Home Πολιτικά - Φωκίδα Στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας Στόχος η αναβάθμιση και η αξιοποίηση
Πολιτικά - Φωκίδα - 15 Οκτωβρίου, 2020

Στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας Στόχος η αναβάθμιση και η αξιοποίηση

 Στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας

Στόχος η αναβάθμιση και η αξιοποίηση

-Για το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο και αναμένει διαβούλευση, με το οποίο αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα μίλησε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι μέσω αυτού θα αναβαθμιστούν και όλες οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

 

 

 

Τη φθίνουσα πορεία της σχολής του Γαλαξιδίου πρόκειται να αντιμετωπίσει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού που προωθεί την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της.

Ο κ. Κόνσολας, από κοινού με το Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα και τον διευθυντή της σχολής κ. Στέλιο Μοσχονά συζήτησαν τους τρόπους αναβάθμισης της σχολής, αλλά και αξιοποίησης των εγκαταστάσεών της.

 

Τα προβλήματα

 

Το ξενοδοχειακό τμήμα της σχολής έχει μόλις έξι αιτήσεις και απαιτείται ελάχιστος αριθμός δέκα σπουδαστών. Έχουν δημιουργηθεί σε Άμφισσα και Λιβαδειά ανταγωνιστικά τμήματα.

Η σχολή του Γαλαξιδίου είναι άρτια οργανωμένη. Λειτουργεί ως προσομοίωση ενός ξενοδοχείου και έχει τους χώρους ενός ξενοδοχείου, όπως reception, bar, εστιατόριο, ορόφους, δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.  Η σχολή έχει δυνατότητα φιλοξενίας 100 σπουδαστών ετησίως και στο παρελθόν ήταν περιζήτητη, τόσο για το καλό επίπεδο σπουδών που παρείχε, όσο και για τη δυνατότητα φιλοξενίας προσελκύοντας σπουδαστές από γειτονικές περιοχές. Η επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών της είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα, αν και πρόκειται για επαγγέλματα που δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και ο καθένας μπαίνει στο χώρο.

 

Θα επιχειρηθεί αναβάθμιση με το νέο νόμο

 

Ο υφυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της σχολής, διαπιστώνοντας τις δυνατότητές της. Ο βουλευτής ξεκαθάρισε πως ο λόγος της επίσκεψης του υφυπουργού είναι να εξεταστούν οι τρόποι ανάδειξης της σχολής και αξιοποίησης της δυναμικής της και των εγκαταστάσεών της. Σε δηλώσεις από την πλευρά του κ. Κόνσολα, του κ. Μπούγα και του κ. Μοσχονά. «Είναι η καταλληλότερη στιγμή, τώρα που αναθεωρείται το πνεύμα του μαζικού τουρισμού, η Φωκίδα να έχει τη δική της θέση», τόνισε και αναφέρθηκε στις επαφές που έχει με το Βουλευτή για το θέμα αυτό. «Ευχαρίστησε τον κ. Μπούγα, ενώ χαρακτήρισε πρωτοπόρο το διευθυντή της Σχολής κ. Μοσχονά. Τόνισε ότι η σχολή έχει κοσμήσει με τους αποφοίτους της τις σημαντικότερες τουριστικές δομές της χώρας. «Δεν αξίζει αυτή η κατάσταση ούτε στη Φωκίδα, ούτε στην Ελλάδα», υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ότι το 40% του ΑΕΠ είναι από τον τουρισμό. «πολύ σύντομα θα έχουμε νέα δεδομένα προκειμένου να χαράξουμε νέα πορεία για τη τουριστική στρατηγική της χώρας. Για εμάς είναι σημαντική η τουριστική εκπαίδευση στη χώρα.

