Home Εικόνες Αρχικής Σκανδαλώδης απόφαση του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων για το Γηροκομείο Άμφισσας «Δε φταίει κανείς!»

Σκανδαλώδης απόφαση του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων για το Γηροκομείο Άμφισσας «Δε φταίει κανείς!»

Σκανδαλώδης απόφαση του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων για το Γηροκομείο Άμφισσας

«Δε φταίει κανείς!»

-Δεν καταλόγισε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν για την τεράστια περιουσία του ιδρύματος που έγινε φύλλο και φτερό.

-Πολίτες και απόγονοι ευεργετών του ιδρύματος ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της Αποκεντρωμένης αν επικυρωθεί η απόφαση αυτή από τον Συντονιστή κ. Παππά.

 

Προκλητική και σκανδαλώδης είναι η απόφαση του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων, η οποία και απάλλαξε από τον καταλογισμό όλους τους εμπλεκόμενους, αναγνωρίζοντας ότι απλώς κανείς δεν είχε ευθύνη!

 

Το ιστορικό

 

Το Γηροκομείο Άμφισσας κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά με τη συνένωση πολλών κληροδοτημάτων. Επιφανείς Αμφισσείς είχαν αφήσει τις κολοσσιαίες περιουσίες τους με την πρόθεση μια κοινωφέλειας στον τόπο τους. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργεί ένα ίδρυμα που η περιουσία του αποτελούσε εγγύηση επιτυχίας. Ό,τι και να στράβωνε υπήρχε ο τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Η αρχική έναρξή του με προκήρυξη πρόσληψης 20 ατόμων που έγινε από τον τότε απερχόμενο δήμαρχο κ. Νίκο Φουσέκη, η άρνηση του διαδόχου να το ανοίξει και η βεβαιότητα του κ. Ασημακόπουλου ότι δεν είναι βιώσιμο, αλλά και οι επιπλέον προσλήψεις έδειξαν νωρίς στην τοπική κοινωνία ότι δε θα πάει μακριά, όπως και έγινε. Δεν άντεξε ούτε επτά χρόνια στην ουσία. Έκλεισε καταχρεωμένο, αφού είχε φτάσει να έχει 30 άτομα προσωπικό για 45 τρόφιμους!

Οι εργαζόμενοι ακόμη και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τους έδιναν μισό μισθό και το υπόλοιπο το χρωστούσαν. Στους προϋπολογισμούς έβαζαν το μισό, λες και το άλλο μισό δεν αποτελούσε υποχρέωση του ιδρύματος. Λίγο πριν το τέλος και με το ίδρυμα σε αναστολή ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος αρνήθηκε να αναλάβει την προεδρία. Τότε λοιπόν ανέλαβε ο κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος καταβάλλοντας μια απέλπιδα προσπάθεια μέσω της κ. Φωτίου να ανοίξει ξανά. Δεν τα κατάφερε και το σχέδιο ναυάγησε.

Τώρα το ίδρυμα θα πάει σε εκκαθάριση και ο καθένας που θα έχει θέση διοίκησης θα μπορεί να κάνει φύλλο και φτερό την περιουσία του και κανείς να μην βρίσκεται υπόλογος!

 

Η αυτοαναίρεση της υπηρεσίας

 

Για την υπόθεση αυτή έχουν γίνει τρεις εισηγήσεις. Η μια ήταν η αρχική, η οποία έφτασε σε συνεδρίαση, αποφάσισε καταλογισμούς συνολικά των ποσών που αναφέρονταν στο πόρισμα, αλλά δεν επικυρώθηκε γιατί δε μπορούσαν να προσδιορίσουν τα ποσά. Η δεύτερη ήταν μια εισήγηση η οποία μιλούσε για πολύ συγκριμένα ποσά ανά εμπλεκόμενο, όπου και αποσύρθηκε άρον – άρον για αδιευκρίνιστους λόγους. Η τρίτη τους έβγαλε όλους άμοιρους ευθυνών. Αυτές οι τρεις εισηγήσεις όμως δείχνουν αν μη τι άλλο, την αστάθεια απόψεων και στάσης της αρμόδιας εισηγητικής υπηρεσίας Κοινωφελών Περιουσιών η οποία ανήκει στην Αποκεντρωμένη.

 

Απειλούν με προσφυγές αν επικυρωθεί

 

Το άκουσμα της απόφασης έχει προκαλέσει οργή στην Άμφισσα. Πολίτες και απόγονοι δωρητών είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν κατά των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης προσωπικά και των μελών του Συμβουλίου θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κατασπατάληση αυτής της τεράστιας περιουσίας. Από τη στάση τους και την αντίθεση των εισηγήσεων της υπηρεσίας εκτιμούν ότι δεν μπορεί να στηρίζεται σε συγκεκριμένη νομολογία, όπως θα έπρεπε να κάνει και ότι δε γίνεται οι εισηγήσεις αυτές να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

 

Υπόσχονται με νόημα στην ΩτΦ ότι αν η απόφαση αυτή επικυρωθεί με την υπογραφή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Παππά, τότε θα πέσουν βροχή οι μηνύσεις και οι αγωγές. «Κάποτε κάποιος δεν πρέπει να πληρώσει σε αυτή τη χώρα για κακοδιοίκηση», αναρωτιέται πρώην εργαζόμενος του ιδρύματος που έως σήμερα δεν έχει πάρει τα λεφτά του!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…