Home Δήμος Δελφών Στηρίζει τη ΛΑΡΚΟ το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 18 Φεβρουαρίου, 2022

Στηρίζει τη ΛΑΡΚΟ το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών

Μέγα κοινωνικό ζήτημα για τη Λοκρίδα

Στηρίζει τη ΛΑΡΚΟ το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών

 

Σύντομο ιστορικό της εταιρείας και κυρίως της διαδικασίας για το κλείσιμο της εταιρείας ανέφερε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Στάθης Λεοντίου. Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, την Τρίτη 1 Φλεβάρη η κυβέρνηση της ΝΔ αποκάλυψε και επίσημα τις προθέσεις για το πώς θα υλοποιήσει το σχέδιο κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ. Ένα σχέδιο που φέρει τη σφραγίδα τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που στόχο είχαν να παραδώσουν τη ΛΑΡΚΟ στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σήμερα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών, προχωράει χωρίς δεύτερη κουβέντα στην άμεση απόλυση μέχρι το τέλος του μήνα των 1300 εργαζομένων της επιχείρησης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξεπερνώντας κάθε όριο αναλγησίας, ανακοινώνει σε 300 οικογένειες εργαζομένων που διαμένουν στους εργατικούς οικισμούς της Λάρυμνας και του Αϊ Γιάννη, το άμεσο ξεσπίτωμά τους.

Τα όποια μέτρα δήθεν θα παρθούν, αποτελούν διαβατήριο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση για εκατοντάδες εργαζόμενους με τις οικογένειές τους. Γιατί, τι άλλο μπορεί να είναι τα γνωστά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ή τα προγράμματα ένταξης στην εργασία, από πολιτική διαχείρισης της φτώχειας; `Η για πόσο διάστημα μπορεί να συντηρηθεί μια εργατική οικογένεια με την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αποζημίωση των 20 εκατομμυρίων ευρώ για όλους, που στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων το ποσό της αποζημίωσης θα αποτελείται από μισθούς 7 έως 15 μηνών το πολύ;

Είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, η δημιουργία εκατοντάδων νέων ανέργων και ξεσπιτωμένων θα έχουν αντίκτυπο με θλιβερά αποτελέσματα και ολέθριες συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, αγρότες, στα σχολεία της περιοχής κ.λπ.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν ξεσηκώσει τόσο τους εργαζόμενους, όσο και συνολικότερα τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην κυβέρνηση το σχέδιό της, ως απολύτως απαράδεκτο.

Η ΛΑΡΚΟ κύριοι συνάδελφοι, είναι μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα, στρατηγικής σημασίας, η μοναδική παραγωγός νικελίου στην Ελλάδα με ανεξάντλητες δυνατότητες. Αποτελεί βασική βιομηχανική παραγωγική μονάδα για τη χώρα και θα μπορούσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες όχι να υπονομεύονται η λειτουργία της, οι πραγματικές παραγωγικές δυνατότητές της και να οδηγείται στο κλείσιμο, όπως σήμερα, αλλά να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Σήμερα έχει απαξιωθεί καθώς συνειδητά η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει εμπόδια στη λειτουργία της και οι ελληνικές κυβερνήσεις μεθοδευμένα την οδηγούν, μέσω της απαξίωσης, στα νύχια των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι η παραγωγή σιδηρονικελίου, ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και άλλων πολλών προϊόντων, που αποτελούν τη βάση για τις νέες τεχνολογίες, μπορεί όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά να επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία της, αφού αποτελεί τον μοναδικό φορέα επεξεργασίας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών να απαντήσει στην κυβέρνηση και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έφεραν τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στο σημείο να διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να ενώσει τη φωνή του με τις φωνές των εργαζομένων στον αγώνα για την επιβίωση, στον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, για μια καλύτερη ζωή. Και καταθέτουμε προς υιοθέτηση το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος για την έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 14/2/2022

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους απολύσει, να τους ξεσπιτώσει από τον οικισμό και να σταματήσει τη λειτουργία της επιχείρησης για να την παραδώσει τζάμπα στους υποψήφιους αγοραστές.

Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους και καλεί την κυβέρνηση:

  • Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή του μόχθου των εργαζομένων στο 100%

 

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παπαγιώτης Ταγκαλής εξήγησε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της περιοχής. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και το κοινωνικό ακόμη μεγαλύτερο. Έχει 700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 500 μένουν στα σπίτια που τους έχει παραχωρήσει η εταιρεία. Να εκπονηθεί ένα ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο. Ο Δήμαρχος ζήτησε να προστεθεί η ανάγκη εκπόνησης συνολικού επενδυτικού σχεδίου για την περιοχή και την ανάγκη να βρεθεί επενδυτής και να αρθούν οι λόγοι που την κατέστησαν προβληματική.

 

Στηρίζει το ΛΑΡΚΟ, τους εργαζόμενους και τη συνέχιση της παραγωγής της ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Δύναμης Δελφών κ.Λουκάς Αναγνωστόπουλος και ζήτησε να εμπλουτιστεί το ψήφισμα.

 

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας στάθηκε ο επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο κ. Τάκης Μέγκος. «Εμείς ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας να λαμβάνουμε θέση και να είμαστε αποστασιοποιημένοι. Οι αποφάσεις αυτές είναι καθοριστικές για τη ζωή ανθρώπων. Ακολουθείται μια πολιτική που απαξιώνει τις κρατικές επιχειρήσεις που έχουν εθνικό πρόσημο. Η κυβέρνηση πρέπει να τη στηρίξει πρακτικά τη ΛΑΡΚΟ και όχι να θέλει να τις βγάλει τα «βαρίδια», όπως αποκαλεί τους εργαζόμενους».

 

Η τιμή του νικελίου έχει υπερδιπλασιαστεί, τόνισε ο κ. Δεσποτίδης και υποστήριξε ότι η εταιρεία κατέρρευσε οικονομικά γιατί οι κυβερνήσεις τη χρησιμοποίησαν ως κομματικό όργανο.

«Το πλάνο είναι να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Το αν ο επενδυτής θα πάρει κάποιους από αυτούς, πόσους και λοιπά, είναι δικό του θέμα», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μπακας.

 

«Η ΛΑΡΚΟ ήταν από το 2019 να κλείσει και δεν έκλεισε χάρη στον αγώνα των εργαζομένων. Για να είμαστε ειλικρινείς υλοποιείται η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Το εργοστάσιο και η παραγωγή νικελίου πρέπει να αφορά όλους εμάς», τόνισε ο κ.Λεοντίου. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι ο Μποδοσάκης την έστησε, πήρε θαλασσοδάνεια, την χρέωσε, την πήρε το κράτος να την ξεχρεώσει. Όποιος και να την πάρει συνθήκες γαλέρας, όπως είναι και σήμερα στο Μυτιληναίο θα είναι», πρόσθεσε. «Δεν είναι δική μας δουλειά να βρούμε επενδυτή. Αυτά είναι τα αιτήματα των εργαζομένων», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί επιπλέον επισημάνσεις.

 

Η κ. Σεγδίτσα υποστήριξε ότι επειδή είναι σοβαρό και κοινωνικό, να προχωρήσουν υπερψηφίζοντας το ψήφισμα του κ. Λεοντίου. «Αν πάμε με δυο ψηφίσματα δεν θα είναι και πολύ κολακευτικό για εμάς», είπε.

 

Τελικά ο Δήμαρχος έκανε πολλά βήματα πίσω και στήριξε την εισήγηση του κ. Λεοντίου, λέγοντάς του παράλληλα όμως, ότι ουδέποτε δέχεται προσθήκες ή κάνει πίσω έστω και λίγο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…