Home Δήμος Δελφών Σε σύσκεψη την Παρασκευή στο δήμο Δελφών συζητήθηκαν τα έργα – Αβεβαιότητα για το ΕΣΠΑ
Δήμος Δελφών - 13 Απριλίου, 2020

Σε σύσκεψη την Παρασκευή στο δήμο Δελφών συζητήθηκαν τα έργα – Αβεβαιότητα για το ΕΣΠΑ

 Σε σύσκεψη την Παρασκευή στο δήμο Δελφών συζητήθηκαν τα έργα

Αβεβαιότητα για το ΕΣΠΑ

-Μετά το έγγραφο του κ. Τσακίρη που αφήνει ανοικτό παράθυρο να προχωρήσουν τα έργα που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση η Δημοτική Αρχή μπαίνει σε αγώνα ταχύτητας για να προλάβει να τα δημοπρατήσει.

-Ο Δήμαρχος Π.Ταγκαλής εξηγεί ότι τα έργα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση και μας ενημερώνει για το στάδιο που βρίσκεται κάθε ένα από αυτά.

 

 

Σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας βρίσκονται τα έργα των δήμων και των περιφερειών που χρηματοδοτούνται από κονδύλια ΕΣΠΑ, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να αντλήσει κονδύλια από εκεί για να ανταπεξέλθει στα μέτρα οικονομικής στήριξης για τον κορονοϊό.

Στο δήμο Δελφών έχει σημάνει συναγερμός και μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής ο Δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη για τα έργα που χρηματοδοτούνται ή πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Τσακίρης έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στα υπουργεία με το οποίο γνωστοποιεί ότι έργα απολύτου προτεραιότητας ή αλλιώς έργα σε προχωρημένο στάδιο, μπορούν να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου, δηλαδή να προχωρήσουν και να χρηματοδοτηθούν κανονικά.

Στο δήμο Δελφών τα έργα και οι προμήθειες που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αν και όχι δημοπρατημένα τα περισσότερα. Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής συμφώνησε με τους συνεργάτες του να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα σε αυτά τα έργα, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση. Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί είναι ενδεικτική από τη δήλωσή του στην ΩτΦ ότι «σίγουρα» μπορούν να θεωρούνται η ύδρευση της Ιτέας και ο ΧΥΤΥ που ήδη εκτελούνται, όπως και ο βιολογικός της Άμφισσας που σε λίγες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση. «Για όλα τα άλλα κανείς δε μπορεί να πει τίποτε με βεβαιότητα. Εμείς έχουμε ώριμα έργα, έτοιμα για δημοπράτηση. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να πάρουμε τις άδειες και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για επιλογή αναδόχων», τονίζει και συμπληρώνει ότι τα έργα αυτά είναι σε προτεραιότητα, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα.

Επιπλέον να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος επικοινώνησε ήδη με τον υφυπουργό κ. Τσακίρη, τον οποίο και ενημέρωσε ότι τα έργα είναι έτοιμα για δημοπράτηση, ο οποίος και έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα.  

Ποια είναι όμως αυτά τα έργα και σε τι φάση βρίσκονται; Ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλής μας εξηγεί αναλυτικά σε τι στάδιο τα βρήκε αυτή η κατάσταση.

 

         Α3. ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΣΠΑ 2014-2020

 

01.(Γ.Α.Ε. 06). ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ  (ΕΠΑΝΕΚ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ). Π/Υ:  118.792,00 €

Για το έργο αυτό έχουν επικαιροποιηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και εντός της εβδομάδας θα ζητήσουν την προέγκριση της δημοπράτησης, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος.

 

02.(Γ.Α.Ε. 07). ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ. ΔΕΛΦΩΝ – ΦΑΣΗ Α

Έχουν επικαιροποιηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και εντός της εβδομάδας θα ζητήσουν την προέγκριση της δημοπράτησης. Εδώ ο Δήμαρχος επισημαίνει πως από την πλευρά του δήμου έχει προετοιμαστεί και η Β φάση, οποία θα εκτελούνταν με πόρους από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ και τονίζει ότι προσπαθούν να τρέχουν παράλληλα τα έργα για να μην σημειώνονται καθυστερήσεις.

 

Β.3.ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ 2014 – 2020

 

01.(Γ.Α.Ε. 26). ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Προϋπολογισμός: 1.461.694,84 €

(Το έργο που έχει ήδη μια δημοπρασία που διαλύθηκε στο ενεργητικό του, σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της νέας δημοπράτησης. Έχει  ήδη υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο δήμο και την περιφέρεια πριν από λίγες μέρες και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα. Μάλιστα, σήμερα ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα επικοινωνήσουν για το συγκεκριμένο έργο, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνιστική διαδικασία.

 

02.(Γ.Α.Ε. 27). ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΙΡΡΑΣ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ. Σύμβαση: 2.318.057,66 €

Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

 

03.(Γ.Α.Ε. 28). ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΙΤΕΑΣ

Προϋπολογισμός:  896.339,84

Ανήκει στα έργα που δεν μπορούν να κινδυνεύσουν δεδομένου ότι εκτελείται και έχει ήδη συμβατικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να επιτρέψουν την αποδέσμευση της χρηματοδότησής του.

 

04.(Γ.Α.Ε. 29). ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Λ.) ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ.

Προϋπολογισμός:  2.500.000,00 €

Ανήκει και αυτό στα «τυχερά». Όπως μας εξηγεί ο Δήμαρχος εγκρίθηκε το ΙΙΙ πρακτικό από την Οικονομική Επιτροπή και οδεύει προς την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

 

05.(Γ.Α.Ε. 30). ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ) ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ (Χ.Υ.Τ.Υ) Ν.ΦΩΚΙΔΑΣ Β΄ΦΑΣΗ.

Προϋπολογισμός:  8.920.662,96 €  Το έργο εκτελείται κανονικά.

 

06.(Γ.Α.Ε. 31). ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.

Προϋπολογισμός:  1.499.400,00 €

Αυτό το έργο είναι σκέτο αίνιγμα. Στις προϋποθέσεις ορίζεται ρητά ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν μπορεί να αλλάξει στάση για μια τριετία και στο πρόγραμμα συμμετέχουν καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι κανένα κατάστημα δε μπορεί να κλείσει για 3 χρόνια! Από την πλευρά του δήμου ωστόσο, ο κ. Ταγκαλής εξηγεί ότι είναι ενταγμένο κανονικά αλλά δεν έχει προχωρήσει λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου να αποστείλει τις οδηγίες για τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις των υποέργων, καθώς το έργο είναι σπονδυλωτό και αποτελείται από πολλά υποέργα ιδιωτικά και δημόσια.

 

07.(Γ.Α.Ε.32). ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΙΤΕΑΣ. Προϋπολογισμός:  337.307,22 € 

Το έργο αυτό, αν και είναι ενταγμένο για να μπορέσει να δημοπρατηθεί απαιτεί έγκριση συνοδού έργου προσβασιμότητας ΑΜΕΑ. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του συνοδού έργου και έχει αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από την οποία αναμένει «σύμφωνη γνώμη», όπου είναι η απαραίτητη εγκριτική διαδικασία. Μόλις την εξασφαλίσει θα δημοπρατηθούν και τα δυο έργα μαζί.  

 

08.(Γ.Α.Ε.33).ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΑΜΦΙΣΣΑΣ   Προϋπολογισμός:  1.199.586,75 €

Το έργο δεν εντάχθηκε γιατί δεν είχε μελέτη, τώρα που έχει αναζητείται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για να ενταχθεί. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…