανάγκες των ατόμων του συλλόγου μας αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού της Φωκίδας. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν ήταν οι εξής:

 -  1 Διοικητικού   ΤΕ    

-   1 Εργοθεραπευτών  ΤΕ  

-   1 Κοιν/Λειτουργών  ΠΕ/ΤΕ       

-   1 Λογοθεραπευτών  ΠΕ/ΤΕ

-   10 Νοσηλευτών  ΤΕ    

-    1 Παιδαγ.Ειδικής Αγωγής ΠΕ   

-    1 Πληροφορικής ΠΕ   

-    1 Φυσικής Αγωγής ΠΕ   

-    3 Φυσικοθεραπευτών ΤΕ    

-    1 Ψυχολόγων ΠΕ

Ωστόσο, δεν υπήρξε αντίστοιχη εκπροσώπηση και βασικές θέσεις δεν καλύφθηκαν, όπως οι τρεις φυσικοθεραπευτές, ο εργοθεραπευτής, ο καθηγητής πληροφορικής και ο ψυχολόγος. Στην προκήρυξη ανταποκρίθηκαν πέντε νοσηλευτές, γυμναστής, κοινωνική λειτουργός, λογοθεραπευτής, ειδική παιδαγωγός και διοικητικός. Οι θέσεις που βγήκαν άγονες προσπάθησαν να καλυφθούν από έναν φυσικοθεραπευτή και έναν ψυχολόγο, από το ήδη υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου. Επιπλέον, μόλις πριν λίγες ημέρες προσλήφθηκε και ένας φυσίατρος, μια ειδικότητα που ήταν πραγματικά, εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. 

Έτσι, το κέντρο, επιτέλους για πρώτη φορά μετά από πολυετή αγώνα για να λειτουργήσει, επιτέλους στελεχώθηκε. Η πολιτεία προχώρησε στην ίδρυση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Άμφισσας, με ανοιχτή νοσηλεία, σε εξωτερικούς ασθενείς. Οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία απέκτησαν την δυνατότητα πρόσβασης σε  δημόσιες υπηρεσίες αποκατάστασης, αποθεραπείας και ψυχοκοινωνικής φροντίδας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς την ταλαιπωρία μετακίνησης, που μέχρι πρότινος ήταν εφικτή και δυνατή μόνο μέσω υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, με απαγορευτικό κόστος.

Είναι πολύ άδικο, οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα να μην έχουν συνέχεια.

Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί στην ανανέωση των συμβάσεων που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του κέντρου;

Τι σκοπεύει να κάνει ώστε να μην κινδυνεύσει η συνέχιση της εξυπηρέτησης  των πολιτών από το ΚΕΦΙΑΠ;

Ευελπιστούμε η πολιτεία, ανταποκρινόμενη με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, στο δίκαιο και χρόνιο αίτημα και τις ανάγκες των πολιτών της, να συνεχίσει την λειτουργία, αυτής της τόσο απαραίτητης δομής για τον τόπο μας.

Επιθυμία μας είναι να έχουμε και μια προσωπική επικοινωνία μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε το θέμα εκτενέστερα.

 

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος

Α. Σιδηροπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…