Home Δήμος Δελφών Στα πλαίσια των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τις ενέργειες του Δήμου – Έγιναν τα εύκολα, εκκρεμούν τα δύσκολα
Δήμος Δελφών - 3 Απριλίου, 2020

Στα πλαίσια των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τις ενέργειες του Δήμου – Έγιναν τα εύκολα, εκκρεμούν τα δύσκολα

 Στα πλαίσια των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τις ενέργειες του Δήμου

Έγιναν τα εύκολα, εκκρεμούν τα δύσκολα
-Στις ενέργειες που έχουν γίνει περιλαμβάνονται η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η ενημέρωση των υπαλλήλων για τα μέτρα προφύλαξης, προμήθεια υλικού (χλωρίνες, αντισηπτικά κλπ) οι χώροι που έκλεισαν με υπουργική εγκύκλιο (!), αλλά και οι προτάσεις που καταθέτουν στο υπουργείο, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ. 
-Στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν (!) είναι μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για τους επαγγελματίες, απολυμάνσεις, μέριμνα για τους Ρομά.
-Τα δυο ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει για την πρόληψη του κορονοϊού, σε αυτές που επίκειται να γίνουν, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής κατά την εισήγησή του, σχετικά με το θέμα που είχε θέσει προς συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ παράλληλα κατατέθηκε άλλο ψήφισμα το οποίο και εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας και των Πολιτών στο Προσκήνιο.  
 
Οι συνεδριάσεις
 
Πλέον οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται «δια περιφοράς», τρόπο διεξαγωγής μη αποδεκτό από την παράταξη Δρακάκη, η οποία αποφάσισε να μη συμμετέχει. 
Σχετικά με το θέμα αυτό ο Δήμαρχος τόνισε:
«Α. Αρχικά θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη διαδικασία που τηρούμε, σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού μας συμβουλίου. Με το ΦΕΚ 75 Α’ 30.3.2020, όπως αυτό εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθμόν 40/31.3.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου εσωτερικών, η ‘δια περιφοράς’ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να λαμβάνει χώρα εκ του Νόμου, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της. Με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου μόνη προϋπόθεση τίθεται η συμμετοχή (έως 31 Μαΐου 2020) του ½ των μελών του συμβουλίου. Πιστοί στην τήρηση της κείμενης Νομοθεσίας τηρούμε απαρέγκλιτα τα παραπάνω στο σημερινό συμβούλιο της 01.4.2020».
 
