Home Πολιτικά - Φωκίδα Σανό Vs Αριθμών
Πολιτικά - Φωκίδα - 4 Δεκεμβρίου, 2018

Σανό Vs Αριθμών

 Όσο και να προσπαθεί ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός να ωραιοποιήσει μια κατάσταση, οι αριθμοί έρχονται να τον διαψεύσουν. Η υπερφορολόγηση που αποτελεί τον κορμό της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γονάτισε την εγχώρια αγορά. 

Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δείχνουν ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και γκρεμίζουν το ψεύτικο success story του κ. Τσίπρα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατ. τον Σεπτέμβριο, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν χρέη προς την εφορία τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό: από τις αρχές του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί πάνω από 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη των πολιτών προς την Εφορία, περιλαμβανομένων των εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών, ξεπερνούν πλέον τα 103 δισεκ. ευρώ.
Ενδεικτικό της αδυναμίας πολλών πολιτών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους είναι ότι το Δημόσιο έχει επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1,148 εκατ. φορολογούμενους. Από τις αρχές του έτους το κράτος έχει εισπράξει 3,9 δισεκ. ευρώ από κατασχέσεις και δεσμεύσεις ακινήτων ή τραπεζικών λογαριασμών.Ακόμα 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να τους επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.                                                                                                                                                                                                                   
Είναι αμφίβολο αν και οι ίδιοι πιστεύουν όσα λένε δημόσια σε σχέση με την ανάκαμψη της αγοράς. Τα δε στοιχεία της 3ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου του ΚΕΑΟ για το 2018, αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει καμία ανάκαμψη στην αγορά, αφού η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δραματική. Ο  εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.4 εκατ. συμπολίτες μας να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 34.354 εκατ. ευρώ! Από την αρχή του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 195 χιλ. Την ίδια στιγμή, μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 493 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, συγκριτικά με το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτοξευτεί. Δηλαδή, από τα 13.7 εκατ. ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 34.35 εκατ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018.
 Επιβεβαιώνεται, λοιπόν στην πράξη, μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΚΕΑΟ, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.  Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μιας πολιτικής, που θα στοχεύει στη μείωση των εξοντωτικών εισφορών, στη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, καθώς και στην αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
 Ο κος Τσιπρας είμαι προφανές ότι δεν θέλει διαβασμένους και ενημερωμένους πολίτες. Απεναντίας  αρέσκεται ακόμα και σήμερα στο να παραποιεί την αλήθεια. Και αυτή δεν είναι άλλη από τους εξοντωτικούς φόρους που ο ίδιος και η κυβέρνηση του επέβαλαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ούτε τα επιδόματα που αποτελούσαν το τελευταίο μαξιλάρι τους αφηγήματος του δεν τον σώζουν πλέον. Οι μέρες του τελειώνουν όμως σύντομα και αυτό αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για τον τόπο. 
Ο κ. Τσίπρας ξεζουμίζει τα εισοδήματα των Ελλήνων προφανώς – όπως λέει ο ίδιος – για να μην τα σπαταλάνε…
 
Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής
Οικονομολόγος Msc
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…