Home Κοινωνικοί φορείς Σε απόγνωση επιχειρηματίες, κάτοικοι και τουρίστες σε όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού
Κοινωνικοί φορείς - 3 Αυγούστου, 2017

Σε απόγνωση επιχειρηματίες, κάτοικοι και τουρίστες σε όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού

 Σε απόγνωση βρίσκονται επιχειρηματίες κάτοικοι αλλά και τουρίστες  σε όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού κατά μήκος της Φωκίδας  καθώς η θάλασσα έχει γεμίσει από τσούχτρες  με αποτέλεσμα ελάχιστοι να είναι οι “γενναίοι” που τελικά επιλέγουν να βουτήξουν στη θάλασσα   

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε καθημερινή βάση δεκάδες ομπρέλες στις πλαζ να παραμένουν άδειες και συνεπακόλουθα  τα εστιατόρια , οι ταβέρνες και τα μπαράκια κάτι που κάνει σχεδόν όλους τους επαγγελματίες να μιλούν για “χαμένο καλοκαίρι” και οικονομική καταστροφή.
“Περιμέναμε το καλοκαίρι, τον Αύγουστο να τζιράρουμε κάποια χρήματα για να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας” θα πει με παράπονο στην ΩτΦ επ[αγγελματίας που δραστηριοποιείται στην παραθαλάσσια Δωρίδα ενώ κάποιος ΄’άλλος από την Ιτέα ουσιαστικά θα συμπληρώσει τονίζοντας ότι με την γενικότερη πτώση που υπάρχει ολοχρονίς “περιμέναμε αυτόν τον μήνα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα αυξημένα έξοδα του Χειμώνα”
 
Παντού μέδουσες 
 
Από τον Πατραικό κόλπο μέχρι ολόκληρο τον Κορινθιακό το κυρίαρχο φαινόμενο του καλοκαιριού είναι οι τσούχρτες. 
Κολυμπούν παντού, Άλλοτε μικροσκοπικές, άλλοτε μεγαλόσωμες όπως αυτή των 4 κιλών που ψάρεψε νεαρός στο Αίγιο επιφέρουν μεγάλα προβλήματα στους κολυμβητές καιθώς 
το άγγιγμα τους  συνήθως αφήνει ως …”αναμνηστικό” ερεθισμένο δέρμα  ενώ  αν το άτομο είναι αλλεργικόοι συνέπειες είναι πιο  έντονες. 
Πλέον η πιο συνηθισμένη ερώτηση πελατών στα παραλιακά καταστήματα είναι “Τσούχτρες έχει σήμερα εδώ;” και βεβαίως οι καταστηματάρχες ζουν την καθημερινή αγωνία
Κι αφού η κύρια θερινή σεζόν κοντεύει να ολοκληρωθεί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε πλέον να εντάξει τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. 
 
Τροπολογία από την κυβέρνηση 
 
Τροπολογία προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς φαινομένου της παρουσίας μεδουσών στις θαλάσσιες περιοχές κατά μήκος της ακτογραμμής του Κορινθιακού, καταθέτει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι όπως ομολόγησε πρόσφατα  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, το ζήτημα της εμφάνισης των μεδουσών, χωρικά για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο, έχει εντοπιστεί από τον Μάιο. Tα μέτρα, ωστόσο, εξαγγέλθηκαν μόλις τώρα . 
Η τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και αναμένεται να ψηφιστεί την σήμερα  από την Ολομέλεια της Βουλής, ανάβει το πράσινο φως στους επιχειρηματίες, επιτρέποντας τους να τοποθετήσουν πλωτές εγκαταστάσεις και δίχτυα, ως μέτρα προστασίας των λουομένων, καθώς θα λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στη διέλευση των μεδουσών προς τις ακτές!
Υπενθυμίζεται πως η επέλαση κοπαδιών από μέδουσες, από τις αρχές της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, ερήμωσε τις περισσότερος πολυσύχναστες παραλίες, αφού οι λουόμενοι απέφευγαν να να τις επισκεφθούν. Αποτέλεσμα της κατάστασης ήταν οι επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής που δραστηριοποιούνται από Καστελλόκαμπο Πατρών έως Λαμπίρι Αιγιαλείας, να οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή καθώς όπως έχουν ήδη καταγγείλει το καλοκαίρι για αυτούς χάθηκε, λόγω της κωλυσιεργίας των υπεύθυνων φορέων να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα των μεδουσών.
 