Οι ενέργειες, οι ενημερώσεις και οι προμήθειες
 
Μέχρι στιγμής, στα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροϊού, ο Δήμος Δελφών έχει εκτελέσει το εύκολο μέρος. Μέχρι τώρα έχει μετακινήσει προσωπικό για την υποστήριξη των προνοιακών δομών, λειτουργεί γραμμή στην οποία μπορούν να απευθυνθούν οι δημότες που χρειάζονται τη συνδρομή του δήμου, έχει κλείσει δομές, όπως ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς κλπ τα οποία έκλεισαν με εγκύκλιο, έχει προμηθευτεί ήδη προσωπικής υγιεινής, όπως αντισηπτικά και χλωρίνες. 
Αναλυτικά, ο Δήμαρχος σημείωσε τα κάτωθι:
Β. Όπως γνωρίζετε, από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η δημοτική μας αρχή αφού πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Προϊσταμένους και τους υπαλλήλους όλων των Υπηρεσιών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ενημερώθηκε αναλυτικά και εν συνεχεία σταδιακά έως και σήμερα προβαίνει στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίλυση όποιων προβλημάτων υπάρχουν, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας.
Επί του παρόντος, και ενώ είναι γνωστές οι σημερινές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, αλλά και η ίδια η αγορά με τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης σε συγκεκριμένα προϊόντα, έχουμε λάβει σειρά έκτακτων μέτρων για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων του Δήμου μας για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:
•Στις 12/03/2020 αποστείλαμε ηλεκτρονικά σε όλους τους Προϊσταμένους και Τμηματάρχες Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών, καθώς και σε όλα τα δημοτικά καταστήματα έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας», καθώς και φυλλάδιο με οδηγίες, τα οποία επιπλέον αναρτήθηκαν στους πίνακες ανακοινώσεων όλων των καταστημάτων όλων των δημοτικών ενοτήτων.
•Αναστείλαμε άμεσα τη λειτουργία Υπηρεσιών του Δήμου όπως τα ΚΑΠΗ, τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα Δημοτικών Ωδείων, τις Δημοτικές Φιλαρμονικές, τη Δημοτική Χορωδία, τα Δημοτικά Μουσεία και τις βιβλιοθήκες του Δήμου. 
•Το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετούσε σε Υπηρεσίες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με την αρ. πρωτ. 5196/17.03.2020 απασχολείται πλέον στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών. Το προσωπικό αυτό, βάσει προγράμματος που έχει καταρτίσει η αρμόδια Υπηρεσία, έχει επιφορτιστεί με την καθαριότητα και την απολύμανση των δημοτικών καταστημάτων στις δημοτικές ενότητες.
•Ενισχύσαμε  τις Προνοιακές Δομές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθειας. Μεταφέραμε 23 υπαλλήλους στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας τους.
•Συστήσαμε Υποστηριχτική γραμμή από 19/03/2020 η οποία δέχεται αιτήματα δημοτών που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες τους. Με ένα τηλεφώνημα στο 22650 29084, ή στέλνοντας email στο [email protected], το προσωπικό αξιολογεί το αίτημα του δημότη και δίνει τις απαραίτητες λύσεις.
•Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τη προμήθεια ειδών προστασίας για το προσωπικό του Δήμου στο πλαίσιο προστασίας από το covid -19. Συγκεκριμένα: 
-Μέχρι στιγμής έχει  προμηθεύσει με απολυμαντικές αλκοόλες, χλωρίνες, γάντια μίας χρήσης και χαρτί καθαρισμού τις δημοτικές ενότητες καθώς και τις υπηρεσίες αυτών. Επιπλέον στους εργαζόμενους καθαριότητας έχουν χορηγηθεί ολόσωμες στολές ατομικής προστασίας και τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την προμήθεια μασκών διαφόρων τύπων και ποδονάρια για τους συνοδούς απορριμματοφόρων. 
– Από τις 16/03/2020 έχει εκπονήσει μελέτη για την «Επείγουσα προμήθεια αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού covid-19». Το υλικό αυτό, λόγω της αυξημένης ζήτησής του, παρουσιάζει σημαντικότατες ελλείψεις και για αυτό το παραλάβαμε στις 20/03/20,  και το διαθέσαμε άμεσα στις Υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου. 
 
Πρόκειται να γίνουν
 
Τα δυσκολότερα μέτρα όμως ο δήμος τα έχει μπροστά του, καθώς πρόκειται να γίνουν οι απολυμάνσεις και να ληφθούν οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των επαγγελματιών. Ο κ. Ταγκαλής τόνισε:
«- Από τις 16/03/2020 έχει εκπονήσει  μελέτη για απολυμάνσεις – απεντομώσεις δημοτικών κτιρίων – σχολείων, οι οποίες θα εκτελεστούν άμεσα και σύντομα θα προστεθεί και νέα σύμβαση μετά την τελευταία  χρηματοδότηση που μας ήρθε για τους ΡΟΜΑ.
Από όλα τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό ότι δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις πάνω στη δημόσια υγεία, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλων των αρμόδιων Υπουργείων. Κύριο μέλημά μας είναι το προσωπικό του Δήμου μας, το οποίο προσπαθούμε να προφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Οι εξελίξεις είναι ταχύτητες και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γ. Σε επόμενο Δημοτικό συμβούλιο θα εισάγουμε θέματα:  
απαλλαγής από τα αναλογούντα τέλη, επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου
απαλλαγής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού  επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 αφού πρώτα εκδοθούν οι ανάλογες εγκύκλιοι για την εξειδίκευση των θεμάτων, προς αποφυγή προβλημάτων στην εφαρμογή τους».
 
