Home Εικόνες Αρχικής Προχώρησαν σημαντικά θέματα, έμειναν στον πάγο σημαντικότερα – Άλματα και αγκυλώσεις

Προχώρησαν σημαντικά θέματα, έμειναν στον πάγο σημαντικότερα – Άλματα και αγκυλώσεις

Προχώρησαν σημαντικά θέματα, έμειναν στον πάγο σημαντικότερα

Άλματα και αγκυλώσεις

-Κορυφαία θέματα για τη Φωκίδα εξακολουθούν να θέλουν απάντηση. –Η μεγάλη πρόκληση της μείωσης πληθυσμού.

-Σημαντικές επιτυχίες που τις επιδιώκαμε για δεκαετίες. –Το 1ο Δημοτικό Άμφισσας και ο συμβολισμός του.

 

 

Πλησιάζοντας στις εθνικές εκλογές για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης, βλέπουμε ότι η Φωκίδα έχει κάνει βήματα προόδου σε μεγάλα και σημαντικά πράγματα, αλλά έχει υστερήσει σημαντικά σε κάποια άλλα, εξίσου σοβαρά. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν, να δούμε ποια θέματα προχώρησαν τρέχοντας και ποια μπήκαν στον πάγο. Πάνω στη δεύτερη κατηγορία θα γίνει και η μεγάλη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών.

 

Ο διαγώνιος

 

Αυτή η τετραετία έκρυβε μια πολύ μεγάλη έκπληξη για τη Φωκίδα. Την προκήρυξη του διαγώνιου άξονα. Ένα όνειρο που άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά. Προεκλογικά το 2019 τέθηκε επιτακτικά μόνο από το νύν βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα. Τότε φυσικά όλοι το απέδιδαν σε πυροτέχνημα, δεδομένου ότι αυτό το τεράστιο έργο δεν ήταν στα κορυφαία έργα που είχε παρουσιάσει το κόμμα της ΝΔ στο κομμάτι των υποδομών.

Το έργο, ως βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, υπήρχε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με χρονικό ορίζοντα το 2035. Ο κορονοϊός με τα δεινά που έφερε και το ασφυκτικό κλίμα που δημιούργησε σε παγκόσμια επίπεδα, οδήγησαν τα πράγματα σε νέες επιπλέον χρηματοδοτήσεις και μεγάλη ελαστικότητα, ως προς τις ασφυκτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές της. Αυτό ακριβώς το κενό εκμεταλλεύτηκε η χώρα μας και ενέταξε τέσσερα κορυφαία έργα, ύψους 1 δις, ένα εκ των οποίων είναι ο διαγώνιος άξονας.

Σήμερα το έργο είναι προκηρυγμένο σε Α φάση και εντός Ιανουαρίου αναμένουμε τον ανάδοχο. Εδώ θα πρέπει δυστυχώς να υπενθυμίσουμε ότι ανάδοχο είχε και το Πάτρα – Πύργος το 2019. Η νέα κυβέρνηση όμως σκόρπισε  το διαγωνισμό, σαν τους κόκκους της άμμου!

 

Το φράγμα Τολοφώνος

 

Ένα μεγάλο και αναγκαίο έργο υποδομής, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής είναι το φράγμα στο Χάρμισκο. Το έργο βγήκε σε δημοπρασία τον Ιούλιο, ενώ το Σεπτέμβριο είχε κιόλας ανάδοχο. Το έργο αφορά στην κατασκευή φράγματος επί της κοίτης του ρ. Ερατεινής στην περιοχή του τέως καποδιστριακού Δήμου Τολοφώνα και των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού. Το κόστος ανέρχεται με ΦΠΑ σε 20,79 εκατ. ευρώ (16,77 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Πρόκειται για έργο που έρχεται να καλύψει αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής στη Δημοτική ενότητα Τολοφώνας. Η διαχείριση της εργολαβίας γίνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αν το έργο ξεκινήσει στα μέσα του 2022 τότε θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους.

Να πούμε επίσης ότι το εν λόγω έργο είχε παρουσιάσει ο σημερινός βουλευτής το 2007 στο DELPHI BEACH.

 

Ο παραλίμνιος

 

Οι πληροφορίες λένε ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε ένταξη και προκήρυξη. Κρατάμε μικρό καλάθι, διότι όλη την τετραετία που διανύουμε οι πληροφορίες έλεγαν ακριβώς το ίδιο!

