Home ΕΠΣ Φωκίδας “Σκόπος μας να εμφυσήσουμε στα παιδιά τη σωστή αθλητική εκπαίδευση”
ΕΠΣ Φωκίδας - 9 Ιανουαρίου, 2021

“Σκόπος μας να εμφυσήσουμε στα παιδιά τη σωστή αθλητική εκπαίδευση”

Για την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Ιτέας αλλά και τον Αστέρα Ιτέας, το Φωκικό αλλά και την πανδημία μιλεί στην ΩτΦ ο Ανδρέας Καρανάσος.

 


Είστε μαζί με το Γιάννη το Λύτρα συνιδρυτές της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Ιτέας. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας και το κίνητρό σας όταν την ξεκινούσατε;

Το 2005 δημιουργήσαμε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Ιτέας , με σκοπό να εμφυσήσουμε στα παιδιά τη σωστή αθλητική εκπαίδευση-σωστή ανάπτυξη αλλά και διασκέδαση μέσα από το παιχνίδι. Αυτές ήταν οι πρώτες μας σκέψεις και οι δύο ως παίχτες και προπονητές σε ομάδες του Φωκικού ποδοσφαίρου επί σειρά ετών  ,τολμήσαμε να προχωρήσουμε σε επόμενο επίπεδο.

Το κίνητρό μας ήταν η δημιουργία «αθλητικού φυτωρίου» που θα συντελεί ως προθάλαμος για την προώθηση του τοπικού αθλητισμού με δικούς μας αθλητές. Διαθέτοντας  τις γνώσεις  και την τεχνική,  ιδρύθηκε επισήμως η «Ακαδημία Ποδοσφαίρου Ιτέας».

 


Ταυτόχρονα προπονείτε και τους πιτσιρικάδες της Ακαδημίας σας η οποία εξ όσων γνωρίζω είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια στο πρωτάθλημα παίδων. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.


 
Η πραγματική αγάπη για τα παιδιά και οι ειλικρινείς σχέσεις που ενθαρρύνουμε να δημιουργούνται μεταξύ των αθλητών μας, αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης  των τμημάτων  της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου ,γεγονός που διαφαίνεται στην τοπική κοινωνία και οι γονείς μας εμπιστεύονται εδώ και 15 συνεχή έτη.

Η αθλητική επιτυχία των τμημάτων μας οφείλεται στην αγάπη που έχουμε για τους αθλητές μας , στην έμφαση  δημιουργίας φιλικών σχέσεων  μεταξύ μας και στην  τήρηση των αθλητικών κανόνων αδιάκριτα. Το μοντέλο αυτό έως σήμερα εφαρμόζεται επιτυχώς και είμαστε στην κορυφή του παιδικού πρωταθλήματος.

 


 
Στην συνείδηση του κόσμου της  Ιτέας  κυριαρχεί ο Αστέρας. Αλήθεια, ποιες είναι οι σχέσεις σας; Συνεργάζεστε ή μεταξύ σας κυριαρχεί ο ανταγωνισμός;

Ο «Αστέρας Ιτέας» προϋπάρχει από το έτος 1936 και αποτελεί κομμάτι της αθλητικής ζωής,  τόσο εμένα όσο και του Γιάννη , αφού ιδρώσαμε πολλές φανέλες ως παίχτες αλλά και ως προπονητές και οι δύο επί σειρά ετών , γνωρίζοντας  πολλές επιτυχίες.

Η ομάδα του «Αστέρα Ιτέας»  πρωταγωνιστεί στο τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο , ενώ εμείς αναδεικνύουμε ταλέντα από τα φυτώρια της Ακαδημίας , δημιουργούμε  υποδομή αθλητών για την ανάπτυξη του Φωκικού ποδοσφαίρου , δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σ’ όλους  .Συμμετέχουμε στο τοπικό πρωτάθλημα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας παικτών και ενθαρρύνουμε την παρουσία των παικτών μας διαρκώς.Οι σχέσεις μας με τον κόσμο του Αστέρα Ιτέας είναι άριστες, αφού αποτελούμε κομμάτι αυτού και έχουμε δημιουργήσει δυνατές φιλίες με όσους συνεργαστήκαμε και  μεγαλώσαμε μαζί.

 

 
Στο πρωτάθλημα Ξεκινήσατε  αρκετά  καλά το πρωτάθλημα και ήδη μετά το πέρας της 4ης αγωνιστικής έχετε 6  βαθμούς . Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ρεαλιστικοί στόχοι για εσάς από τη στιγμή που δεν κάνετε πρωταθλητισμό αλλά και δεν κινδυνεύετε με υποβιβασμό από τη στιγμή  που υπάρχει μόνο μια κατηγορία.