Καταθέτουν προτάσεις
 
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο κομμάτι, το μέρος των προτάσεων προς τη γενική κυβέρνηση και τα αρμόδια αυτοδιοικητικά όργανα, στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ταγκαλή διαπρέπει ο Δήμος Δελφών. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε:
«Δ. Έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες , τόσο προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ), όσο και προς την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), για την οικονομική ενίσχυση Δήμου και Νομικών προσώπων και την ενίσχυση των Κοινωνικών δομών. Πολλές από αυτές έχουν συμπεριληφθεί στις πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου που εκδίδονται συνεχώς για να καλύψουν τα συνεχή προβλήματα που δημιουργούνται (π.χ. σημαντικά ζητήματα δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων), ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην αντζέντα της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα έχουμε θέσει και ειδικά ερωτήματα στον πρόεδρο και τις Νομικές υπηρεσίες της ΚΕΔΕ για συγκεκριμένα κορυφαία ζητήματα του Δήμου μας.
Σε αυτή μας την προσπάθεια, ζητούμε την κατανόησή σας. Οι εξελίξεις είναι ταχύτητες και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά το γεγονός των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού λόγω αδειών ειδικού προσωπικού, για το καλό όλων μας», κατέληξε ο κ. Ταγκαλής.
 
Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης
 
Την πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Στάθης Λεοντίου, υπερψήφισε και η παράταξη του κ. Παναγιωτόπουλου, ωστόσο οι ψήφοι αυτές δεν αρκούσαν για να εγκριθεί. Στο ψήφισμά της η Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε:
 
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορονοϊού στο Δήμο μας, σας καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άμεσων μέτρων, προκειμένου να μην πληγεί για μια ακόμα φορά η λαϊκή οικογένεια, οι μικροεπαγγελματίες, καθώς και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Δελφών.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε και ζητάμε να μπούνε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να ψηφιστούνε τα παρακάτω:
• Εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους των Δήμων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κλπ).
• Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, απορριμματοφόρα, κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους (Κέντρο Υγείας, ΑΤΜ, κλπ).
• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε όλες τις δομές του Δήμου και εκεί που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (ξενώνες, κυλικεία, κλπ).
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
 
• Να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί επαρκώς η “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
• Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάρχουν, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό. 
• Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.    
 
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε
 
Το τελικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο προκύπτει από εισήγηση του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Ταγκαλή  και τις παρατηρήσεις της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο έχει ως εξής:
 
ΑΠΟΦΑΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ
1.Αναγνώριση της συστηματικής, συντονισμένης και οργανωμένης δουλειάς που γίνεται σε Εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της Πανδημία είναι στην σωστή κατεύθυνση. Όμως οι εντεινόμενες απαγορεύσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν μπορεί να αποτελέσουν την κάλυψη για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας.   Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετακυλίονται στους πολίτες, οι οποίοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους επιδεικνύουν τεράστια υπευθυνότητα.
2.Αναγνώριση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους όσους εργάζονται στο σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας  και ένταξή τους στα βαρέα και ανθ/να επαγγέλματα.
3.Ενίσχυση του Εθνικού (Κρατικού) συστήματος υγείας, με την πρόσληψη εξειδικευμένου Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού,  χρηματοδότηση και άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μόνιμου και με συμβάσης αορίστου χρόνου, στο Νοσοκομείο Άμφισσας.
4.Εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Άμφισσας.
5.Ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ με κατευθύνσεις ενίσχυσης – στήριξης Κοινωνικών δομών.
6.Οικονομική στήριξη με επιπλέον  χρηματοδότηση σε όλους τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους και να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας.
7.Ενίσχυση των Κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων, με προσλήψεις και με χρηματοδοτήσεις αφού η ανεργία θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα μας, αλλά και τον πλανήτη.
8.Μη πραγματοποίηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.
9.Μη διακοπή ρεύματος  λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής οφειλών και άμεση επανασύνδεση στα νοικοκυριά που έχουν κοπεί.
10.Απαλλαγή από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας σε ειδικές ομάδες  συμπολιτών μας για όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
11.Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους,  για καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
12.Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
13.Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη  καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (ξενώνες, κυλικεία, κλπ) κατά  τη διάρκεια της πανδημίας.
14.Ρύθμιση για τη μη απαίτηση ισοσκελισμού των Προϋπολογισμών των Δήμων και των Νομικών Προσώπων.
15.Υποστήριξη όλων των έργων ενταγμένων και συμβασιοποιημένων, που ευρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν.
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Προγράμματα μεσιτικών γραφείων τεχνολογίας cloud: Γιατί προσφέρουν περισσότερη οργάνωση και ευελιξία

Η οργάνωση, η ευελιξία και η αύξηση παραγωγικότητας είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστ…