Home Δήμος Δελφών Στις τοποθετήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας για τον απολογισμό του Δημάρχου Δελφών: Κυριάρχησαν οι Ρομά
Δήμος Δελφών - 6 Ιανουαρίου, 2021

Στις τοποθετήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας για τον απολογισμό του Δημάρχου Δελφών: Κυριάρχησαν οι Ρομά

Στις τοποθετήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας για τον απολογισμό του Δημάρχου Δελφών:

Κυριάρχησαν οι Ρομά

-Νέα ανοικτή συζήτηση για το θέμα πρότεινε ο κ. Δεσποτίδης. -Για «στρουθοκαμηλισμό» κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ο κ. Αναγνωστόπουλος, ενώ ο κ. Δρακάκης αποκάλεσε «γυφτοχώρι» την Άμφισσα. -Για συνεργάτες του κ. Ταγκαλή που κατηγορούνται ότι έθιξαν τα συμφέροντα του δήμου μίλησε ο κ. Μπάκας. -Ένθερμος υποστηρικτής της ΔΕΥΑ ο κ. Μέγκος.

 

Το τεράστιο ζήτημα για τη Φωκίδα –και όχι μόνο για την Άμφισσα- της χωροθέτησης των Ρομά μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παρόντων συμβούλων και παρατάξεων του δήμου Δελφών κατά τη συζήτηση του απολογισμού.

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει υψηλό, όχι μόνο επειδή τα προβλήματα διαιωνίζονται και η κατάσταση παραμένει στάσιμη ή και «έκρυθμη», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Κυρίως επειδή έμπροσθεν τη μοναδικής επίσημης χωροθετημένης βιομηχανικής ζώνης της Φωκίδας εδράζει παράνομος καταυλισμός που συνεχίζει να φιλοξενεί μέρος της κοινότητας των Ρομά, αποδεικνύοντας ότι οι τοπικοί άρχοντες επιβεβαιώνουν το γνωστό λαϊκό άσμα «άλλα μου λεν τα μάτια σου και άλλα η καρδιά σου». Οι δε κορώνες περί ανάπτυξης προφανώς δεν έχουν θέση σε μικροπολιτικές και λαϊκισμούς, όσο και αν ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλής προσάπτει σε μέλη της αντιπολίτευσης αυτή τη «ρετσινιά».

Δυστυχώς στη συνεδρίαση ακούστηκαν και βαρύτατες εκφράσεις, όπως ο χαρακτηρισμός «γυφτοχώρι» που βγήκε από τα χείλη του κ. Δρακάκη. Διατυπώθηκε όμως και μια πρόταση από την ίδια παράταξη, δια στόματος του κ.Δεσποτίδη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Κατέθεσε αίτημα να γίνει μια νέα Γενική Συνέλευση, όπου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για την πρόταση  της Δημοτικής Αρχής για τη μετεγκατάσταση της συγκεκριμένης κοινότητας.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή διανύοντας ήδη το 17ο μήνα της διοίκησής της δεν δείχνει να έχει πλάνο και στρατηγική για την αρμονική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων, παρότι άλλα ισχυρίζονταν τα μέλη της από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

 

«Περιμένουμε απάντηση για τη διάλυση της ΔΕΥΑ»

 

Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του ο κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι στη διαδικασία του απολογισμού θα άξιζε να τοποθετηθούν οι δημότες, αλλά όπως παρατήρησε δεν υπήρχε ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. «Φτάσαμε στα 70 λεπτά ομιλίας και αυτό είναι αποτρεπτικό. Εμείς τιμούμε το θεσμό του απολογισμού, αλλά αυτό δεν το είδαμε όταν ο κ. Ταγκαλής ήταν αξιωματική αντιπολίτευση που παρακολούθησε μόνο μια φορά. Είστε 17 μήνες Δημοτική Αρχή και βλέπουμε ότι ο δήμος έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατική μηχανή που περισσότερο κινείται σε ρητορική παρά σε αποτέλεσμα», είπε σχολιάζοντας τους πάμπολλους αντιδημάρχους, τους συμβούλους και την αξιοποίηση όλων των στελεχών του.

Σχολιάζοντας τα περί εξοικονόμησης καυσίμων σχολίασε πως «τα καύσιμα αν μειώθηκαν –που θα το ξέρουμε στους ισολογισμούς- οφείλεται σε τυχαίους λόγους, στις καιρικές συνθήκες που ήμασταν τυχεροί και δεν είχαμε ακραία φαινόμενα. Ακόμη, το κολυμβητήριο Ιτέας χρειάζεται 80.000 ευρώ για τη θέρμανση της πισίνας. Πέρυσι και φέτος δε λειτουργεί. Λογικό είναι να έχουν μειωθεί τα καύσιμα», σχολίασε.

