Home Δήμος Δελφών Σε ιδιώτη η αποκομιδή και ανακύκλωση με 400.000 ε
Δήμος Δελφών - 2 Μαΐου, 2013

Σε ιδιώτη η αποκομιδή και ανακύκλωση με 400.000 ε

Κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο
Σε ιδιώτη η αποκομιδή και ανακύκλωση με 400.000 ε
-«Το δικό μας ενδιαφέρον είναι ότι σήμερα οι κάδοι στο Γαλαξίδι είχαν ξεχειλίσει και τώρα το απόγευμα έχουμε βάλει δεύτερη βάρδια με ανθρώπους που δουλεύουν από τις 06:00 το πρωί», τόνισε ο κ. Μαντζώρος.
-Έντονη λογομαχία Δρακάκη – Φουσέκη για το προσωπικό γενικών καθηκόντων του δήμου.
 
Σε ιδιώτη ανατίθεται η αποκομιδή των απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Δελφών, Γαλαξιδίου και Γραβιάς, αλλά και η διαχείριση της ανακύκλωσης με δυο με δυο διαγωνισμούς που θα γίνουν συνολικού προϋπολογισμού περί τις 400.00 ευρώ, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Μονόδρομος η ανάθεση σε ιδιώτη»
Το θέμα εισηγήθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Δαμιανός Μουτσέλης. Μίλησε για το πρόβλημα σε τρεις Δημοτικές Ενότητες με την αποκομιδή απορριμμάτων από τις αποχωρήσεις προσωπικού και τις αλλαγές ειδικοτήτων και πρότεινε «την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων της δημοτικής ενότητας Γαλαξιδίου για χρονική περίοδο δέκα (10) μηνών, όπου θα διατεθεί επίσης ένα απορριμματοφόρο, τα καύσιμα θα τα καλύπτει ο εργολάβος, ενώ τη συντήρηση θα έχουμε εμείς, την αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων της δημοτικής ενότητας Δελφών για την ίδια χρονική περίοδο και παραχώρηση ενός απορριμματοφόρο, όπου με τα καύσιμα και τη συντήρηση θα ισχύει ότι και για το Γαλαξίδι, ενώ θα ανατεθεί η αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων της δημοτικής ενότητας Γραβιάς για την ίδια χρονική περίοδο, εκεί όμως ο εργολάβος θα βάλει δικό του απορριμματοφόρο, θα καλύπτει τα καύσιμα και τη συντήρηση, όπως και θα την εκτελεί με δικό του προσωπικό. Συνεπώς, για την παροχή του συνόλου των υπηρεσιών αποκομιδής με ίδια μέσα και σύμφωνα με το ως άνω πρόγραμμα, ο Δήμος θα δαπανούσε, πέραν της αμοιβής του μόνιμου προσωπικού του και του κόστους συντήρησης και κίνησης των ιδιόκτητων οχημάτων του Δήμου, πλην των δύο που θα παραχωρηθούν από το Δήμο στον ανάδοχο, για διάστημα δέκα (10) μηνών, ποσό τουλάχιστον των 233.419,28 Ευρώ, ενώ με την ανάθεση μέρους των εν λόγω υπηρεσιών για χρονικό διάστημα δέκα (10) μηνών και συγκεκριμένα των Δ.Ε. Γαλαξιδίου, Γραβιάς και Δελφών σε ιδιώτη θα δαπανήσει για την αμοιβή του αναδόχου το ποσό των 214.700 Ευρώ (190.000 + 13% ΦΠΑ) μείον την έκπτωση. Συνεπώς, στην περίπτωση ανάθεσης του τμήματος υπηρεσιών αποκομιδής σε ιδιώτη, ο Δήμος θα έχει όφελος τουλάχιστον 18.719,28 Ευρώ και συνεπώς, επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας», διευκρίνισε ο κ. Μουτσέλης, ενώ συμπλήρωσε ότι το κόστος θα είναι 190.000 ευρώ.
Αναφορικά μες το επόμενο θέμα που αφορά την ανακύκλωση ο κ. Μουτσέλης υποστήριξε ότι «για την παροχή του συνόλου των υπηρεσιών αποκομιδής ανακυκλώσιμου υλικού με ίδια μέσα και σύμφωνα με το ως άνω πρόγραμμα, ο Δήμος θα δαπανούσε, για διάστημα δέκα (10) μηνών, ποσό τουλάχιστον των 251.343,28 Ευρώ, ενώ με την ανάθεση μέρους των εν λόγω υπηρεσιών για χρονικό διάστημα δέκα (10) μηνών σε ιδιώτη θα δαπανήσει για την αμοιβή του αναδόχου το ποσό των 223.740 Ευρώ (198.000 + 13% ΦΠΑ) μείον την έκπτωση.
