Home Στερεά «Στην απ’ έξω» ξανά Φωκίδα και Βοιωτία!
Στερεά - 15 Μαρτίου, 2021

«Στην απ’ έξω» ξανά Φωκίδα και Βοιωτία!

Την ώρα που πάνω από 10 εκ ευρώ λιμνάζουν για έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος η Διαχειριστική Αρχή της Στερεάς ανοίγει ονομαστική πρόσκληση μόνο για τρεις φορείς της Στερεάς, αφήνοντας για πολλοστή  φορά εκτός παιχνιδιού τη Φωκίδα και τη Βοιωτία!

Η προκήρυξη αφορά τον άξονα προτεραιότητας 06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ο τίτλος της προκήρυξης είναι «Παρεμβάσεις ανάδειξης σημείων ενδιαφέροντος της «Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής, Τουριστικής Διαδρομής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται οι:
-ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
– ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ (ΧΑΛΚΙΔΑ)
– ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ (ΛΑΜΙΑ)
– ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσκληση μπορεί να χρηματοδοτηθεί οποιοδήποτε έργο έχει στόχο την τουριστική ή πολιτιστική αξιοποίηση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος διαθέτει πλούσια και πολυποίκιλη φυσική και πολιτιστική κληρονομία, η προστασία και ανάδειξη της οποίας είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ταυτότητας της περιοχής, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την ελκυστικότητά της ως τουριστικό προορισμό.
H ανάδειξη συγκεκριμένων θέσεων πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με τις επιμέρους δράσεις που προβλέπονται (σήμανση, διαδρομές επισκεπτών, κλπ) θα ενισχύσει σημαντικά το δίκτυο της διαδρομής και θα υποστηρίξει αποτελεσματικότερα τις ενέργειες προβολής και επικοινωνίας της.
1.1 Η δράση περιλαμβάνει παρεμβάσεις που εντάσσονται στην εγκεκριμένη «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» (ΟΧΕ) με φορέα Στρατηγικής την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αφορά σε ενέργειες ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης υποδομών και θεσμών που συνδέονται με το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον καθώς και ενέργειες που στοχεύουν στη δημιουργία ενός καινοτόμου τουριστικού προϊόντος για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς . Ειδικότερα:
• Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης – ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων.
• Βελτίωση πρόσβασης και δημιουργία διαδρομών περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους.
• Διαμόρφωση θέσεων θέας και αναψυχής σε διαδρομές.
• Ενιαία Σήμανση της Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής.
• Δράσεις δημοσιότητας / marketing της Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής ( Εφαρμογή προγράμματος μέσων (media plan), εφαρμογή του υφιστάμενου marketing plan και προβολή της Διαδρομής καθ’ όλη την Προγραμματική Περίοδο, ενέργειες και εκδηλώσεις προώθησης και προβολής, δημιουργία προωθητικού υλικού, σχεδιασμός – δημιουργία αναμνηστικών/συλλεκτικών προϊόντων κ.λ.π)», όπως ρητά σημειώνει.
Την ίδια ώρα εκκρεμεί ακόμη το πρόγραμμα των 4 εκ ευρώ για εξοπλισμό των δήμων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα εκκρεμεί και πρόγραμμα για τα πράσινα σημεία, που ξεπερνά τα 6 εκ ευρώ. Και ενώ η περιφέρεια δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να προχωρήσει τη διαδικασία για προγράμματα άνω των 10 εκ ευρώ, προχωρά και σε ονομαστικές προσκλήσεις για να ικανοποιήσει χατίρια!
Καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους Φωκίδας και Βοιωτίας να απαιτήσουν την επέκταση της πρόσκλησης, τόσο σε προϋπολογισμό, όσο και σε δυνητικούς δικαιούχους. Υπενθυμίζουμε δε πως η Φωκίδα δεν προλαβαίνει να μετρά «εξαιρέσεις» στην περιφερειακή Αρχή του κ. Φάνη Σπανού, καθώς ειδικά το τελευταίο διάστημα το είδαμε με το νοσοκομείο, τα Κέντρα υγείας και τώρα με τις προσκλήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…