Home Δήμος Δελφών Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ.Σ.Σωτηρόπουλος τονίζει: «Επιχορήγηση ή αυξήσεις»
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 20 Ιανουαρίου, 2022

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ.Σ.Σωτηρόπουλος τονίζει: «Επιχορήγηση ή αυξήσεις»

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ.Σ.Σωτηρόπουλος τονίζει:

«Επιχορήγηση ή αυξήσεις»

-«Εμείς ζητάμε τη βοήθεια του Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία, τόσο με τον ίδιο, όσο και με το γραφείο του, αλλά μέχρι τώρα είναι χωρίς αποτέλεσμα».

-Αν δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυξήσεις, ανάλογες της αύξησης του κόστους»

 

 

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Σωτήρη Σωτηρόπουλου, ότι μόνο η αύξηση του κόστους ενέργειας είναι μισό εκατομμύριο το χρόνο ή 40.000 το μήνα, αλλά και το δίλημμα που θέτει προς το υπουργείο Εσωτερικών και το Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα ότι αν δε βρεθεί άμεσα πολιτική λύση, έρχονται τεράστιες αυξήσεις, ανάλογες του κόστους.

Ο κ. Σωτηρόπουλος δίνει στη δημοσιότητα τα τρία αιτήματα που έχει καταθέσει στο υπουργείο και έχει κοινοποιήσει στο Βουλευτή, με τον οποίο, αν και έχει καλή συνεργασία μέχρι τώρα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

 

Με «ασανσέρ» ανεβαίνουν οι τιμές

 

«Μόνο στο ΔΕΔΗΕ έχουμε αύξηση 40.000 ε το μήνα ή 480.000 ε το χρόνο, ενώ οι αυξήσεις μετακίνησης είναι τεράστιες, αν αντιληφτείτε ότι δουλεύουμε στο 10ο μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της χώρας. Όλα τα παράγωγα του πετρελαίου, όπως οι σωλήνες που χρησιμοποιούμε είναι πάνω από 50%. Υπολογίζουμε μια αύξηση περί τις 600.000 ε σε ετήσια βάση, αν παγιωθεί εδώ η αύξηση των τιμών, που ούτε αυτό θεωρείται σίγουρο», αποκαλύπτει για το εύρος των αυξήσεων.

Στην ερώτησή μας για την πραγματική οικονομική εικόνα της επιχείρησης και το αν έχουν ισοσκελίσει έσοδα και έξοδα, ο κ. Σωτηρόπουλος απαντά ότι «όταν αναλάβαμε το 2019 οι ισολογισμοί ήταν ισοσκελισμένοι μεν, αλλά στην πραγματικότητα δεν πληρώναμε ΕΥΔΑΠ. Για παράδειγμα, όταν ανέλαβα το Σεπτέμβριο του 2019 βρήκα απλήρωτη τη ΕΥΔΑΠ από το Μάρτιο του 2018.

Επίσης, για να σταθεί η ΔΕΥΑ στα πόδια της το 2018, ένα μέρος του ρεύματος το κάλυψε ο δήμος. Μπήκαμε σε αγώνα δρόμου και με πολύ δουλειά καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα στα 2.200.000 ε ποσό πολύ κοντά στα έξοδα, τα οποία ήταν 2.400.000 ε, προ των αυξήσεων φυσικά. Εκτιμούσαμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου των έξυπνων υδρομέτρων και της τηλεμετρίας, που θα περιόριζε τις διαρροές των δικτύων, θα ισοσκελίζαμε πλήρως. Δυστυχώς η εκτόξευση των εξόδων στα 3 εκ ευρώ, δεν μπορεί να καλυφθεί, ούτε να απορροφηθεί. Εμείς είμαστε νέα ΔΕΥΑ που δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, ούτε είμαστε να Θεοί να κάνουμε θαύματα», όπως λέει με πικρό χαμόγελο.

 

Αποκλείεται ο δανεισμός

 

Ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιχορηγήσει τη ΔΕΥΑ, όπως εξηγεί. «Η κατάσταση στα οικονομικά του δήμου είναι γνωστή. Γίνεται αγώνας δρόμου να περιοριστούν δαπάνες, να αποπληρωθούν παλιά χρέη, να καλυφθούν δικαστικές αποφάσεις και επιπλέον, πρέπει να απορροφήσει την αύξηση που προκύπτει στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, όπως και στα καύσιμα. Εξάλλου, ο δήμος είναι σε δυσχερέστερη θέση με το τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο έχει οριστεί στο εξωφρενικό ποσό, 20 ε ανά τόνο. Συνολικά, προκύπτει μια τεράστια ετήσια επιβάρυνση», δηλώνει.

Στο ερώτημα μας, αν σκέφτεται ως λύση την προσφυγή σε δανεισμό, είναι κάθετος. «Όσο είμαι στο τιμόνι της ΔΕΥΑ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να δημιουργηθούν χρέη», αναφωνεί.

