Home Δήμος Δελφών Στηρίζει το Διαγώνιο
Δήμος Δελφών - 8 Φεβρουαρίου, 2020

Στηρίζει το Διαγώνιο

 Ομόφωνα  στηρίχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών η πρόταση του π.Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου να υιοθετηθεί επίσημα το αίτημα της περιοχής μας για την άμεση ένταξη και υλοποίηση του έργου του διαγώνιου άξονα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα είναι σημαντική και εξήγησε ότι η θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε από τη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Τσακίρη αποτελεί ιστορικό νέο για την περιοχή μας. «Φέραμε αυτό το ψήφισμα για να δείξουμε την καθολική απαίτηση της περιοχής, ενώ θα πρέπει να διευκολύνουμε και τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό. Μπορεί για τον Βουλευτή και τους δυο δήμους να αποτελεί κορυφαία διεκδίκηση, αλλά για την περιφέρεια ο άξονας αυτός είναι μέρος ενός συνόλου. Έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από την περιοχή μας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και ζήτησε από τον Δήμαρχο κ.Παναγιώτη Ταγκαλή να ακολουθήσει αντίστοιχη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας και εν συνεχεία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Στην ερώτηση Συμβούλων για το τεχνικό αντικείμενο του έργου, ο Δήμαρχος απάντησε ότι προβλέπονται δυο υπόγεια (τούνελ) και τρία υπέργεια τμήματα ενώ έχει και μεγάλο τμήμα αποτελούμενο από νέα χάραξη. Τόνισε δε, ότι τα τμήματα αυτά έχουν εξαιρεθεί στη διαδικασία που έγινε για την αναριοθέτηση του Δελφικού Τοπίου και αυτό όπως είπε είναι πολύ σημαντικό.

 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Στάθης Λεοντίου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του έργου. «Δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε με την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Πριν μερικά χρόνια, επί κυβέρνησης Καραμανλή είχε προκριθεί άλλο κομμάτι για λόγους εργολαβικών συμφερόντων. Συμφωνούμε με το έργο, αν και δεν θέλουμε να παραδοθεί και αυτό σε ιδιώτες και να πρέπει να το πληρώνουμε χρυσό για να κυκλοφορούμε», παρατήρησε ο κ. Λεοντίου.

 

Γιατί είναι σημαντικό

 

Η φωκική κοινωνία  δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην ένταξη του έργου, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα κουρφαία  έργα υποδομής που έχουν δημιουργηθεί  ποτέ στο νομό μας.

Μέχρι στιγμής βλέπουμε το Βουλευτή να το διεκδικεί  μανιασμένα.

Τα δυο Δημοτικά Συμβούλια έχουν την ηθική υποχρέωση να στηρίξουν την προσπάθεια του Βουλευτή, ανεξαρτήτως από τις πολιτικές αντιθέσεις που έχουν κάποια μέλη τους μαζί του. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως πρόκειται για το μοναδικό έργο που μπορεί πραγματικά να άρει την απομόνωση της Φωκίδας και να δημιουργήσει ουσιαστικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Παράλληλα ενισχύει και το κύρος των δυο Δημοτικών Συμβούλιων που φαίνεται ότι ασχολούνται με πιο σοβαρά θέματα από τα βοσκοτόπια και τα σκουπίδια!

 

Το ψήφισμα

 

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει τα εξής:

 

Στις 28 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του

Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννη Τσακίρη, με την παρουσία του Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γεωργίου Δελμούζου, του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή και του Δημάρχου Δωρίδος κ. Γεωργίου Καπεντζώνη.

Από το δελτίου τύπου που εξέδωσε ο κ. Ιωάννης Μπούγας, αλλά και από πλήθος

πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν, προκύπτει ότι από την πλευρά της κυβέρνησης

εκφράστηκε η θερμή πολιτική βούληση να χρηματοδοτήσει πλήρως, άμεσα και στο σύνολό του το διαγώνιο οδικό άξονα «Θερμοπύλες – Ιτέα – Αντίρριο».

Με δεδομένο ότι το έργο αυτό, έπειτα από πολυετή προσπάθεια, παρουσιάζει

μεγάλη μελετητική και αδειοδοτική ωριμότητα, αλλά και ότι αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητούμενα για τον τόπο μας, προτείνουμε:

Α) Να εκφραστεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών με ειδική Απόφαση του

οργάνου το αίτημα προς τις συναρμόδιες Αρχές (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης) να πραγματοποιηθούν χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό άξονα, ώστε σύντομα να φτάσουμε και στις προβλεπόμενες δημοπρατήσεις.

Β) Να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδος να υποστηρίξει με ανάλογο

τρόπο το παμφωκικό αυτό αίτημα.

Γ) Να εξουσιοδοτηθούν οι δύο Δήμαρχοι (Δελφών και Δωρίδος αντίστοιχα) να

υποβάλουν το αίτημά μας στις αρμόδιες Αρχές και ιδίως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας και επισήμως στήριξη από το περιφερειακό αντιπροσωπευτικό μας όργανο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…