Home Δήμος Δελφών Πρόταση “Ανανεωτικης Δυναμης Δελφών” για τα αδέσποτα”
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 12 Φεβρουαρίου, 2022

Πρόταση “Ανανεωτικης Δυναμης Δελφών” για τα αδέσποτα”

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΛΦΩΝ

 

«Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων» – Πρόταση για συζήτηση του θέματος στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση

 

Στις 24 Ιανουαρίου 2022 το Μονομελές Πρωτοδικείο Άμφισσας επέβαλε ποινή φυλάκισης είκοσι (20) μηνών σε 3 μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης της Άμφισσας και σε πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Δελφών.

Το περιστατικό, για το οποίο τους καταλογίστηκε το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια, συνέβη τον Μάρτιο του 2018, όταν δύο αδέσποτα σκυλιά δάγκωσαν και τραυμάτισαν πολίτες κατά τον περίπατό τους.

Στην χώρα μας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο απαιτεί την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο «φυσικό τους περιβάλλον», δηλαδή μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας, όπου εντοπίζονται και περισυλλέγονται.

Κατ’ εξαίρεση και υπό ειδικές συνθήκες δίδεται το δικαίωμα του «εγκλεισμού» σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Η αρμοδιότητα της διαχείρισης του όλου ζητήματος έχει ανατεθεί στους Δήμους, όμως μεγάλο μέρος της προσπάθειας έχουν αναλάβει και εθελοντές – μέλη φιλοζωικών οργανώσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί επί χρόνια προσφέρουν καθημερινά, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, για το καλό των ζώων και ταυτόχρονα των ανθρώπων, αφήνοντας πιο πίσω τα επαγγελματικά τους, τα οικογενειακά τους και τα κοινωνικά τους ενδιαφέροντα (και συχνότατα με προσωπική χρηματική τους επιβάρυνση)…

Η εμπειρία του Δήμου Δελφών (ενός μέσου πληθυσμιακά Δήμου της χώρας) είναι ότι αυτήν την στιγμή έχουμε περισσότερα από 300 ζώα στις εγκαταστάσεις των καταφυγίων μας και ίσως άλλα 200 – 250 στους δρόμους των πόλεων και των χωριών μας.

Ο συνολικός πληθυσμός μάλιστα αυξάνεται αδιάκοπα την τελευταία δεκαετία και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η τάση δεν θα ανακοπεί αν δεν καταπολεμηθεί η πηγή του προβλήματος (κάτι που αφορά κυρίως τις διωκτικές αρχές).

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η συντήρηση ενός πληθυσμού 500 αδέσποτων σκύλων στα καταφύγια και στους δρόμους απαιτεί ένα τεράστιο χρηματικό ποσό ετησίως για τροφή, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμούς, καθαριότητα, συντήρηση εγκαταστάσεων κ.λπ.

Κατά την εκτίμησή μας, το ποσό αυτό ξεπερνά τις 250.000,00 ευρώ σε ετήσια βάση για τον Δήμο μας, εφόσον θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Το κεντρικό κράτος ωστόσο ζητά σήμερα από τον Δήμο Δελφών (και όλους του Δήμους της χώρας) να αναλάβουν το κόστος αυτό από τους ήδη εξαντλημένους και χρεωμένους προϋπολογισμούς τους, κάτι που είναι παντελώς αδύνατο.

Την κατάσταση βελτιώνει μόνο η καθημερινή παρουσία εθελοντών, χωρίς την συστηματική ενασχόληση των οποίων ο Δήμος Δελφών θα έπρεπε να αναλάβει και το κόστος σταθερής απασχόλησης τουλάχιστον 5 έως 10 εργαζομένων, για να ανταπεξέλθει στις εκ του νόμου υποχρεώσεις του.

Από την ώρα όμως, που η ποινική νομοθεσία (και η ερμηνεία που δίνουν τα Δικαστήρια σ’ αυτήν) στοχοποιεί όλη αυτήν την κοινωνική προσπάθεια και προσφορά και καταδικάζει σε φυλάκιση τους ανθρώπους που κανονικά η κοινωνία θα έπρεπε να βραβεύει, τότε κάτι δεν πάει καλά…

Ουσιαστικά τα Δικαστήρια, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το ζήτημα, εξομοιώνουν την αμέλεια ενός ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου (που ευθύνεται εφόσον ο σκύλος του επιτεθεί σε τρίτον) με την αμέλεια στην φύλαξη των αδέσποτων ζώων από το Δήμο και τα φιλοζωικά σωματεία.

Αυτό όμως κατά την κοινή ανθρώπινη εμπειρία είναι αδύνατον! Πώς να φυλάξεις 200 – 300 ζώα, που βρίσκονται στον δρόμο; Πώς να εξασφαλίσεις ότι ποτέ και υπό καμία συνθήκη δεν πρόκειται να γίνουν επιθετικά;

Σε σπάνιες περιπτώσεις αυτό δυστυχώς μπορεί να συμβεί, όσα μέτρα και να έχεις λάβει.

