Home Εικόνες Αρχικής Στα πρώτα έργα ο παραλίμνιος
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 12 Νοεμβρίου, 2021

Στα πρώτα έργα ο παραλίμνιος

Μέχρι το Γενάρη να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της μελέτης

Στα πρώτα έργα ο παραλίμνιος

-Συμφωνήθηκε σε σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ κ. Γιάννης Μπούγας.

 

 

Φορτώνουν οι μηχανές για την προκήρυξη του παραλίμνιου αγωγού, η οποία τοποθετείται στα πρώτα έργα που θα βγουν σε διαγωνισμό στις αρχές του έτους.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε σε σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ η επικαιροποίηση της μελέτης πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να είναι από τα πρώτα έργα που θα προκηρυχθούν!

Πιο συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου του βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιώαννη Μπούγα, της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθ. Κωνσταντίνου Αραβώση, του Δημάρχου Δωρίδας κ. Γεωργίου Καπεντζώνη, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Δήμου Δωρίδας κ. Σταύρου Πολίτη, καθώς και του μελετητή του έργου της κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού στους οικισμούς πέριξ της Λίμνης Μόρνου και των Φυλακών Μαλανδρίνου, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2022 και να υποβληθεί άμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε η κατασκευή του αγωγού να αποτελέσει ένα εκ των πρώτων έργων που θα χρηματοδοτηθούν και υλοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και να συμβασιοποιηθεί εντός του επομένου έτους.

Η σύσκεψη έγινε κατόπιν της ειλημμένης απόφασης να χρηματοδοτηθεί η εν λόγω κατασκευή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ως μείζον περιβαλλοντικό έργο.

 

Το έργο

 

Στο έργο «Κατασκευή έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου Δήμου Δωρίδας» προβλέπεται να κατασκευαστούν:

  1. Κεντρική Εγκατάσταση Επεξεργασία Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στην οποία θα καταλήγουν τα λύματα των οικισμών Λιδορικίου, Πενταπόλεως (και οικισμού Παλαιοκάστρου), Μαλανδρίνου (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραίλας, Λεύκας, δυναμικότητας σε Α’ φάση 4.500 ισοδύναμων κατοίκων που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς και τις φυλακές Μαλανδρίνου
  2. Σύστημα αγωγών μεταφοράς των λυμάτων των οικισμών προς την κεντρική Ε.Ε.Λ. (που περιλαμβάνεται και αυτό στο φυσικό αντικείμενο). Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Λεύκας, Βραίλας και τμήματος της Πεντάπολης (περίπου το 30% του οικισμού και το σύνολο του οικισμού Παλαιοκάστρου). Σήμερα, κανένας οικισμός της περιογής δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα σε μία περιοχή που συνορεύει με τον Ταμιευτήρα του Μόρνου

3.Αγωγός μεταφοράς με τον οποίο τα επεξεργασμένα λύματα από την κεντρική Ε.Ε.Λ. θα μεταφέρονται σε μισγάγγεια που εκβάλλει στην κοίτη του Μόρνου κατάντη της εξόδου του υπερχειλιστή και της λεκάνης ηρεμίας του φράγματος. Σύμφωνα δε με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου απαιτείται η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων να γίνει κατάντη του φράγματος και για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί και ο αναγκαίος αγωγός διάθεσης μήκους 27 χλμ. σύμφωνα με την Κ.Υ.A Α5/2280/83. (Κ.Υ.Α. Α5/2280/83 Σύμφωνα με το άρθρο 3 της αριθμ. Α5/2280/83 Κ. Υ.Α. «Περί προστασίας των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις», απαγορεύεται η διάθεση κάθε είδους λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, ανεξάρτητα από το βαθμό καθαρισμού ή από τη καθαρότητα τους απευθείας στη λίμνη Μαραθώνα, Μόρνου κ.λπ. και στα ρέματα που εισρέουν σε αυτά. Ανεξάρτητα από το βαθμό αποδοτικότητας των βιολογικών καθαρισμών της πόλης Λιδορικίου και του Σωφρονιστικού καταστήματος κράτησης, ο τελικός αποδέκτης δεν θα πρέπει να σε καμία περίπτωση να είναι ο ταμιευτήρας, αριθμ. Υ2/2468/ΕΜΠ294/9/29 -08-97 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…