Υπάρχουν οκτώ πανεπιστήμια που προσφέρουν σπουδές στον τουρισμό. Δεν υπάρχει όμως πουθενά που να προσφέρονται ξενοδοχειακές σπουδές. Αυτή είναι και η διαφορά μας με το υπουργείο Παιδείας. Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφέστατη, «να προχωρήσουμε στην πλήρη ανατροπή του μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα και αυτό κάνουμε. Από 10 Ιανουαρίου έχουμε έτοιμο νομοσχέδιο και περιμένουμε να μπει σε διαβούλευση. Κανένα τμήμα του υπουργείου Παιδείας δε μπορεί να ανταγωνιστεί τα ΙΕΚ και τις ΑΣΤΕ που έχει το υπουργείο Τουρισμού. Είναι δε ευκαιρία οι εγκαταστάσεις των δομών μας να αξιοποιηθούν από κοινού με άλλα υπουργεία ή και φορείς. Το επόμενο διάστημα η χώρα θα αποκτήσει την τουριστική εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση που αξίζει. Μια χώρα που σήμερα είναι φτωχός συγγενείς ως προς την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού, πολλών άλλων χωρών».

Επανέλαβε ότι είναι εντολή του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τουριστική εκπαίδευση στο Λύκειο, μετά το Λύκειο, σε επίπεδο πανεπιστημιακής, αλλά και ακαδημαϊκή καριέρα. Αν αυτό το πράγμα ολοκληρωθεί θα μπορούμε να μιλήσουμε για τη μετεξέλιξη και του Γαλαξιδίου και του Άργους και της Αλεξανδρούπολης, της Κέρκυρας και της Αναβόσσου. Δεν είναι μόνο το Γαλαξίδι που καταρρέει. Αν δεν ολοκληρωθούν οι κατευθυντήριες που μας έχει δώσει ο Πρωθυπουργός χωρίς φοβικά σύνδρομα, τότε δε μπορούμε να μιλάμε επί συγκεκριμένου.

 

Σε ιδιώτη οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας του Χιονοδρομικού Κέντρου

 

Ζήτημα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έθεσε ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας τονίζοντας ότι είναι ελλειμματική η λειτουργία του. «Το χιονοδρομικό εντάσσεται σε μια δέσμη μέτρων που προωθήθηκαν τη δεκαετία του 70 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή για τους Δελφούς και τη Βοιωτία. Σε εκείνα τα μέτρα συμπεριελήφθη και η αναμόρφωση των Δελφών που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα αλλά συνεχίστηκε. Θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να πάρει κάποιος και να λειτουργήσει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με ένα τρόπο που δε θα είναι ζημιογόνος, όπως συμβαίνει σήμερα. Η πορεία είναι φθίνουσα και ακόμη και σε καλές χρονιές με πολύ χιόνι και μεγάλη επισκεψιμότητα τα αποτελέσματα είναι αρνητικά», τόνισε ο κ. Μπούγας, ενώ υπενθύμισε ότι πλέον με την αξιοποίηση της μαρίνας αναβαθμίζονται και οι πύλες εισόδου. Από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Κόνσολας επανέλαβε πως ο μαζικός τουρισμός έχει λήξει και πλέον προσανατολιζόμαστε και σχεδιάζουμε τον θεματικό τουρισμό. 

 

Μυθικά τα νούμερα της απώλειας

 

Γενικότερα για θέματα τουρισμού ο κ Κόνσολας σχολίασε πως «Είναι η δυσκολότερη χρονιά του τουρισμού παγκόσμια, όπως λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Με απώλειες εισοδήματος πάνω από 3,5 τρις και 170.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ σε έρευνες αποτυπώνεται πως το 55% δε θέλει να ταξιδέψει και ειδικά με αεροπορικά ταξίδια δεν θέλει να μετακινηθεί το 35%. Εμείς ενισχύσαμε με ποσό άνω των 100.000.000 ευρώ τον εσωτερικό τουρισμό για να κινηθεί η αγορά», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για την αναγκαιότητα εκτέλεσης προγράμματος τουριστικής προβολής για τον εσωτερικό τουρισμό. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…