Home Πολιτισμός Σκληρή ερώτηση του ΚΚΕ για το νοσοκομείο της Άμφισσας
Πολιτισμός - 24 Μαρτίου, 2016

Σκληρή ερώτηση του ΚΚΕ για το νοσοκομείο της Άμφισσας

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας
 
Θέμα: Σε οριακή κατάσταση λειτουργίας το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και τα κέντρα Υγείας του Νομού Φωκίδας
 
Τον Απρίλη του 2015 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με σχετική ερώτηση ζήτησε από το υπουργείο υγείας να λάβει επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε από τότε στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και στα κέντρα Υγείας του νομού Φωκίδας. 
Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του υπουργείου Υγείας δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα για την οικονομική στήριξη και την πλήρωση των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και του υπόλοιπου προσωπικού με αποτέλεσμα την ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασης που σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού. 
Η διαλυτική κατάσταση του Νοσοκομείου Άμφισσας καταγράφεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο γεγονός ότι η παθολογική κλινική παραμένει κλειστή εδώ και δέκα μήνες, καμία άλλη κλινική του νοσοκομείου δεν λειτουργεί με ασφάλεια χωρίς την παθολογική κλινική, οι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Συνολικά, επικρατεί πολύ άσχημη κατάσταση και στις άλλες κλινικές όπως, καρδιολογική, γυναικολογική, ορθοπεδική κ.α όπου υπηρετεί μόνο ένας γιατρός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εφημερία στο νοσοκομείο περισσότερες από επτά (7) μέρες το μήνα. Ενώ, το ίδιο ισχύει και για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. 
Όπως είναι γνωστό το Νοσοκομείο Άμφισσας καλύπτει το νομό Φωκίδας ο οποίος έχει περισσότερο από 40.000 πληθυσμό, καλύπτει δεκάδες ορεινά χωριά αλλά και παραθαλάσσια χωριά των οποίων ο πληθυσμός διπλασιάζεται το καλοκαίρι. Το νομό επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών (π.χ Δελφοί και Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού κ.α), ενώ το Νοσοκομείο καλύπτει και δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, το ΓΚΚ Άμφισσας και το ΓΚΚ Μαλανδρίνου .
Επίσης, θέλουμε να σταθούμε στην επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Ιτέας το οποίο λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του. 
Συγκεκριμένα στο ΚΥ Ιτέας έχουν γίνει κανόνας οι ελλείψεις, ακόμα και σε στοιχειώδη υλικά-αναλώσιμα, όπως για παράδειγμα σε χαρτί Α4 και μελάνι, χαρτί για συνταγογράφηση, υλικά για ΤΕΣΤ Παπανικολάου ακόμα και Οξυγόνο, ενώ το Κ.Υ δεν διαθέτει E-MAIL για ένα 6μηνο.   
Την ώρα που διευρύνονται οι ανάγκες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι ελλείψεις στοιχίζουν πολύ ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, κι ενώ επανειλημμένα η επικίνδυνη κατάσταση του Νοσοκομείου έχει αναδειχθεί από το σωματείο των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και γενικότερα τους μαζικούς φορείς του νομού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να παίζει με τη ζωή και την Υγεία χιλιάδων εργατικών –λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. 
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι μαζικοί φορείς της περιοχής διεκδικούν την άμεση επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής, την εξασφάλιση της θέσης καρδιολόγου, νεφρολόγου (όπως έχει ζητήσει η διοίκηση του νοσοκομείου) και την προσαρμογή του οργανισμού στις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να αυξηθούν και να καλυφθούν οι θέσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία όλων των κλινικών και των επειγόντων. 
Ζητούν επίσης την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του νοσοκομείου προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες σε προμήθειες υλικών, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και μισθοδοσίας. 
Τέλος, είναι απαράδεκτο, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, να ζητείται από το νοσοκομείο Άμφισσας, που δεν μπορεί καν να λειτουργήσει, η εξόφληση των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού, όσο και των υπερωριών του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για το πρώτο δίμηνο του 2016, ή να ζητείται ενημέρωση για το αν έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των οφειλομένων για εφημερίες και υπερωρίες για το 2015. 
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, 
-Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
1.Την άμεση στελέχωση και επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής 
2.Την άμεση κάλυψη όλων των θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό
3.Την επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ιτέας και των άλλων δημόσιων μονάδων Υγείας στην περιοχή 
-Επίσης τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση εξασφάλιση της Νεφρολόγου που υπηρετεί αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο και η παρουσία της αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας Τεχνητού Νεφρού 
 
Οι Βουλευτές
 
Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…