Home Κοινωνικοί φορείς Πύλη Σένγκεν στην Ιτέα
Κοινωνικοί φορείς - 31 Ιανουαρίου, 2021

Πύλη Σένγκεν στην Ιτέα

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανατεθεί επιτέλους, με πολυετή καθυστέρηση, η μελέτη για το χαρακτηρισμό του λιμανιού της Ιτέας ως πύλης Σέγκεν, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Σοφία Αναγνωστάκου.

 

Ανοίγονται άλλες προοπτικές

 

Η μελέτη θα δείξει τα έργα που απαιτούνται ώστε το λιμάνι να προσαρμοστεί και να αποτελεί μια ελκυστική πύλη Σέγκεν. Η μελέτη θα υποδείξει στην ουσία αν και που απαιτείται η   τοποθέτηση και διατήρηση εντός της μικτής χερσαίας ζώνης λιμένος προ κατασκευασμένων κτιρίων ή άλλων προσωρινών κατασκευών ή κατασκευών ελαφρού τύπου. Οι κατασκευές αυτές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, επισκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και συνοδών έργων λιμεναρχείων, πύλης Σένγκεν (Schengen), χώρων υγιεινής, χώρων εκδοτηρίων, στεγάστρων και των απαιτούμενων βοηθητικών χώρων αυτών.

Εντός της χερσαίας ζώνης δεν επιτρέπονται μόνιμες εγκαταστάσεις. Επιτρέπεται μόνο να γίνονται εγκαταστάσεις με προκάτ ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή επί της μικτής χερσαίας ζώνης του λιμένα, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης εντός χερσαίας ζώνης λιμένος και η διαδικασία ελέγχου τους από άποψη ασφάλειας και αισθητικής. Στην τροπολογία σημειώνεται πως με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι κατηγορίες των κατασκευών ή εγκαταστάσεων, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης εντός χερσαίας ζώνης λιμένος και η διαδικασία ελέγχου τους από άποψη ασφάλειας και αισθητικής.

Την πύλη Σέγκεν είχε παλέψει πρώτος ο κ. Νικος Γιογάκης, ο οποίος, αν και είχε άποψη για τους στόχους που έπρεπε να υπηρετεί το λιμάνι, δεν κατάφερε να προχωρήσει, καθώς πάλευε μόνος του και χωρίς καμιά βοήθεια από φορείς της περιοχής.

H πύλη Σένγκεν Iτέας ανοίγει ένα ακόμη δρόμο όχι μόνο για την πόλη και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά για ολόκληρη τη Φωκίδα και τη Στερεά, καθώς αποτελεί τη διασύνδεση με τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια, ενώ είναι το 2ο μεγαλύτερο λιμάνι για εμπορικά πλοία και φορτία χύδην, όπως το πρώτο που συνδέεται με τον κλασικό τουρισμό. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που θα βοηθήσει στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τονώνοντας την οικονομικά.

 

Προχωράει το master plan

 

Παράλληλα εκπονείται και το master plan για τη χερσαία ζώνη Λιμένος, το οποίο και θα δώσει οριστικά τέλος στη Λερναία Ύδρα του χωροταξικού και των καταστημάτων της παραλίας. Η πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου έχει καταλάβει πως το καλύτερο για όλους είναι το Λιμενικό Ταμείο να δημιουργήσει ενιαίες κατασκευές σε όλη την παραλία και να ενοικιάζει πια τις κατασκευές, κάτι που θα ωφελήσει οικονομικά και το Λιμενικό Ταμείο, αλλά θα αφαιρέσει και τη Δαμόκλειο Σπάθη, από τα κεφάλια των επαγγελματιών. Θα επιδιωχθεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα για να εφαρμόσει την αρχιτεκτονική μελέτη του master plan.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Προγράμματα μεσιτικών γραφείων τεχνολογίας cloud: Γιατί προσφέρουν περισσότερη οργάνωση και ευελιξία

Η οργάνωση, η ευελιξία και η αύξηση παραγωγικότητας είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστ…