Home Πολιτικά - Φωκίδα Σε εκλογική ετοιμότητα η κυβέρνηση που θέλει να πιάσει στον ύπνο τους διαφωνούντες :Το χρώμα της Φωκίδας
Πολιτικά - Φωκίδα - 5 Αυγούστου, 2015

Σε εκλογική ετοιμότητα η κυβέρνηση που θέλει να πιάσει στον ύπνο τους διαφωνούντες :Το χρώμα της Φωκίδας

 Οι εκλογές πια αποτελούν κοινό μυστικό, καθώς μιλούν όλοι για αυτές, προετοιμάζονται και ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους, αναφέρονται λεπτομέρειες σε πρωτοσέλιδα του αθηναϊκού τύπου και δελτία ειδήσεων κεντρικών καναλιών, τις ψιθυρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίχως καν να έχουν προκηρυχθεί.

 
Οι βασικοί λόγοι για κάλπες εδώ και τώρα
 
Η κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι τις 15 Αυγούστους να έχει κλείσει οριστική συμφωνία και όχι γέφυρα. Αμέσως μετά θα προκηρύξει εκλογές βραδείας προεκλογικής περιόδου με χρονικό ορίζοντα το δεύτερο δεκαήμερο ή βαριά το τρίτο του Σεπτεμβρίου να στηθεί κάλπη. 
Τρεις βασικοί λόγοι καθιστούν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες άμεσα.
Η κυβέρνηση δεν έχει  πλειοψηφία και τα προαπαιτούμενα περνούν με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς από τη μια παραπέμπει σε ισοπεδωτική εικόνα των κομμάτων που συμφωνούν, από την άλλη ακυρώνει πλήρως τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αν πάει άμεσα σε εκλογές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η «παρέα της δραχμής», δεν προλαβαίνουν να στήσουν κόμμα και να κατεβάσουν ψηφοδέλτια σε τόσο σύντομο χρόνο. Ακόμη όμως και αν το κάνουν  δεν θα μπορέσουν να έχουν μεγάλη απήχηση, καθώς δεν θα έχουν οργανωθεί ακόμη.
Βρίσκουν σε κακή κατάσταση της ΝΔ, η οποία αν και άλλαξε αρχηγό δεν έχει ανασυγκροτηθεί ακόμη και δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης της εικόνας της. 
Με τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα χάσει την ευκαιρία, διότι είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της χώρας. Η υλοποίηση των σκληρότατων δεσμεύσεων που θα προκύψουν από τις νέες μνημονιακές υποχρεώσεις απαιτούν ευρείες συμμαχίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας βάλει σε καινούριες περιπέτειες.
Εξάλλου, στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ένα πολύ υψηλό ποσοστό που του επιτρέπει υπό τις παρούσες συνθήκες να προσβλέπει σε αυτοδυναμία, την οποία αν εξασφαλίσει  θα του επιτρέψει μια άνετη πλειοψηφία μετεκλογικά, ειδικά αν προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας και με το ΠΟΤΑΜΙ. 
Επιπλέον, η προσφυγή στην κάλπη μετά από μια τόσο δύσκολη και βαριά συμφωνία θα επιβεβαιώσει 
 
Η έδρα δεν είναι σίγουρη
 
Μπορεί πανελλαδικά να θεωρείται σίγουρο –με τα σημερινά δεδομένα- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει άνετα τις εκλογές, για να μην πούμε ότι κάνει περίπατο και φανούμε υπερβολικοί, αυτό όμως δεν ισχύει για τη μονοεδρική Φωκίδα.
Να υπενθυμίσουμε ότι τη μοναδική μονοεδρική που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο ήταν της Θεσπρωτίας που πήρε η ΝΔ. Στην αναμέτρηση αυτή όμως είναι πολύ πιθανόν να έχει μεγαλύτερες απώλειες.
 
Αλλαγές και στα δυο ψηφοδέλτια
 
Το ενδιαφέρον σε αυτή την αναμέτρηση μοιραία θα πέσει στα ψηφοδέλτια των δυο μεγάλων κομμάτων και κυρίως στις πρώτες θέσεις, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα.
Δεν θεωρείται καθόλου σίγουρο ότι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ίδιο, καθώς είναι πιθανόν να μην συμπεριλάβουν την δεύτερη σε σταυρούς κ. Γιώτα Κασούτσα, αφού αφενός συμμετέχει στους “Πολίτες στο προσκήνιο” ε τον επικεφαλής κ. Τάκη Μέγκο να διαφωνεί ανοιχτά με τη στροφή του κόμματος  αλλά και η ίδια, σε αντίθεση με τον Βουλευτή κ. Κωστοπαναγιώτου και τον τρίτο σε σταυρούς κ. Αγγελέτο, προτίμησε να μην πάρει θέση δημόσια για τη συμφωνία. 
Εξάλλου, οι εκλογές θα γίνουν για να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να καθαρίσει τις λίστες και να αναδείξει μια κοινοβουλευτική ομάδα ελεγχόμενη που θα τον κρατήσει στην εξουσία. Το πάθημα του έγινε μάθημα και δεν θα ρισκάρει ούτε καν στους αναπληρωματικούς να γίνουν λάθη.
Αν τελικά δεν συμπεριληφθεί η κ. Κασούτσα –που είναι και το πιθανότερο- θα πρέπει να περιμένουμε ο τρίτος ή η τρίτη να είναι μετριοπαθές στέλεχος που θα επιλεγεί από αυτούς που στήριξαν της στροφή της κυβέρνησης. Άλλωστε σε αυτή τη φάση ξέρει καλά ο κ. Τσίπρας ότι δεν κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές, αλλά και δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μονοεδρική της Φωκίδας. 
Να σημειώσουμε δε, ότι πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι η σταθερότητα της έδρας και της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να εξασφαλιστεί με τον κ. Αγγελέτο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου, μιας που πρόκειται για ένα μετριοπαθές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και ιδιαίτερα συνεργάσιμος με συντρόφους και αντιπάλους. Δεν βάζει διαχωριστικές γραμμές στους θεσμικούς και τους πολίτες και όποιος έχει συνεργαστεί μαζί του έχει σχηματίσει την καλύτερη εντύπωση.
Ανακατατάξεις όμως θα έχουμε και στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς φημολογείται έντονα ότι ο κ. Κώστας Παπαθανασίου δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο και ειδικά στη δεύτερη θέση, κάτι που έζησε και το 2012. Η θέση είναι σίγουρο ότι θα πληρωθεί, ωστόσο το πρόσωπο δεν θα πρέπει να περιμένουμε να είναι κάποιο προβεβλημένο και δυνατό στέλεχος της ΝΔ, εκτός και αν γίνει η έκπληξη.
 
 
“Βαριά τραυματισμένος” ο νύν Βουλευτής
 
 
Μέσα στο σύντομο αυτό διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στην περιοχή. Ο μύθος που είχε υφανθεί γύρω από το όνομα του βουλευτή – γιατρού κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου αποδομήθηκε, αφού ο ίδιος έδειξε ότι πάνω από το θεσμικό του ρόλο βάζει  την κομματική του ιδιότητα. Ακόμη και το γραφείο που έστησε στην Άμφισσα, στο κουδούνι έχει την ένδειξη ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται ο κ. Κωστοπαναγιώτου και η θεσμική του ιδιότητα. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν επιχείρησε καν να προωθήσει καυτά θέματα για τη Φωκίδα, ενώ συμμετείχε σε πλειάδα ερωτήσεων που συνυπέγραφαν ομαδικά μαζί με άλλους συναδέλφους του, οι οποίες όμως δεν είχαν σχέση με την περιοχή. Από τη μέχρι στιγμής πολιτική του παρουσία, απογοήτευσε όσους τον εμπιστεύτηκαν, ενώ δεν μπόρεσε ούτε καν να επιλέξει σωστούς συνεργάτες. Ποτέ κανένας εν ενεργεία Βουλευτής της Φωκίδας μέχρι σήμερα, δεν έχασε τόσους πολλούς συμμάχους μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι τόσο κομματικός που ακόμη και την όποια ενασχόλησή του με τη Φωκίδα σε θεσμικό επίπεδο την πληροφορείται η τοπική κοινωνία μέσω της εφημερίδας ΑΥΓΗ!
Ακόμη όμως και στα θέματα υγείας που θα έπρεπε λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας να είναι τα πρώτα που θα έλυνε, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει. 
Ο κ. Κωστοπαναγιώτου έχει μόνο ένα «άλλοθι» για την πολιτική του απουσία από τα προβλήματα της Φωκίδας, τον χρόνο. Ακυρώνεται όμως και αυτό του επιχείρημα, αν ρίξει κανείς μιας προσεκτική ματιά στις μέχρι σήμερα επιλογές του σε όλους τους τομείς!
 
Δεν θα είναι εύκολη αντίπαλος η τέως Βουλευτής
 
Σε έκπληξη εχθρών, αντιπάλων και φίλων η τέως Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα μετά την ήττα της, αντί να απογοητευτεί και να καταθέσει τα όπλα παρέμεινε ενεργή και δυνατή με ενισχυμένη πολιτική παρουσία, περισσότερο και από όταν είχε θεσμικό ρόλο. Με τη στάση της και τις επιλογές της, όχι μόνο δεν άφησε χώρο σε άλλα στελέχη της ΝΔ, αλλά επισκίασε και το νύν Βουλευτή. 
Μπορεί στην πρώτη θητεία της να μην είχε την εμπειρία να λειτουργήσει ευέλικτα, αλλά δεν δίστασε να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, ακόμη και εντός των κόλπων του κόμματός της και δεν δίστασε να υψώσει ανάστημα σε κραταιά τότε πολιτικά στελέχη της Φωκίδας. Σήμερα δείχνει πιο ώριμη από ποτέ πολιτικά και δίνει την εντύπωση ότι έχει κατανοήσει τα λάθη της και έχει μάθει από αυτά. Θα πρέπει πάντως να της αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και δεν είχε, αντικειμενικά,  μεγάλες δυνατότητες σε επίπεδο έργων καθώς η χρηματοδότηση ερχόταν με το σταγονόμετρο.. 
Επιπλέον, έχει καταρριφθεί ο  μύθος που ισχυριζόταν ότι είναι καλύτερο για τις μονοεδρικές να εκλέγεται κυβερνητικός βουλευτής, καθώς και ο κ. Κωστοπαναγιώτου κυβερνητικός είναι, αλλά δεν ευνοήθηκε καθόλου μέχρι σήμερα η Φωκίδα. Απεναντίας, ίσως να είναι και καλύτερα να έχει μια μονοεδρική αντιπολιτευόμενο βουλευτή, καθώς η σκληρή κριτική και το στενό μαρκάρισμα στο οποίο θα επιδίδεται ο ίδιος για την προσωπική του προβολή, ίσως να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και να αναγκάζεται σε κάποιες τακτικές υποχωρήσεις και ειδικά σε σοβαρά θέματα. Για παράδειγμα, τα χρόνια που διοίκησε η ΝΔ επί Καραμανλή και η Ζάκυνθος είχε Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, το νησί των Επτανήσων δεν πέτυχε και λίγα. Ίσως λοιπόν η εκλογή αντιπολιτευόμενου βουλευτή σε μονοεδρική, όχι μόνο να μην είναι πανάκεια, αλλά να είναι και σωτήρια. 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…