Home Πολιτικά - Φωκίδα “Πόρτα” με τακτ
Πολιτικά - Φωκίδα - 14 Μαρτίου, 2021

“Πόρτα” με τακτ

Την ώρα που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει καθυστερήσει υπερβολικά τις πληρωμές του προγράμματος της μη επιστρεπτέας προκαταβολής ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός,   για λόγους επικοινωνιακού εντυπωσιασμού φέρεται να διεκδικεί β φάση του προγράμματος .

Αυτό αποδεικνύεται και με την αποκλειστική δήλωση που εξασφαλίσαμε από τον υφυπουργό κ Τσακίρη ο οποίος απαντά ότι οι πόροι του ΠΕΠ είναι ήδη σε  μεγάλη υπερδέσμευση και ότι προτεραιότητα υπάρχει στην  απορρόφηση των ΠΕΠ σε επίπεδο δαπανών από τα ήδη ενταγμένα έργα που έχουν νομικές δεσμεύσεις.

 

Προβληματισμός  στην κοινωνία


Δεκάδες αναγνώστες επικοινωνούν μαζί μας σχεδόν καθημερινά για να πληροφορηθούν την πορεία του προγράμματος και πότε επιτέλους θα δουν  τα χρήματα στο λογαριασμό τους, επί ματαίω όμως, αφού φαίνεται να απέχουμε πολύ από εκείνη την «ευλογημένη» ώρα!

Μιλάμε για το   πρόγραμμα της ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που αντί να ανακαλύψει και να τρέξει η περιφερειακή Αρχή ή έστω κάποια από τις παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου, ανέδειξε η κ. Αφροδίτη Παπαθανάση.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19 με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 4.000€ και μέγιστο τα 40.000€. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα:

• των αγορών εμπορευμάτων χρήσης

• των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης

• του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών

• του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση

• του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες)

• διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που:

• Έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 έως την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης

• Θα συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019) που έχει υποβληθεί έως την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

 

Δεν έχει γίνει η τελική ανάρτηση των δικαιούχων


Σήμερα, μετά λύπης μας , ανακαλύψαμε ότι από το πρόγραμμα ,που ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις στις 13 Οκτωβρίου,  δεν έχει κάνει εκταμίσευση ούτε ένα ευρώ, ούτε  καν  δεν έχει γίνει η ανάρτηση της τελικής κατάταξης των υποψηφίων, η οποία ως διαδικασία υπό φυσιολογικές συνθήκες και βάση του χρονοδιαγράμματος έπρεπε να έχει γίνει από τον Φεβρουάριο. Μετά θα έχουμε για ένα μεγάλο διάστημα τις ενστάσεις που θα ακολουθήσουν με αποτέλεσμα οι τελικοί δικαιούχοι να δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους ίσως και μετά το τέλος της πανδημίας.

Τέλος να διευκρινίσουμε ότι τη διαδικασία τρέχει η ΑΝΔΙΑ Στερεάς Ελλάδας!

 

Παρά τις τεράστιες  καθυστερήσεις αιτήθηκε δευτερη δόση

 

Και ενώ υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις ο κ Σπανός με ένα δελτίο τύπου πριν από περίπου μια εβδομάδα μας ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς κκ Γεωργιάδη και Τσακίρη αιτούμενος δευτερη δόση βοήθειας.

Να τι έλεγε το δελτίο τύπου του κ Περιφερειαρχη:

 

Αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης Επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία

 

Πόρους για νέο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Κεφαλαίου Επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία Covid-19, αιτήθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός με τη συνημμένη επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Τσακίρη, ότι:

-Η πανδημική κρίση και τα απαραίτητα για την αντιμετώπισή της περιοριστικά μέτρα, έχουν προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις και κινδύνους για σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και εξάντληση των επιχειρηματιών, ειδικά σε κλάδους όπως η εστίαση.

-Σε συγκεκριμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, λόγω αυξημένης εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Πολιτεία υποχρεώθηκε να επιβάλλει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα από αυτά της Επικράτειας, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πληγή.

Ειδικότερα, σε καθεστώς αυξημένων περιοριστικών μέτρων τέλεσε η Π.Ε. Βοιωτίας από 12 Ιανουαρίου ως 1 Φεβρουαρίου (οι Δήμοι Θηβών και Τανάγρας παραμένουν ως και σήμερα) και η Π.Ε. Εύβοιας από 5 Φεβρουαρίου ως σήμερα, ειδικότερα δε ο Δήμος Χαλκιδέων από 30 Ιανουαρίου ως σήμερα. Από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου προστέθηκε ο Δήμος Λοκρών της Π.Ε. Φθιώτιδος.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Τσακίρη, όπου τέθηκε και το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης, ο Υφυπουργός επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες ρευστότητας που έχουν δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε να εξαντλήσει τις δυνατότητες απόκρισης.

«Είναι απολύτως αναγκαία η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσω της αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου ευρωπαϊκού και εθνικού πόρου. Πριν το ξημέρωμα, είναι το πιο βαθύ σκοτάδι και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της πανδημίας. Ελπίζουμε σύντομα σε έξοδο, αλλά σήμερα η Οικονομία μας υποφέρει και πρέπει να στηριχτεί ακόμη περισσότερο, ξανά και ξανά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός.

 

Η απάντηση Τσακίρη

 

Μετά το αίτημα για 2η δόση η ΩτΦ επικοινώνησε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ Ιωάννη Τσακίρη με το ερώτημα τι απαντά στην επιστολή του περιφερειάρχη και έλαβε αυτολεξεί την παρακάτω απάντηση:

“Η παροχή ρευστότητας προς την αγορά είναι γίνεται συντεταγμένα και με λεπρομερες σχέδιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικων. Μόνο από την επιστρεπτεα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ και το εγγυοδοτικό, 27,800 επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί έως σήμερα με ποσό 384 εκ ευρώ στην περιφέρεια Στερεάς

Σε ότι αφορά το αίτημα της περιφέρειας όπως και άλλων περιφερειών, οι πόροι των ΠΕΠ είναι ήδη σε μεγάλη υπερδέσμευση όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις. Εάν προκύψουν πόροι στην πορεία θα το μελετήσουμε. Προτεραιότητα είναι η απορρόφηση των ΠΕΠ σε επίπεδο δαπανών από τα ήδη ενταγμένα έργα που έχουν νομικές δεσμεύσεις.”

Από την απάντηση συνάγεται το συμπέρασμα ότι αφενός υπάρχουν και άλλες Περιφέρειες που έχουν επιβάλλει ανάλογα αιτήματα και αφετέρου ότι είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ικανοποιηθεί το αίτημα του κ Σπανού διότι οι πόροι των ΠΕΠ είναι ήδη σε μεγάλη υπερδέσμευση και προτεραιότητα δίνεται στην  απορρόφηση των ΠΕΠ σε επίπεδο δαπανών από τα ήδη ενταγμένα έργα που έχουν νομικές δεσμεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…