Home Πολιτικά - Φωκίδα Σημαντικές δεσμεύσεις για τη Φωκίδα
Πολιτικά - Φωκίδα - 5 Μαρτίου, 2017

Σημαντικές δεσμεύσεις για τη Φωκίδα

 Αν και εξαιρετικά φειδωλός στις τοποθετήσεις του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δε δίστασε να δεσμευτεί για σοβαρά προβλήματα που αποτελούν μάστιγα για την περιοχή με κορυφαίο φυσικά το νοσοκομείο, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του.

Άλλωστε, η κατάσταση του μοναδικού δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής ήταν το βασικό αίτημα που μπήκε κατά προτεραιότητα από όλους τους ομιλητές κατά τη σύσκεψη φορέων. Ακούστηκε από τα χείλη των δυο Δημάρχων, Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλου και Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βαγγέλη Κατσαγούνου, του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και πολλών εκπροσώπων φορέων.

 

Οι προτεραιότητες

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ με το που πάτησε το πόδι του στο νοσοκομείο και άρχισε να συνομιλεί με γιατρούς και ασθενείς που περίμεναν στα εξωτερικά ιατρεία, γνώριζε αυτό που μερικές ώρες αργότερα του είπε ο δήμαρχος Δελφών, ότι δηλαδή το νοσοκομείο της Φωκίδας, αν και νομαρχιακό,  βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλο στη χώρα. Κατάλαβε, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την καθοδική του πορεία και μια περαιτέρω υποβάθμιση του υποτιμά ολόκληρη την κοινωνία και υποσκάπτει τα θεμέλια του τουρισμού στη χώρα.  Ο κ. Μητστοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν κίνητρα για προσλήψεις ιατρών, αλλά και η δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση σοβαρών τοπικών ζητημάτων που άπτονται της κεντρικής πολιτικής.

«Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από τον εκάστοτε Επίτροπο δημοσιονομικού Ελέγχου για να λειτουργήσει» απάντησε με νόημα, τόσο στον κ. Καπεντζώνη, που λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι οι δαπάνες του δήμου για τη στέγαση των Αγροτικών Ιατρών δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, όσο και στον κ. Μπακογιάννη που είχε πει ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στην περιφέρεια για επικουρικούς ιατρούς και υλικοτεχνική υποδομή και δεν τα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Στις δεσμεύσεις του περιλαμβάνεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, για το οποίο δεν δίστασε να εκμυστηρευτεί το στόχο του, τόσο για την αναβάθμισή του και εύρυθμη λειτουργία του, όσο ακόμη και για υποδομή που θα δημιουργεί τεχνητό χιόνι, ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία του από τις καιρικές συνθήκες και να προσφέρει τα μέγιστα δυνατόν οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Παρατήρησε επίσης ότι τα νούμερα των επισκεπτών στους Δελφούς είναι χαμηλά σε σχέση με αυτό που πρεσβεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο και υποστήριξε ότι το τουριστικό προϊόν πρέπει να επανασχεδιαστεί και να συνδεθεί με το πολιτιστικό.

Εντύπωση προκάλεσε η  θετική του απάντηση στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Γαζή για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «εμείς στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και θα επιχειρήσουμε να την απενοχοποιήσουμε στη συνείδηση των Ελλήνων, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε από την κρίση και να ανατάξουμε την οικονομία μας. Με το φορολογικό και το ασφαλιστικό που ισχύει σήμερα είναι σαν το ίδιο το κράτος να παροτρύνει τον επαγγελματία σε φοροδιαφυγή. Θα μειώσουμε τους συντελεστές σημαντικά, τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό, αλλά θα είμαστε αμείλικτοι με τη φοροδιαφυγή», τόνισε με νόημα.

 

Σε δεύτερο χρόνο…

 

Η αναφορά του Δημάρχου Δωρίδας στο φράγμα Τολοφώνος βρήκε ανενημέρωτο τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως και το αίτημα του κ. Νίκου Ασημακόπουλου για το Γηροκομείο της Άμφισσας και την περιουσία των δωρητών που ξεκληρίζεται. Ο κ. Μητσοτάκης δε γνώριζε ότι το γηροκομείο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, ούτε φυσικά και τη βαριά ιστορία που το συνοδεύει. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα δει άμεσα τα δυο αυτά θέματα και θα προγραμματίσει να συζητηθούν σε πολιτική σύσκεψη με τη συμμετοχή των τοπικών εκπροσώπων. «Σε επόμενη επίσκεψη θα κανονίσω σταθμός μου να είναι ο άλλος δήμος της Φωκίδας, η Δωρίδα, καθώς μέσα από αυτές τις περιοδείες ενημερωνόμαστε άμεσα για τα προβλήματα όλων των περιοχών από άκρη σε άκρη της χώρας, ώστε να καταρτίσουμε το αναλυτικό μας πρόγραμμα», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε και το πολύ σοβαρό θέμα που του έθεσε ο κ. Θοδωρής Θεοδωράκης, πρόεδρος του Δελφικού Κύκλου, για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Δελφών και την αντικατάστασή του με Σταθμό Τουριστικής Αστυνομίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι αυτό για την περιοχή των Δελφών δεν μπορεί να συμβαίνει και υποσχέθηκε να το δει μόλις ανέβει στην Αθήνα.