Συνεπώς, στην περίπτωση ανάθεσης των υπηρεσιών αποκομιδής σε ιδιώτη, ο Δήμος θα έχει όφελος τουλάχιστον 27.603,28 Ευρώ και συνεπώς, επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας», είπε. Ο κ. Μουτσέλης εισηγήθηκε την ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) του Δήμου για χρονική περίοδο δέκα (10) μηνών και η ανάθεση των υπηρεσιών να γίνει με τη διενέργεια ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Προηγούνται οι Δελφοί του Παρνασσού
Ο κ. Γιώργος Μαλάμος ρώτησε γιατί πέρυσι είχαν αναθέσει την αποκομιδή στη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού και αναρωτήθηκε γιατί άλλαξε αυτό φέτος με την Δημοτική Ενότητα Δελφών, ενώ ρώτησε και γιατί αναλαμβάνουν τη συντήρηση των οχημάτων, αφού δεν έχουν συνεργείο.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό των 200.000 ευρώ, διότι θα πρέπει να προχωρήσουν μετά με διεθνή διαγωνισμό που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνουν τη θερινή σεζόν. Τόνισε δε, ότι «αυτή η διαδικασία δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα γιατί δεν είχαν προϋπολογισμό. Κανονικά όμως έχουμε πρόβλημα και στο Πολύδροσο, αλλά επειδή στους Δελφούς έχει μεγαλύτερο ζήτημα αποφασίσαμε να τους προκρίνουμε, έναντι της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού. Λύθηκε και το πρόβλημα της παραχώρησης υλικοτεχνικού εξοπλισμού με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με αυτή τη διαδικασία γλυτώνουμε περίπου 7000 ε ανά όχημα και εμείς αναλαμβάνουμε τη συντήρησή τους», τόνισε.
Ο κ. Γιώργος Δρακάκης ρώτησε για ποιόν λόγο, αφού κοστίζει φθηνότερα η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν συνοδεύεται και από ανάλογη μείωση των ανταποδοτικών τελών. Ο κ. Μαντζώρος απάντησε ότι ο δήμος εισπράττει εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ορίζει ο Ν 1828/89, ενώ τόνισε ότι η υπηρεσία τους έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία και θα τεθούν όλα σε επόμενη συνεδρίαση.
Ο Δήμαρχος Νίκος Φουσέκης τόνισε ότι σε επόμενη προκήρυξη πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις με τους εργολάβους αναφορικά με την παραχώρηση των οχημάτων και τόνισε ότι αυτός που κάνει χρήση πρέπει να έχει και τη συντήρηση.
«Φέρνετε το θέμα διλημματικά»
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Μέγκος τόνισε ότι είναι γνωστός ο τρόπος που καταλήγουν να δίνουν αρμοδιότητές τους σε εργολάβους. «Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Μαντζώρος είναι έμπειροι στην αυτοδιοίκηση και έχουν χρέος να προασπίσουν το δήμο και να κρατήσουν τα κεκτημένα, όπως τα νερά, τα σκουπίδια, τις αποχετεύσεις. Η πόρτα έχει ήδη ανοίξει και οι τρύπες όλες που μπαίνουν οι ιδιώτες μέσα. Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα. Και μόνο που πάνε σε ιδιώτη τα σκουπίδια δεν είναι καλό. Προτείνω σε επόμενη συνεδρίαση να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και πρόβλεψη για τις επόμενες χρονιές, δηλαδή πόσοι θα βγουν σε σύνταξη, πόσα απορριμματοφόρα έχουμε και σε τι κατάσταση είναι. Έτσι όπως έχει έρθει το θέμα μπαίνει διλημματικά, είτε ψηφίζεις, είτε μένουν τα σκουπίδια αμανάτι», τόνισε.
«Που είναι το προσωπικό Γενικών Καθηκόντων;»
Το προσωπικό Γενικών Καθηκόντων έθεσε ως αντίλογο ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Δρακάκης. «Προσπαθείτε να τεκμηριώσετε την εισήγησή σας, για να σας επιτραπεί η ανάθεση, διότι ο δήμος έχει προσωπικό. Θα έπρεπε να μας φέρετε αναλυτικά στοιχεία για το που ακριβώς απασχολούνται οι 47 εργάτες Γενικών Καθηκόντων του δήμου. Για να κάνετε την ανάθεση θα πρέπει να μας αποδείξετε τι δουλειά κάνουν αυτοί. Έχετε διασπείρει το προσωπικό για να μη φαίνεται, το έχετε απαξιώσει και όλα αυτά γίνονται σκοπίμως. Επιπλέον φέρατε κοστολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι θα υπάρχει όφελος στο δήμο κάποιες χιλιάδες ευρώ. Δεν ξέρω πως τα βγάζετε τα μαθηματικά αυτά. Θα σας πω ότι ακόμη και αν προσλάβετε 9 εποχιακούς αυτή τη δαπάνη δεν τη φτάνουν. Εσείς βλάπτετε το δήμο κατά 80.000 ε και δεν κερδίζετε 18.000 ε», τόνισε.