Οι παράγοντες που… ευνοούν τις μέδουσες
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βοντόπιβετς του σλοβενικού Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών “Environment Research Letters”, σύμφωνα με το “New Scientist”, εκτιμούν ότι οι διάφορες εγκαταστάσεις μέσα στη θάλασσα, όπως οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι πλωτές ανεμογεννήτριες κ.α, μπορεί να βοηθούν στις μεδουσο-επιδρομές.
Οι μέδουσες αποτελούν σημαντικό στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά μετατρέπονται σε πρόβλημα, όταν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς, καθιστώντας απαγορευτικό το κολύμπι, μπλοκάροντας τα δίχτυα των ψαράδων, ακόμη και τους αγωγούς των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βιολογικού καθαρισμού ή αφαλάτωσης που καταλήγουν στη θάλασσα. Επιπλέον, καταβροχθίζοντας μαζικά τα νεογέννητα ψαράκια και το πλαγκτόν, αλλοιώνουν τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα
Πολλές μέδουσες ξεκινούν τη ζωή τους ως «πολύποδες» που πρέπει να προσκολληθούν σε κάποια επιφάνεια, ιδίως σε κάποια που προεξέχει. Στη φύση σπάνια υπάρχουν τέτοιες επιφάνειες, αλλά οι άνθρωποι κατασκευάζουν ουκ ολίγες μέσα στη θάλασσα, διευκολύνοντας έτσι τις μέδουσες να πολλαπλασιασθούν.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Αδριατική οι πρώτες μέδουσες παρατηρήθηκαν το 1834, αλλά έως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα ήταν σπάνιο φαινόμενο. Στις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 εμφανίζονταν μόνο μία ή δύο φορές ανά δεκαετία, στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έκαναν πια αισθητή την παρουσία τους περίπου στα οκτώ χρόνια κάθε δεκαετίας, ενώ από το 2000 έως σήμερα είναι πανταχού παρούσες κάθε χρόνο (ας το έχουν υπόψη αυτό όσοι επισκέπτονται τις δαλματικές ακτές…).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απότομη αύξηση στη συχνότητα των μεδουσών συνέπεσε με τον πολλαπλασιασμό στις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου στην Αδριατική, από μόνο μία το 1968 σε περίπου 140 σήμερα. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις μέδουσες και στις ανθρωπογενείς κατασκευές, καθώς οι τελευταίες βοηθάνε τις πρώτες να επιβιώνουν ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο περιβάλλον τους, όπως η θαλάσσια ρύπανση.
Όσο πιο κοντά στα θαλάσσια ρεύματα βρίσκεται μια ανθρώπινη υπεράκτια κατασκευή, τόσο περισσότερο διευκολύνει τις μέδουσες να αναπτυχθούν. Σημειωτέον ότι, εκμεταλλευόμενες ένα ισχυρό ρεύμα, οι μέδουσες μπορούν να ταξιδέψουν έως 1.000 χιλιόμετρα.
‘Αλλοι παράγοντες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ευνοούν την εξάπλωση των μεδουσών, είναι η υπεραλίευση των θαλάσσιων ειδών που τρώνε τις μέδουσες, η αυξημένη απορροή στις θάλασσες θρεπτικών χημικών ουσιών κ.α.
 
Μέδουσες-τέρατα… 200 κιλά
 
Πάντως, για να μετριασθεί κάπως ο εκνευρισμός των καταστηματαρχών, ξενοδόχων και λουομένων στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, ας λάβουν υπόψη τους ότι οι μέδουσες που αντιμετωπίζουν, δεν είναι τίποτε μπροστά στις μέδουσες-τέρατα (Nemopilema nomurai), πλάτους δύο μέτρων και βάρους 200 κιλών, που έχουν κατακλύσει τις θάλασσες της νότιας και ανατολικής Κίνας και τη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Στην τελευταία, κυκλοφορούν κάθε μέρα τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο από αυτές τις θηριώδεις μέδουσες
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…