Αναφορικά με το e-διαφάνεια εξήγησε πως συμβαίνει το αντίθετο από ό,τι υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή. «Το αντίθετο συμβαίνει με τις πελατειακές σχέσεις. Στο 95% που αναρτώνται έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο ένας επαγγελματίας. Δεν ξέρω αν φταίει που ανεβαίνουν μια μέρα πριν ή γνωρίζουν ότι δεν θα το πάρουν και δε μπαίνουν στον κόπο. Οι προμηθευτές όλοι αμφισβητούν τα λεγόμενα του Δημάρχου.

Στις μελέτες δεν είναι κακό να συνεργάζεται ο δήμος με ιδιώτες. Όπου χρειάζεται να συμβαίνει. Δεν είναι πανάκεια. Σας θυμίζω το πάρκινγκ των Δελφών που αρχικά ο Δήμαρχος θεωρούσε ότι μπορεί να ολοκληρώσει με ίδια μέσα τις μελέτες», είπε.

Αναρωτήθηκε δε πότε θα απαντηθεί το ερώτημα, αν μπορεί να διαλυθεί η ΔΕΥΑ ή όχι. «Δε μπορεί να μας λέτε από τη μια να κλείσει και από την άλλη να καμαρώνετε για τα κατορθώματά της. Νοιώθω ότι κάποιος κοροϊδεύει κάποιον», σημείωσε.

Σχετικά με τον τουρισμό εξήγησε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι το ζήτημα πως θα προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες αλλά αν επιτέλους θα έρθουν οι τουρίστες.

Χαίρομαι που ο Δήμαρχος αποδέχεται σήμερα όσα είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως το Φεστιβάλ Δελφών και το Δίκτυο Πολιτισμού, αν και όταν καθόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης τα μηδένιζε όλα. Δεν είναι κακό που άλλαξε γνώμη. Οι λογαριασμοί για τα τέλη φτάνουν στους επαγγελματίες, ακόμη και στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με ΦΕΚ. Χρεώνονται με τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Πάντως και η διαχείριση των ογκωδών δεν είναι καλή. Λειτουργεί ο Βαρτός, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει που να τα πάει», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Για το κορυφαίο ζήτημα των Ρομά σχολίασε πως «η κατάσταση με τους Ρομά ήταν, είναι και παραμένει εκρηκτική και έτσι θα συνεχιστεί αν δε βρεθεί μια μόνιμη λύση. Όσο και να στρουθοκαμηλίζετε σε κάποια στιγμή η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο, όπως συνέβη και με εμάς», κατέληξε.

 

«Η ΔΕΥΑ πέτυχε γιατί τη στηρίξαμε όλοι»

 

Πιο φειδωλός παρά ποτέ στις κουβέντες του κ. Τάκης Μέγκος, επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο ξεκαθάρισε πως δε θα σχολιάσει τα λεγόμενα του δημάρχου, που είναι πάρα πολλά εξάλλου. Ιδιαίτερα στάθηκε στη ΔΕΥΑ για την οποία εξήγησε ότι «η Δημοτική Αρχή υπερηφανεύεται για τη ΔΕΥΑ, η αλήθεια είναι όμως ότι είχε δημιουργηθεί από την αρχή σωστά. Είναι δείγμα ότι αφενός ότι στηθεί σωστά λειτουργεί προσθετικά, αλλά και τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει η συνεργασία των παρατάξεων. Σήμερα την επιχείρηση διοικεί μια παράταξη που διαφωνούσε με την ίδρυσή της. Η επιχείρηση δείχνει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με ίδια μέσα», τόνισε και ζήτησε αυτό να επεκταθεί σε όλο το εύρος του δήμου.

 

«Στράφηκε κατά του δήμου»

 

Στην περίπτωση πολιτικού στελέχους επιλογής Ταγκαλή αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Μπάκας, το οποίο στην ίδια συνεδρίαση του πάλαι ποτέ δήμου Γραβιάς υπέγραφε παραλαβή έργου και Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) με παράταση εργασιών. «Αυτά είναι ασυμβίβαστα πράγματα. Ο δήμος διεκδικεί και έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γιατί κακώς πληρώθηκαν. Αλήθεια δήμαρχε, ο δήμος θα μάθει ποτέ ποιος επιβουλεύεται τα συμφέροντά του και έχει ρημάξει την περιουσία του» αναρωτήθηκε ο κ. Μπάκας.

 

«Να διασκορπιστούν σε όλο το δήμο, Άμφισσα, Ιτέα, Δελφούς…»

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Δρακάκης στάθηκε στο θέμα των Ρομά, αλλά και της ΔΕΥΑ. Για άλλη μια φορά δε την τιμητική της είχε η κ. Ανδρεοπούλου.

