Home Δήμος Δελφών «Πρωτοβουλίες εδώ και τώρα, αν χρειαστεί!»
Δήμος Δελφών - 13 Ιουλίου, 2014

«Πρωτοβουλίες εδώ και τώρα, αν χρειαστεί!»

 Ακόμη δεν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την απόκλιση εσόδων και εξόδων, καθώς περιμένει την εισηγητική έκθεση 2ου Τριμήνου, μ ε τις λογιστικές τακτοποιήσεις, για να δει αν χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Μανανάς ξεκαθαρίζει ότι θα ληφθούν αν χρειαστεί οι αναγκαίες αποφάσεις για την προστασία του δήμου.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι σε πρώτη φάση το θέμα πρέπει να τακτοποιηθεί λογιστικά με αναμορφώσεις προϋπολογισμού, καθώς πρέπει να βγουν ανενεργές δαπάνες, δηλαδή κωδικοί που αφορούν έργα, εργασίες, προμήθειες, μελέτη που δεν προχωρούν και δεν υλοποιούνται. «Όταν γίνει αυτή η διαδικασία και ο προϋπολογισμός γίνει πιο ρεαλιστικός, τότε θα είμαστε σε θέση να δούμε αν χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Εννοείται, ότι αν χρειαστεί εντός της παρούσας θητείας δεν θα διστάσουμε να τις πάρουμε», τόνισε.
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται ο δήμαρχος είναι το θέμα να αντιμετωπιστεί με αύξηση τελών, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν καλύπτουν ούτε το 30% του κόστους των υπηρεσιών που εντάσσονται στα λεγόμενα ανταποδοτικά. Άλλωστε, ο κ. Μαντζώρος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι κάθε περιοχή έχει άλλες παροχές και άρα διαφορετικά κόστη, ενώ έχει επισημάνει ότι υπάρχουν Δημοτικές ενότητες που πληρώνουν ελάχιστα σε σχέση με τις παροχές. Δεν είναι λίγα τα μέλη της πλειοψηφίας που θεωρούν ότι πρέπει να ενισχυθεί η αναλογικότητα, καθώς σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ότι καταναλώνεται ως έξοδο, πρέπει να μπαίνει και ως έσοδο στο ταμείο του δήμου.
Επιπλέον θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν κόστη, όπως η μεταφορά ογκωδών που γίνεται άτακτα από τους δημότες και δεν υπάρχει κωδικός για την πληρωμή της και άλλες παρόμοιες δαπάνες. 
Πολλά μέλη της Δημοτικής Αρχής ισχυρίζονται πως εφόσον η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει συλλέξει αυτά τα στοιχεία πρέπει να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη και να εξισορροπηθούν τα τέλη. Ξέρουν όμως ότι αφού δεν πρόλαβαν να το κάνουν αυτό το 2014, πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει η νέα Δημοτική Αρχή.
Μεγάλο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου αποτελεί το γεγονός ότι από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο και την παρούσα Αρχή δεν αναπτύχθηκε Καλλικρατική συνείδηση, κάτι που ο κ. Μανανάς είχε επισημάνει στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ διαπιστώνοντας τεράστια απόκλιση στα στοιχεία του 1ου τριμήνου και την έκθεση που τα συνόδευε, καθώς τα έσοδα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, σε αντίθεση με τα έξοδα που είναι στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια, έστειλε προειδοποιητικό έγγραφο στο δήμο Δελφών ζητώντας τη συμμόρφωσή του, ειδάλλως στην επόμενη έκθεση μπαίνει αυτόματα σε επιτροπεία. Η απόκλιση που παρουσιάζει είναι περίπου 40%, ενώ το επιτρεπόμενο όριο έχει καθοριστεί έως 10%.
Επίσης να σημειώσουμε ότι η έκθεση του Β τριμήνου θα είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία του δήμου και αν τελικά θα υπαχθεί σε καθεστώς επιτροπείας, κάτι που ακόμη και για τα μέλη της Δημοτικής Αρχής είναι δύσκολο ν’ αποφευχθεί. Το κρίσιμο χρονικό διάστημα θεωρείται Οκτώβριος – Νοέμβριος του 2014. 
Ήδη το Παρατηρητήριο κάλεσε το δήμο Δελφών να ενημερώσει μέχρι 27 Ιουνίου για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση της εν λόγω απόκλισης.
Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε δήμους με οικονομικά προβλήματα, όπως ο δικός μας να γίνεται διόγκωση των εσόδων, μιας που τα έξοδα είναι συνήθως πάγια και δύσκολα περικόπτονται. Αυτό στο δήμο μας γινόταν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μια τριμηνιαία έκθεση που έσοδα και έξοδα να βρίσκονται σε αρμονία.
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από το Δήμαρχο κ. Μανανά και τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας, ουδείς άλλος έλαβε γνώση για το έγγραφο από την παρούσα πλειοψηφία και μειοψηφία, ούτε και από τη νέα Δημοτική Αρχή.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…