Γράφτηκε πρόσφατα σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο το εξής:

¨Εφόσον όμως ο νομοθέτης επιμένει να παραμένουμε στον πολιτισμένο κόσμο και επιθυμεί (επιβάλλει, κατ’ ακρίβεια) την διάσωση και διαχείριση των ζώων στον δρόμο (στο «φυσικό τους περιβάλλον»), τότε είναι αναγκαίο να αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές (υπό εξαιρετικές συνθήκες), ένα αδέσποτο σκυλί μπορεί να δαγκώσει έναν άνθρωπο…

Και τότε, τι; Κάποιος πρέπει να πάει φυλακή γι’ αυτό; Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη; Να ικανοποιηθεί δήθεν το περί δικαίου αίσθημα ορισμένων; Κάποιος πρέπει να απολογηθεί στα παιδιά του (και και στην κοινωνία όλη) και να αποδείξει ότι δεν είναι εγκληματίας, παρά αντιθέτως έχει δώσει την ψυχή του επί χρόνια για το καλό αυτής της κοινωνίας; Αυτή την μεταχείριση επιφυλάσσει η έννομη τάξη γι’ αυτούς τους ανθρώπους;

Το αποτέλεσμα όμως σήμερα δυστυχώς είναι αυτό. Άνθρωποι που κανονικά έπρεπε δημόσια να βραβεύονται ως παραδείγματα κοινωνικής προσφοράς, πλέον διαπομπεύονται και εξοντώνονται ηθικά (και όχι μόνο).¨

Έχουμε την άποψη ότι το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και από την πλευρά των φιλόζωων συμπολιτών μας, αλλά και από την πλευρά των Δήμων. Το κράτος μας έχει επιφορτίσει με μία πάρα πολύ δύσκολη αρμοδιότητα, ενώ διαθέτουμε ελάχιστα μέσα και πόρους.

Κι ενώ πολλοί Δήμοι της χώρας (κι ανάμεσά τους ο Δήμος Δελφών) κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια να διαχειριστούν το τεράστιο και άλυτο εκ της φύσεώς του αυτό ζήτημα, από πάνω φορτώνουν τους αιρετούς (και τους εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων) με ποινικές ευθύνες.

Διαμαρτυρόμαστε προς κάθε κατεύθυνση! Δεν επιτρέπουμε, ως αιρετοί και ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, σε κανέναν να μας ποδοπατά και να μας εξευτελίζει, όταν ιδίως έχουμε αποδείξει ότι δίνουμε έναν σοβαρό και ειλικρινή αγώνα!

Το κεντρικό Κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Δεν μπορεί να είναι η Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές ο σάκος του μποξ, ώστε να εκτονώνεται η οργή που παράγεται για διάφορους λόγους στην κοινωνία.

Αν ο νομοθέτης (η συντεταγμένη κοινωνία δηλαδή, όπως εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο) δεν θέλει τα ζώα στο δρόμο, ας αλλάξει ο νόμος. Ας δοθεί γενική εντολή εγκλεισμού των αδέσποτων αποκλειστικά σε καταφύγια. Και ας αναλάβει επιτέλους το κεντρικό Κράτος και το τεράστιο κόστος που προκύπτει σε ετήσια βάση. Δεν μπορεί όμως να θέλουμε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο!

Σε κάθε περίπτωση, οφείλει το κεντρικό κράτος να προστατεύσει τους ανθρώπους που δίνουν για λογαριασμό του τον καθημερινό αγώνα στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, υπό τραγικά δύσκολες συνθήκες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΛΦΩΝ, ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΣΚΕΛΗ:

Α. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών διαμαρτύρεται εντονότατα για την μεταχείριση της Αυτοδιοίκησης και των φιλοζωικών οργανώσεων, που δίνουν την καθημερινή μάχη για την διάσωση των αδέσποτων ζώων, ένα ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των πανανθρώπινων αξιών.

Β. Ζητούμε την άμεση λήψη μέρων (και τυχόν απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων), για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ιδίως για την άδικη και ανάρμοστη ποινική αντιμετώπιση αιρετών και εθελοντών φιλόζωων.

Γ. Ζητούμε την λήψη ανάλογης απόφασης από την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και την κινητοποίησή της προς την Κ.Ε.Δ.Ε. και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Δ. Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί: α) Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θεσμικά και προσωπικά έχει δώσει πρώτη το μήνυμα της φιλοζωίας, β) Στο γραφείο του Πρωθυπουργού, γ) Στα γραφεία των Αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δ) Στα αρμόδια Υπουργεία (γραφεία υπουργών) και ε) Στον Βουλευτή Φωκίδας.

—————————————————————————————

Άμφισσα, 9/2/2022

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Αναγνωστόπουλος Λουκάς

Αγγελόπουλος Άρης

Αναγνωστάκου Σοφία

Ανδρεοπούλου Μαίρη

Κυριακίδης Αλέξανδρος

Κώνστα Κρυσταλλία

Μίχος Νεκτάριος

Παναγιωτόπουλος Θανάσης

Ραβάνης Δημήτρης

Τσονάκας Θανάσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…