 

Αρνήθηκε τεχνηέντως!

 

Από μια σοβαρή άρνηση, έμμεση μεν, σαφέστατη δε, επεφύλασσε στους Δήμαρχο Δελφών, Δήμαρχο Δωρίδας και Περιφερειάρχη ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στην τοποθέτησή του αίτημα για Δελφικό Πανεπιστήμιο, υποστηρίζοντας τη βεβαιότητά του πως αν ήταν αναθεωρημένο το άρθρο 16 και δινόταν η δυνατότητα να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια η περιοχή των Δελφών θα δεχόταν σωρεία αιτημάτων. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, αντί να δεσμευτεί για την ίδρυση ή μεταφορά κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος ή μεταπτυχιακού τίτλου, διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι η ΝΔ είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και θα προχωρήσει, αν της δοθεί η δυνατότητα. Οπότε,ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κρατικό τριτοβάθμιο ίδρυμα, αλλά να απελευθερωθεί η κατάσταση, ώστε να φανεί αν ενδιαφέρονται ιδιωτικά πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν τέτοιες δομές στην περιοχή μας.

Άρνηση όμως εισέπραξε και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης που αναμένει αντισταθμιστικά εις χρήμα για τη Λίμνη του Μόρνου, αφού ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μεν την πρόθεσή του για την άρση των περιορισμών, αλλά με έργο! «Δεν καταλαβαίνω πραγματικά, πως γίνεται σήμερα μια περιοχή να μην έχει αξιοποιηθεί τόσο ως προς τις καλλιέργειες, όσο και με την κτηνοτροφία, όταν υπάρχουν εύκολα τρόποι σύγκλησης τέτοιων δραστηριοτήτων και παράλληλα προστασίας του περιβάλλοντος». 

Με τη λογική του «στρίβειν δια του αρραβώνος», αρνήθηκε κομψά να δεσμευτεί και το αίτημα του Περιφερειάρχη που τον είχε καλέσει νωρίτερα να λάβει έστω μια δέσμευση για τη Φωκίδα, ζητώντας το πρώτο μέρος του έργου του διαγωνίου άξονα, που προϋπολογίζεται στα 12 εκ ευρώ! Ο κ. Μητσοτάκης, αν και παραδέχτηκε τη σημασία αυτού του δρόμου, δεν ανέλαβε δέσμευση ότι θα το κάνει, αρκούμενος να υποσχεθεί μόνο ότι θα το μελετήσει!

 

«Θέλω σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης»

 

Όχι στο λαϊκισμό, που μας έφερε εδώ, σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με όλους εσάς. «Δεν θα ακούσετε από εμάς τίποτε που να μην είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να κάνουμε», είπε από τη Φωκίδα ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει πληρώσει ακριβά το λαϊκισμό και συνεχίζει να τον πληρώνει. «Θέλω να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους πολιτικούς και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ακούει μόνο αλήθειες», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ νωρίτερα είχε επισκεφθεί στην Ιτέα το γηροκομείο και το ΚΑΠΗ της πόλης, ενώ συνομίλησε και με κατοίκους της περιοχής, θέλοντας -όπως τόνισε- να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας συνολικά για την πορεία της χώρας. Ειδικά για το Γηροκομείο παρατήρησε ότι «η ανάπτυξη είναι αυτή που θα μας βγάλει από την κρίση, η άλλη πλευρά όμως είναι κοινωνικό κράτος, ένα κράτος που θα σκύβει προστατευτικά πάνω από τον ανίσχυρο, τον ηλικιωμένο, το παιδί και όλες τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες».

«Σκοπός μας δεν είναι να απευθυνθούμε μόνο στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο δικός μου σκοπός είναι να ενώσω όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Το χαμόγελό σας και η αισιοδοξία με την οποία με υποδεχθήκατε είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτή η χώρα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον», είπε, προσθέτοντας πως έχει αναλάβει τη δέσμευση να γυρίσει όλη την Ελλάδα με στόχο να ακούσει τα τοπικά προβλήματα και να συνομιλήσει με τους κατοίκους για τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η Ιτέα είναι ένας τόπος με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη αναβάθμισης του λιμανιού με στόχο την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ξέρει τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας αλλά και Περιφέρειας, λέγοντας πως ο Περιφερειάρχης έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. «Πιστεύω ότι το μέλλον σας είναι λαμπρό», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…