«Εκτίθεστε κ. Δρακάκη»
 Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Φουσέκης του απάντησε ότι «προσπαθεί να ερμηνεύσει μια κατάσταση που δεν την ξέρει. Οι παλιοί δήμοι Γαλαξιδίου και Γραβιάς ακόμη και την καλή εποχή έδιναν την αποκομιδή σε εργολάβους, όπως και ο Σύνδεσμος έδινε την ανακύκλωση. Απορώ με αυτά που λες και γράφεις σε δελτία τύπου και τα οποία δεν έχουν καμιά βάση αληθείας. Εκτίθεσαι με αυτά που κάνεις. Απαντώντας στον κ. Μέγκο θα πω ότι τ’ απορρίμματα πρέπει να μεταφερθούν, όπως και οι θέσεις προσωπικού πρέπει να προστατευθούν. Δυστυχώς αυτή η επιλογή, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Πάντως, όταν ήμουν Δήμαρχος Άμφισσας είχαμε κάνει μελέτη. Αν δίναμε τη διαχείριση σε ιδιώτη και δεν πληρώναμε μισθούς θα μας στοίχιζε τα μισά χρήματα. Τότε όμως είχαμε επιλέξει και οριζόταν από τη νομοθεσία να προχωρήσουμε με ίδια μέσα. Καλό είναι όταν κάποιος προσπαθεί να τοποθετηθεί με στοιχεία, αυτά να είναι αληθή για να τεκμηριώσει τις απόψεις του», τόνισε.
«Αοριστολογείτε»
Στη δευτερολογία του ο κ. Δρακάκης υποστήριξε ότι «ως Δημοτική Αρχή στην εισήγησή τους δεν έχουν αποδείξει που απασχολούν το προσωπικό, για να μπορέσουν να πάνε σε εργολάβο. Μίλησα συγκεκριμένα και κοστολογικά και εσείς μου απαντήσατε γενικά και αφηρημένα. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».
«Έχουμε υποχρέωση να έχουμε τις πόλεις καθαρές»
Στην απάντησή του ο κ. Μαντζώρος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει μόνο υποχρέωση να προασπίσει τις θέσεις εργασίας, αλλά και να έχει τις πόλεις καθαρές. «Ενδιαφέρον μου είναι ότι σήμερα το πρωί στο Γαλαξίδι οι κάδοι ήταν *2 γιατί έχει λήξει η σύμβαση. Όταν έκανα έντονη προσπάθεια το πρωί να εξασφαλίσω ένα απορριμματοφόρο, έναν οδηγό και δυο εργάτες και δεν μπόρεσα. Δεν είναι πρόβλημα αυτό; Ο κ. Δρακακάκης έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος. Θεωρεί ότι το εργατοτεχνικό προσωπικό και οι οδηγοί έχουν καθήκον την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο δήμος όμως έχει υδρεύσεις, αποχετεύσεις, καθαρισμούς, ηλεκτροδοτήσεις, πράσινο. Σε όποιον και να πούμε ότι όλα αυτά στο δήμο Δελφών τα διαχειριζόμαστε με 40 άτομα προσωπικό και αν αφαιρέσεις άδειες, ασθένειες κλπ που μειώνουν κατά 30% το δυναμικό μας, θα μας πει ότι το προσωπικό μας είναι ήρωες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει δεύτερη βάρδια που δουλεύει στο Γαλαξίδι και έχουν ξεκινήσει από το πρωί στις 06:00. Πόσο μπορεί να γίνει αυτό; Εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζημιώσουμε το δήμο κατά 80.000 ευρώ; Γιατί να το κάνουμε αυτό; Θα κάνουμε ανάθεση; Διαγωνισμός θα γίνει, όποιος θέλει μπορεί να έρθει. Ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Η κάθε πόλη έχει τις ιδιαιτερότητές της. Η Άμφισσα έχει στενά που πρέπει να πάει άλλο απορριμματοφόρο, έχει πρόβλημα με την κίνησή της», υποστήριξε.
Τέλος να σημειωθεί ότι και τα δυο θέματα (αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωση) καταψήφισαν οι κύριοι Π. Μέγκος, Γ.Δρακάκης και Γ.Μαλάμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…