Πρόκειται για το πιο ταλαιπωρημένο έργο. Οι μελέτες για τον «Βιολογικό καθαρισμό παραλίμνιων περιοχών Ταμιευτήρα Μόρνου», ξεκίνησαν από την πρώτη θητεία του σημερινού βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα. Εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο ΕΠΠΕΡΑΑ με 17 εκατ. ευρώ αλλά θεωρήθηκε φαραωνικό από την κυβέρνηση Σαμαρά και τελικά απεντάχθηκε το 2014 χωρίς να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματικά περίοδο 2014- 2021. Αποτέλεσμα της πολιτικής αντιμετώπισης του έργου ήταν να χαθεί μια δεκαετία, όταν το κόστος της ετήσιας μεταφοράς λυμάτων από τις φυλακές Μαλανδρίνου στο βιολογικό Γαλαξιδίου ανέρχεται μεταξύ 700.000 ευρώ με 1.000.000 ετησίως. Σήμερα με προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ, είναι στη λίστα  εγκεκριμένων έργων Περιβάλλοντος, που απέστειλε στις 30 Απριλίου 2021  η ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Το πανεπιστήμιο

 

Δεν ξέρω αν μπορούμε να χαρούμε έστω και λίγο την επιτυχία του κ. Μπούγα να κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα, πείθοντας το Οικονομικό Επιμελητήριο. Δυστυχώς η κατάργηση του ΤΕΙ και η μετατροπή του σε πανεπιστήμιο αντί να φέρει την αναβάθμισή του, προκάλεσε την πτωτική του πορεία. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν η έλλειψη μαθημάτων εργαστηρίου, που πλέον είναι ελάχιστα, αλλά και η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης.

Ειδικά η επιβολή της ΕΒΕ στέρησε από πάρα πολλά παιδιά της Φωκίδας την φοίτησή τους στο τμήμα της Άμφισσας. Η κατάργηση του υπό ίδρυση δεύτερου τμήματος και η μη αντικατάστασή του με άλλο, είναι ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητά του.

 

Το 1ο Δημοτικό

 

Είναι ένα έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό για το νύν βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα, μιας που το «κουβαλάει» από το μακρινό 2008. Σήμερα έχει ενεργή εργολαβία από το δήμο Δελφών με χρηματοδότηση μέσω περιφέρειας. Το έργο εξακολουθεί να συνεχίζεται χάρη στην προσπάθεια του κ. Μπούγα που το παρακολουθεί στενά.

 

Μείωση πληθυσμού

 

Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και συνάμα η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα και ολόκληρο το ελληνικό έθνος. Η συρρίκνωση του πληθυσμού οδηγεί σε μαρασμό την επαρχία και είναι λογικό, αφού υστερεί σημαντικά σε σχέση με την πρωτεύουσα. Η κατάσταση της Φωκίδας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τη γειτονική Ευρυτανία, αλλά και με την μεγάλη Φθιώτιδα.

Δυστυχώς το διψήφιο νούμερό της, την κατατάσσει σε μια από τις προβληματικές περιοχές της χώρας.

Η αναστροφή αυτής της κατάστασης δεν είναι θέμα τοπικής πολιτικής, αλλά κεντρικής. Η ανάληψη πρωτοβουλιών πρέπει να γίνει άμεσα και να έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Η γενναία παροχή κινήτρων για τη μετακίνηση πληθυσμού από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην επαρχία είναι το πολύ μεγάλο στοίχημα των επόμενων κυβερνήσεων της χώρας, αλλά και των επόμενων διοικήσεων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

Το νοσοκομείο

 

Δώδεκα χρόνια ταλαιπωρία και ακόμη δεν έχει συνέλθει. Από τον καταστροφικό οργανισμό που καταρτίστηκε το 2010 μέχρι τ’ ολοκληρωτικό κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής το 2015, έως και σήμερα που δεν έχει μόνιμο νεφρολόγο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Το νοσοκομείο της Άμφισσας έχει περάσει από 40  κύματα.

Φυσικά, δεν είναι θέμα Άμφισσας, αλλά η υποστελέχωση είναι σύμπτωμα ολόκληρης της ελληνικής επαρχίας. Σήμερα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όχι όμως τόσο ώστε να είμαστε ασφαλείς. Το έντονο πρόβλημα τώρα έχει μετακομίσει στη διπλανή Λαμία, παρότι το νοσοκομείο της είναι το μεγαλύτερο στη Στερεά.

 

Τα αυτοδιοικητικά έργα

 

Πρόκειται για τα έργα εκείνα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, αλλά περνούν μέσω περιφέρειας και δήμων. Είναι τα έργα που βρίσκονται σταματημένα, οι εργολάβοι απλήρωτοι και ο Περιφερειάρχης καταγγέλλει την κυβέρνηση. Ποιος έχει δίκιο περισσότερο ή λιγότερο χωρά κουβέντα. Εκείνο που έχει αξία είναι πως τα έργα δεν προχωρούν φτάνοντας τους άμεσα ενδιαφερόμενους στα όριά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…