«Έχουμε την τύχη να είναι στο τιμόνι της ΔΕΥΑ ο κ. Σωτηρόπουλος, αν ήταν η κ. Ανδρεοπούλου και η παράταξη του πρώην δημάρχου φαντάζεστε τι θα γινόταν. Η Άμφισσα είναι γυφτοχώρι. Ρωτάς που είναι η Άμφισσα και σου απαντούν εκεί που είναι οι Γύφτοι. Πρέπει να σπάσει το γκέτο. Αν δε γίνει αυτό δεν θα σταματήσουν οι κλεψιές, η εγκληματικότητα και όλα τα κακά. Να μπούμε σε ένα πρόγραμμα και να τους διασκορπίσουμε. Μια οικογένεια στην Ιτέα, μια στην Άμφισσα, μια στους Δελφούς, να μοιραστούν είτε σε κοντέινερ, είτε σε σπίτια. Εγώ δε λέω να τους πετάξουμε τους ανθρώπους, να τους εξασφαλίσουμε συνθήκες να ζουν ανθρώπινα», είπε ο κ. Δρακάκης.

Την πρόταση να γίνει νέα συζήτηση για τους Ρομά, όπως είχε γίνει πριν μερικά χρόνια στο Πνευματικό Κέντρο, ώστε να ενημερώσει για το σχεδιασμό της η Δημοτική Αρχή.

 

«Δεν κάναμε και λίγα»

 

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μανανάς τόνισε πως «ο δήμος έχει συνέχεια. Στοχεύουμε σε μεσοσταθμική μείωση των δαπανών. Και βέβαια είχαμε χιόνια και έγινε χρήση των μηχανημάτων και για αρκετές μέρες, μάλιστα. Κρινόμαστε για όσα έχουμε κάνει, αλλά και για όσα θα έπρεπε να κάνουμε και δεν τα κάναμε. Για 16 μήνες θητείας δεν έχουμε πάει και άσχημα», υποστήριξε.

 

Ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Λουπάκος απάντησε στον κ. Αναγνωστόπουλο πως «καμιά ανάρτηση στο e-διαφάνεια δεν έχει γίνει λιγότερο από πέντε μέρες νωρίτερα. 

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ας μη μας κρίνει από τώρα για όσα νομίζει ότι δεν θα κάνουμε. Τα τέλη παρεπιδημούντων βγαίνουν από το προηγούμενο έτος», τόνισε.

 

«Παραδεχτείτε το επιτέλους»

 

Ο κ. Θανάσης Τσονάκας υποστήριξε πως «στις δομές που βρήκε και πλέον ασπάζεται και υιοθετεί δεν είναι κακό η δημοτική αρχή να κάνει και την αυτοκριτική της. Δίκτυο Πολιτισμού και ΔΕΥΑ αποδείχθηκαν εργαλεία που τα χρησιμοποιεί. Δεν είναι κακό να το παραδεχτεί», είπε προκαλώντας το Δήμαρχο.

 

«Απαξιώθηκε η αυτοδιοίκηση»

 

Ως ευθεία απειλή ακούστηκε η απάντηση του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Ταγκαλή για τα καύσιμα. «Κε Αναγνωστόπουλε τη συζήτηση για τα καύσιμα πιστέψτε με δε θα θέλατε να την κάνετε από Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο και για τις αναθέσεις, αν όμως θελήσετε την κάνουμε. Αναφορικά με τη ΔΕΥΑ είχαμε μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Αν αρθούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι περιορισμοί, τότε δεν έχουμε αντίρρηση. Αναφορικά με το θέμα της αυτοκριτικής αν είχατε διαβάσει τον απολογισμό θα βλέπατε ότι ξεκινάει με τους στόχους που είχαμε θέσει πέρυσι και κατά πόσο τους πετύχαμε», τόνισε.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την κριτική του κ. Δρακάκη και του είπε ότι σε πολλά συμφωνεί μαζί του, αλλά όπως σημείωσε δε γίνονται όλα από την αρχή. Κάλεσε τον κ. Μπάκα να απευθυνθεί στα αρμόδια δικαστήρια, από το να προσπαθεί να λαϊκίσει.

Απαντώντας στο κ. Τσονάκα ανέφερε ότι το Δίκτυο συνεχίζει τη λειτουργία του, γιατί το εξυγίαναν οικονομικά.

Απέδωσε δε τη μη συμμετοχή των πολιτών στον Καλλικράτη. «Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι αυτές που έφεραν την απαξίωση. Φέραμε άτομα και θα προσπαθήσουμε να έρθουν περισσότεροι εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία που θα μας δοθεί», είπε ο δήμαρχος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η απαξίωση είναι γενικότερα προς την αυτοδιοίκηση. Οι δημότες δε γυρίζουν την πλάτη στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά έχει απαξιωθεί ολόκληρη η αυτοδιοίκηση γιατί δεν μπορεί να δώσει λύσεις», κατέληξε ο κ.Ταγκαλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…