Στην ερώτησή μας αν έχουν ζητήσει τη βοήθεια του υπουργείου για την κατάσταση, απαντά καταφατικά. «Εννοείται ότι την έχουμε ζητήσει. Όχι τώρα, αλλά από την αρχή της πανδημίας. Όταν είδαμε τι έρχεται, αντιληφθήκαμε την κατάστασή μας και τις αδυναμίες μας. Σας ξαναλέω, είμαστε καινούργια επιχείρηση, χωρίς ταμειακά αποθεματικά και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε έκτακτες συνθήκες. Συνολικά έχουμε υποβάλλει τρια αιτήματα, τα οποία και κοινοποιήσαμε στο Βουλευτή, τον οποίο και ενημερώσαμε κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμιά απάντηση, παρότι αφορούσαν είτε έκτακτη επιχορήγηση, είτε λειψυδρία, είτε τα ληξιπρόθεσμα. Για του λόγου το αληθές σας κοινοποιώ τα αιτήματά μας, μη θεωρήσουν οι συμπολίτες μας ότι δεν κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να βρεθούν χρήματα», τονίζει.

 

Επιχορηγούνται όλες οι ΔΕΥΑ, πλην του δήμου Δελφών

 

Τα όσα μας λέει ο κ. Σωτηρόπουλος προκαλούν εύλογα την απορία, αν επιχορηγούνται άλλες ΔΕΥΑ ή απλώς είναι άδεια τα ταμεία. Η απάντηση όμως είναι αρκετά στενάχωρη. «Φυσικά και επιχορηγούν. Θα σας πω μόνο για τις αποφάσεις του 2021. Μέσα στο 2021. Επιχορηγήθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Δέλτα (Δ.Ε.Υ.Α.Δ.Δ.) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της προς τρίτους με το ποσό των 3.000.000,00€ (Απόφαση με αριθ. πρωτ.  56822/29.07.2021 – ΑΔΑ: ΩΙ2Ω46ΜΤΛ6-ΑΓΤ).

Υπήρξε άμεση χρηματοδότηση ΔΕΥΑ με εννέα (9) Αποφάσεις, με συνολικό ποσό 1.550.000,00€, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την λειψυδρία (ΔΕΥΑ Έδεσσας, Σκοπέλου, Γρεβενών, Πύλης, Βορείου Άξονα Χανίων, Μυλοποτάμου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ρεθύμνης).

Επιχορηγήθηκαν με επτά (7) Αποφάσεις ΔΕΥΑ, με συνολικό ποσό 3.963.516,13€, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες (ΔΕΥΑ Σύρου, Μαντουδίου-Λίμνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Πύλου, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Παλαμά).

Δόθηκε εντός του 2021 χρονική παράταση σε τριάντα μία (31) αποφάσεις προηγούμενων ετών για την επιχορήγηση ΔΕΥΑ, με συνολικό ποσό 6.650.000,00€ τόσο για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες  όσο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την λειψυδρία (ΔΕΥΑ Σικυωνίων, Κιλελέρ, Πύλου-Νέστορος, Νέστου, Γρεβενών, Τρίπολης, Ερέτριας, Αλμωπίας, Χαλκηδόνος, Κιλκίς, Παιονίας, Μεσσήνης, Ηράκλειας Σερρών, Βορείου Άξονα Χανίων, Κέρκυρας, Πύλης, Νάουσας, Παγγαίου, Θήβας, Τυρνάβου, Μυλοποτάμου, Κύμης Αλιβερίου, Σιντικής, Επιδαύρου, Σητείας, Ναυπλίου, Τριφυλίας).

Επιχορηγήθηκαν έμμεσα μέσω των Δήμων πλήθος ΔΕΥΑ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΔΕΥΑ Κατερίνης, με το ποσό των 7.517.091 ,00€, για αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους προς τη ΔΕΗ (Απόφαση 54653/20.07.2021 – ΑΔΑ: 6ΖΒΙ46ΜΤΛ6-Λ2Ε)», λέει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ.

 

Ζητάμε τη βοήθεια του Βουλευτή

 

Στο ερώτημά μας, γιατί λοιπόν γίνεται αυτή διάκριση εις βάρος μας, ο κ. Σωτηρόπουλος απαντά ότι «αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από το υπουργείο. Εμείς ζητάμε τη βοήθεια του Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία, τόσο με τον ίδιο, όσο και με το γραφείο του, αλλά μέχρι τώρα είναι χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα γιατί αφορά 25.000 κατοίκους», όπως υποστηρίζει.

Στην εύλογη ερώτηση τι θα γίνει από εδώ και πέρα, εφόσον δε βρίσκεται άκρη με κρατική παρέμβαση, ο κ. Σωτηρόπουλος απαντά με απόλυτη ειλικρίνεια. «Λυπάμαι που το λέω και ειλικρινά το λέω με βαριά καρδιά. Αν δεν επιχορηγηθούμε άμεσα να αντέξουμε για ένα διάστημα και παράλληλα να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα πανελλαδικά με κάθετη απορρόφηση των αυξήσεων δεν θα καταφέρουμε να τις απορροφήσουμε. Υπενθυμίζω ότι ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής έχει φέρει το θέμα στην ΚΕΔΕ και δεν ήταν ο μόνος φυσικά. Αν δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυξήσεις, ανάλογες της αύξησης του κόστους».

Ερωτώμενος τι θα γίνει αν δε βρεθεί λύση και για πόσο εκτιμά ότι θα αντέξει η απάντηση είναι αποκαρδιωτική. «Πριν το καλοκαίρι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα, γιατί τη θερινή περίοδο είμαστε 50% σε κατανάλωση, λόγω τουρισμού», τονίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…