Home Κοινωνικοί φορείς Πυογόνο Κοκκίωμα
Κοινωνικοί φορείς - 5 Μαΐου, 2018

Πυογόνο Κοκκίωμα

 Γράφει για την ΩτΦ 

ο Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
 
Τι είναι το πυογόνο κοκκίωμα;
Είναι μία αβλαβής δερματική βλάβη, που οφείλεται στην υπερανάπτυξη των επιφανειακών τριχοειδών αγγείων του δέρματος. Δεν έχει κανένα κίνδυνο να εξελιχτεί σε καρκίνο του δέρματος, δε μεταδίδεται και δεν οφείλεται σε μόλυνση.
 
Τι προκαλεί την εμφάνιση του πυογόνου κοκκιώματος;
Η αιτία είναι άγνωστη. Τα περισσότερα πυογόνα κοκκιώματα εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο , αλλά κάποια άλλα, εμφανίζονται μετά από κάποιον μικρό τραυματισμό του δέρματος (όπως ένα κόψιμο που δεν επουλώθηκε σωστά ή ένα τρύπημα από αγκάθι). Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μετά από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων από του στόματος, π.χ. από τα ρετινοειδή (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής). Δεν κρύβουν μακροχρόνιους κινδύνους. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικες. Είναι επίσης συχνό να εμφανιστούν κατά την εγκυμοσύνη.
 
Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται τα πυογόνα κοκκιώματα;
Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι τα δάχτυλα, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και πάνω σε εκ γενετής σημάδια του δέρματος. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν μέσα στο στόμα και ιδίως στα ούλα (ειδικά στις εγκύους).
 
Είναι κληρονομικά;
Όχι. Δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός πυογόνου κοκκιώματος;
Το πυογόνο κοκκίωμα ξεκινά ως ένα ερυθρό ραγδαία αναπτυσσόμενο ογκίδιο του δέρματος. Η ανάπτυξή του συνήθως συνεχίζει από εβδομάδες έως μήνες και μετά σταθεροποιείται σε μέγεθος (σπάνια ξεπερνά σε διάμετρο το 1 εκατοστό). Συνήθως εμφανίζεται μόνο μία μονήρης βλάβη.
Το βασικό πρόβλημα με τα πυογόνα κοκκιώματα είναι ο τρόπος με τον οποίο ματώνουν ή «δακρύζουν» πολύ εύκολα, ακόμα και μετά από ασήμαντα χτυπήματα. Αυτό αποτελεί τεράστια ενόχληση, αλλά ευτυχώς, σχεδόν πάντα, δεν είναι επώδυνα.
Οι άνθρωποι συνήθως ανησυχούν ότι η ραγδαία ανάπτυξή τους και η αιμορραγία τους σημαίνει ότι είναι κακοήθη, παρόλο που δεν είναι. Ωστόσο, η επίσκεψη στο Δερματολόγο είναι πάντα υποχρεωτική όταν κάποιος βλέπει ένα ογκίδιο του δέρματος να μεγαλώνει πολύ γρήγορα.
 
Με τι μοιάζουν τα πυογόνα κοκκιώματα;
Επειδή αποτελούνται από μικρά αγγεία του δέρματος, έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Αργότερα μπορεί να γίνουν σκουρότερα. Η επιφάνειά τους λάμπει και δείχνει νωπή, αλλά μπορεί να γίνουν πιο ξηρά, μετά από την αιμορραγία.
Εξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Σπάνια είναι μεγαλύτερα από ένα εκατοστό σε διάμετρο. Κάποια έχουν πιο πλαδαρή επιφάνεια και μοιάζουν με ένα βατόμουρο.
 
Πως διαγιγνώσκεται ένα πυογόνο κοκκίωμα;
Τα περισσότερα είναι αναγνωρίσιμα από την εμφάνισή τους. Η κλινική εξέταση από το Δερματολόγο με το δερματοσκόπιό του μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
 
Μπορεί ένα πυογόνο κοκκίωμα να θεραπευθεί;
Ναι, με την αφαίρεσή του.
 
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πυογόνο κοκκίωμα;
Πολύ λίγα πυογόνα κοκκιώματα συρρικνώνονται από μόνα τους. Τα περισσότερα είναι τόσο ενοχλητικά που επιβάλλεται να θεραπευθούν. Η κρυοθεραπεία (ψεκασμός με υγρό άζωτο) μπορεί να είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει ένα πυογόνο κοκκίωμα, αν και κάποιες φορές θα χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία. Η συνήθης αγωγή είναι η απόξεση των πυογόνων κοκκιωμάτων με ένα αιχμηρό χειρουργικό εργαλείο. Προηγείται η ένεση με τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει το δέρμα. Η μικρή αιμορραγία που προκύπτει καυτηριάζεται εύκολα με τη διαθερμοπηξία.
 
Υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ενός πυογόνου κοκκιώματος;
Η πιθανότητα αυτή είναι 15%. Σε αυτές τις περιπτώσεις η περιοχή αυτή του δέρματος αφαιρείται χειρουργικά και η πληγή του δέρματος που προκύπτει επουλώνεται με την τοποθέτηση ραμμάτων.
 
Ατομική φροντίδα
Πρέπει πάντοτε να εξετάζεστε από ειδικό Δερματολόγο αν έχετε βλάβες στο δέρμα σας που μεγαλώνουν ή αιμορραγούν.
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…