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο τοπικό πρωτάθλημα , βρισκόμαστε σ’  ένα πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο , με στόχο τη συνεχή παρουσία μας σ’ αυτό, τη συμμετοχή των αθλητών μας και την ανάδειξή τους και την απόκτηση εμπειριών μέσα από την αγωνιστική διαδικασία.

 

 Υπάρχει κάποιος παίχτης στην ομάδα σας (πιτσιρικάδες ή ανδρική ) που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάνει καριέρα σε επαγγελματική κατηγορία;

Ταλέντα υπάρχουν, αρκεί να εκπαιδευτούν και να αξιοποιηθούν .Η μετάβαση αθλητών  στο  επαγγελματικό πρωτάθλημα,  αποτελεί  απόφαση του ιδίου του παίχτη και της οικογένειάς του , αφού συνδέεται με την επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών.

Είμαστε ευτυχείς που έως σήμερα έχουμε προπονήσει παίχτες όπως τους, Μάριο  Βήχο (Λεβαδειακός), Νίκο Τρόπουλο (Λαμία) και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

 

Θεωρείτε ότι σωστά αποφάσισε η κυβέρνηση να σταματήσει τα τοπικά πρωταθλήματα σε αντίθεση με τις επαγγελματικές κατηγορίες;

Σεβόμαστε και τηρούμε τις αποφάσεις της  ελληνικής πολιτείας ,  κατά της διασποράς της πανδημίας.  Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας και η διακοπή του πρωταθλήματος δεν βοήθησε τους αθλητικούς συλλόγους .Πιστεύουμε να λήξει σύντομα η απαγόρευση αυτή.

 

 
Αυτή η διακοπή πόσο θα επηρεάσει την ομάδα σας αλλά και γενικότερα το πρωτάθλημα;

Η επάνοδος στην κανονικότητα του πρωταθλήματος δεν θα επιτευχθεί με κάποιο μαγικό τρόπο.  Η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί , σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη και πιο απαιτητική , αφού υπάρχει ήδη μεγάλο κενό διάστημα αποχής από τις προπονήσεις.

 


Στο παρελθόν έχετε αγωνιστεί στο  Φωκικό . Φέτος την είδατε την ομάδα; Πως σας φάνηκε;

Η ομάδα του «Φωκικού» με βοήθησε ,με τίμησε στα πρώτα αθλητικά βήματά μου για να αγαπήσω το ποδόσφαιρο, να συμμετάσχω και να πρωταγωνιστήσω σ΄ αυτό, αφού για μία δεκαετία έπαιζα με τη φανέλα του . Η αγάπη μου για την ομάδα αυτή είναι δεδομένη, οι φιλίες που δημιούργησα είναι και πολλές και αντέχουν στο χρόνο.  Τη φετινή ομάδα του Φωκικού τη γνώρισα από ένα φιλικό παιχνίδι που παίξαμε με την Ακαδημία ποδοσφαίρου Ιτέας . Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της ομάδας κ.Δημήτρη Καραγιάννη αλλά και στο φίλο μου-προπονητή  Θωμά Αναγνωστόπουλο που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την ομάδα κάτω από δύσκολες συνθήκες,  με παίκτες και από την περιοχή της Φωκίδας και να πρωταγωνιστεί στον όμιλο έως τη διακοπή του πρωταθλήματος.

 

 
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το επίπεδο της διαιτησίας στη Φωκίδα;


 
Η συμμετοχή νέων ανθρώπων δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο που θα πρέπει να συνδυάζει όμως  γνώσεις , εμπειρία συμμετοχών και διαχείριση κρίσεων που αναδεικνύει προσωπικότητες.

Όλα αυτά προϋποθέτουν συνεχή εκπαίδευση για να επικρατεί ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και να μην  “πυροδοτούνται” πρωταθλήματα.  Το επίπεδο διαιτησίας στο Νομό μας επιδέχεται βελτίωσης και χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση.

 

 
Μια τελευταία ερώτηση: Μαραντόνα ή Πελέ και γιατί;


 
Στην ποδοσφαιρική σύγκριση υπερτερεί ο Μαραντόνα , πήρε τη Νάπολη από το  πουθενά και την έκανε κυρίαρχη στο Ιταλικό πρωτάθλημα  , διέθετε σπάνια τεχνική και προπορευόταν της εποχής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…